15. května 2012 • 18:23

Příští stanice Londýn, vyhlížejí kanoisté

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští rychlostní kanoisté vstoupí ve středu 16. května v polské Poznani do evropské olympijské kvalifikace, která nabízí poslední možnost zajistit si start na Hrách v Londýně.



Fyzioterapeut David Vrbický masíruje biceps kajakáře Daniela Havla před startem olympijské kvalifikace v polské Poznani.
Fyzioterapeut David Vrbický masíruje biceps kajakáře Daniela Havla před startem olympijské kvalifikace v polské Poznani.

„Jsme rádi, že jsme do dějiště vyrazili o dva dříve. Měli jsme možnost se seznámit s místní podmínkami, ale hlavně zjistit, jaké závodnice a závodníky přihlásili naši největší soupeři o postup do Londýna,“ hlásí z Poznaně reprezentační trenér Martin Doktor a při pohledu do startovací listiny doplňuje: „Vidím, že v některých disciplínách naše šance na postup do konce vzrostly.“

To se týká především obou kajakářských sprinterských tratí. Jana Blahová i Filip Šváb hledí ke startu středečním kvalifikace s optimismem. „Někteří soupeři ubyli, mám dobrý los a mohl bych přímo z rozjížďky postoupit přímo do finále,“ komentuje závodník USK Praha Filip Šváb svou situaci. Hradecká Jana Blahová mohla soutěžit v Poznani o dvě olympijské kvalifikace. Při domácí nominaci v Račicích si totiž kromě startu na trati 200 metrů vyjela právo vstoupit do souboje o Londýn 2012 také na „pětistovce“. Po dohodě s trenérem Petrem Lněničkou se rozhodli, že nastoupí jen na kratší distanci. „Je to pro mě úleva,“ přiznává Blahová a vysvětluje: „Víc si věřím na 200 metrů, protože jsme právě na tuto trať hodně trénovali. Navíc na 500 metrů nejsem správně motivovaná.“

Experti i vedení českého týmu připisují zřejmě největší šance na postup do Londýna nově vytvořenému deblkajaku na 1000 metrů Daniel Havel a Jan Štěrba. Sešli se v něm momentálně nejlepší český kajakář Havel a zřejmě nejzkušenější zadák v republice Štěrba. „Víme o tom, kam nás všichni pasují. Způsobuje to jen mírnou, ale příjemnou nervozitu. Je dobře, že s námi ostatní počítají a my se pokusíme potvrdit to, proč jsme sem přijeli. Tedy postup na olympiádu,“ míní den před závodem Havel, který od loňského léta zápasil se zdravotními problémy v oblasti ramen. Také v Poznani je s ním fyzioterapeut David Vrbický z pražské Ústřední vojenské nemocnice, který nejen o něj denně pečuje. „Rovná“ ho, nalepuje tejpy, zvyšuje výkonnost. „Dan si loni uvědomil, že pokud pomine rehabilitaci a fyzioterapii, tak nebude moct závodit na špičkové úrovni. Proto jsme hodně pracovali a dnes je na sto procent připraven,“ popisuje fyzioterapeut Vrbický.

O splnění životního snu se budou prát jediní dva amatéři v české výpravě – Jiří Kraft a Branko Tarkulič, kteří nastoupí na deblkajaku na sprinterskou „dvoustovku“. Aby v Poznani mohli bojovat o Londýn, museli si vzít dovolenou. Kraft při šestihodinovém přesunu mikrobusem pracoval na počítači, jako manažer výrobce motocyklů Jawa telefonoval se zákazníky, řešil problémy s objednávkami. „Už to, že jsme tady, je skvělé, ale chceme se pokusit jít dál a dál, přestože víme, jak těžké to bude,“ říká Tarkulič, který sestavuje tréninkové plány a zajišťuje přípravu. „Poslední týdny jsme se zaměřili na jízdu přes bolest a na posledních 30 metrů. Tam jsme ztráceli,“ doplňuje Tarkulič.

Dvojboj svede na tratích 200 a 1000 metrů devatenáctiletý Martin Fuksa, který by se na kanoi mohl stát nástupcem dvojnásobného olympijského vítěze a reprezentačního kouče Martin Doktora. „Ano, pojedeme obě disciplíny. Nahrává tomu rozlosování a chceme vědět, jak jsme na tom v porovnání s ostatními soupeři,“ míní Petr Fuksa, otec a trenér v jedné osobě. Nevyloučil, že kdyby se syn ve středeční dopolední rozjížďce na kilometru trápil, budou se dál soustředit už jen na sprinterskou dvoustovku.

Zřejmě nejnáročnější a časově nejnabitější program bude mít kajakář Josef Dostál. Po olympijské kvalifikaci, následném závodě SP a testování posádky pro již kvalifikovaný čtyřkajak se v úterý 22. května večer přesune letecky do Prahy, kde ve středu maturuje. A okamžitě po zkouškách vyráží za týmem do německého Duisburgu k dalšímu dílu Světového poháru.

Janu Blahovou zastoupí na trati 500 metrů Andrea Doktorová, neteř reprezentačního kouče, která pojede svou první olympijskou kvalifikaci. Anna Adamová a Lucie Matoušková vyrazí pádlovat o Londýn na trati 500 metrů pod vedením jejich nového kouče Libora Dvořáka, který již na olympiádu dovedl deblkanoi Jaroslav Radoň a Filip Dvořák.

Nominace českého týmu na evropskou olympijskou kvalifikaci, Poznaň – 16. a 17. května 2012
Ženy – 200 metrů – K1: Jana Blahová (Hradec Králové); 500 metrů – K1: Andrea Doktorová (Sezemice), K2: Anna Adamová, Lucie Matoušková (Dukla Praha).
Muži – 200 metrů – K1: Filip Šváb (USK Praha), K2: Jiří Kraft, Branko Tarkulič (Nymburk, Chomutov), C1: Martin Fuksa (Dukla Praha); 1000 metrů – K1: Josef Dostál (Dukla Praha), K2: Daniel Havel, Jan Štěrba (Dukla Praha), C1: Martin Fuksa.

Přesný časový program olympijské kvalifikace je na této internetové adrese: http://www.kayakpl.com/2012/Schedule_KO_Para.pdf

Nominace českého týmu na první závod Světového poháru 2012, Poznaň – 18. až 20. května
Ženy – 200 metrů – K1: Jana Blahová, Andrea Doktorová; 500 metrů – K1: Jana Blahová, Andrea Doktorová, K2: Anna Adamová, Lucie Matoušková; 1000 metrů – K1: Anna Adamová, Lucie Matoušková.
Muži – 200 metrů – K1: Filip Šváb, K2: Jiří Kraft, Branko Tarkulič, C1: Martin Fuksa, Tomáš Janda (Dukla Praha); 500 metrů – K1: Jan Štěrba (Dukla Praha); 1000 metrů – K2: Jakub Adam, Jan Souček (Dukla Praha), K4: Pavel Davídek, Daniel Havel, Josef Dostál, Lukáš Trefil (Dukla Praha), C1: Tomáš Janda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud