7. září 2016 • 14:43

Rozloučení s Čáslavskou: Květiny od pátku, v pondělí bude balet a divadlo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od tohoto pátku bude moci veřejnost uctít památku legendární sportovní gymnastky Věry Čáslavské na pietním místě na piazzetě Národního divadla v Praze. Pokládat květiny i zapisovat se do kondolenčních knih bude možné až do pondělního večera.



"Přinášet květiny a zanechávat vzkazy budou moci lidé už od páteční osmé hodiny ráno až do pondělí 12. září do dvaceti hodin," uvedl generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

V pondělí 12. září bude Národní divadlo místem posledního rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou. Smuteční obřad začne v 10 hodin a veřejnost bude moci na piazzetě sledovat na velkoplošné obrazovce živý přenos oficiálního programu z jeviště.

Na přípravách zhruba hodinového pořadu se podílí ČOV pod záštitou Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a Úřadu vlády ČR. Jeho součástí budou ukázky baletu, divadelního představení a filmového dokumentu. "A také osobní vzpomínky současných i minulých sportovců a dalších lidí, kteří prošli důležitými kapitolami života Čáslavské ," uvedl ČOV v tiskové zprávě. Programem v režii Michala Cabana provede moderátor Marek Eben .

Věra Čáslavská zemřela 30. srpna ve věku 74 let. Návrhy, že by slavná olympionička měla státní pohřeb, její rodina odmítla. Na přání rodiny se v Národním divadle nebude konat pohřeb, ale oficiální rozloučení.

Už od minulé středy mohou lidé vzdávat hold Čáslavské na pietním místě v pražském obchodním centru Quadrio, kde byla během nedávných olympijských her fanouškovská zóna. Další pietní místo vzniklo spontánně u sochy svatého Václava, podobně jako po smrti Václava Havla v prosinci 2011. Do kondolenční knihy se lidé mohou zapisovat rovněž na městském úřadu v Černošicích, kde gymnastka žila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud