Martin Hašek
13. října 2010 • 09:16

Zastaví legendárního Váňu zraněné koleno?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná to bylo naposledy. Žokej Josef Váňa ještě nestačil vyskočit z oslav sedmého vítězství ve Velké pardubické, ale už přemýšlí nad vážným rozhodnutím, které může pro jednu etapu jeho života znamenat konečnou.



Buď bude dál trpět se svým bolavým kolenem, nebo zvolí operaci a další Velká pardubická ho už zřejmě nečeká. S endoprotézou kyčle už Taxis několikrát přeskočil, s endoprotézou kolena by to asi nešlo.

Josef Váňa pořád sní o dalších vítězstvích ve Velké pardubické. Už za pár týdnů si ale může hledat jiné priority.



„Rád bych příští rok ve Velké startoval, ale přes koleno to lámat nebudu. Nejsem si jistej, že s endoprotézou kolenního kloubu půjde skočit přes Taxis,“ říká Váňa.

„S kyčelním kloubem jsem jako první skočil Taxis. Ale koleno? Když vidím lidi kolem sebe, kteří zákrok podstoupili, pohyb už není takový, jaký by byl potřeba.“

8
Na tolikrát si Váňa před deseti lety zlomil holenní kost. Ta špatně srostla a později způsobila potíže v hybnosti kolena.

Váňa je nezmar, který celý život lékařům utíká z nemocnice, ale teď ho dostihly potíže s těžce zraněným kolenem pravé nohy, která přitom dlouho zůstávala jediným zdravým místem na jeho těle.

Před deseti lety si ale při pádu z koně na osm kusů zlomil holenní kost, jež zapadá do kolenního kloubu. Pravačka mu dobře nesrostla a od té doby kulhá. S bolestmi a špatnou hybností kloubu Váňa bojuje pomocí kloubních preparátů. Ale možnost operace už nad ním visí dlouho.

„Přemýšlel už před rokem, že na tu operaci půjde,“ potvrzuje ortoped Josef Maurer. „Jestliže k tomu dojde, všichni mu samozřejmě budou rozmlouvat, aby dál pokračoval. Ale jsou to kaskadéři, kteří na koních dělají všechno možné.“

Josef Váňa (vzadu) překonává jednu z překážek, před ním Jan Faltejsek s Aspirantem, Marcel Novák na TeresiněFoto Barbora Reichová (Sport)


Pokud Váňa operaci podstoupí, mělo by se mu ulevit v běžném životě, ovšem posadit se do sedla na startu ostrého dostihu by pak pro něj bylo téměř nemožné. Navíc by se v případě pádu vystavoval riziku trvalých následků.

„S ježděním by konec nebyl, při tréninku koní si bude dávat pozor, ale se závoděním ano,“ říká žokejova manželka a trenérka Pavla Váňová. „Jezdci si do dostihu víc krátí třmeny a koleno tím hodně trpí, takže by mohlo vyskakovat. Určitě je lepší, když se dá do pořádku, než aby jednou došlo k situaci, že už nikdy nebude chodit.“




Váňa se zatím ještě nerozhodl. Se svým plzeňským ortopedem chce ale věc vyřešit během několika týdnů, ještě před odletem na dovolenou.

„To koleno mě už kolikrát zlobí tak, že to přepírám silou vůle. Chci to oddálit co nejdál, ale už to cítím čím dál víc,“ říká Váňa. „Jak bude chvíli čas, dám rentgen, poradím se se svým ortopedem, jestli do toho jdeme, nebo jestli ještě počkáme.“

Váňa (vlevo) a Stromský bojují v cílové rovinceFoto Barbora Reichová (Sport)


Byl by to nečekaně rychlý konec v závodním sedle, Váňu ale tahle vyhlídka nestraší. Zatím shání koně na další sezonu a připravuje novou odnož své stáje v Krušných Horách u Božího Daru, kde by pro vytrvalostní trénink svých koní mohl využívat nadmořské výšky kolem tisíce metrů.

„Proč by mě to deprimovalo? To stejně jednou musí přijít,“ říká se smíchem.
Třeba to ale nakonec nebude tak rychle. Vždyť od té doby, co se Váňa naposledy loučil s jezdeckou kariérou, dvakrát vyhrál Velkou pardubickou.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz

Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nos
Cílová fotografie Velké pardubické - Josef Váňa (nahoře) vyhrál o nos



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud