21. června 2014 • 14:58

Kajakářský mistr Evropy Prskavec byl druhý na pražském SP v Troji

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Kajakář Jiří Prskavec skončil druhý v domácím závodě Světového poháru ve vodním slalomu. V pražské Troji porazil dvojnásobného mistra Evropy jen bronzový medailista z londýnské olympiády Němec Hannes Aigner. Druhý český finalista Vít Přindiš po triumfu v kvalifikaci a druhém místě v semifinále závod o medaile nezvládl, minul jednu z branek a s padesátisekundovou penalizací skončil osmý.



"Byl jsem před jízdou hrozně nervózní," přiznal Prskavec. Měl dotek hned na druhé brance a pak začal riskovat. "Věděl jsem, že musím jet ještě víc na riziko než normálně, což se mi celkem dařilo. Pak jsem přijel k hlavní tribuně a diváci byli jako vždycky úžasní. Hnali mě do cíle, tak jsem se to snažil hlavně moc nepokazit," vyprávěl. "Furt jsem to tam drtil, takže druhé místo je obrovská spokojenost. Akorát doufám, že se mi tady v Troji podaří už někdy i vyhrát," řekl druhý muž loňského MS v Praze.

Vicemistr Evropy a druhý muž úvodního závodu SP v Londýně Přindiš už na začátku trati cítil, že není jeho den. "Nasedl jsem na horší vodu hned na začátku. Nevím, jestli to stoupalo nebo jestli branky upravovali, ale dvojka a trojka byly níž, tak jsem trochu znervózněl a nejelo mi to. Loď se strašně bořila a to nesnáším," podorkl. "Pak jsem zariskoval, ale nepřišlo mi, že to bylo přehnané, trochu mě překvapilo, že jsem dostal padesátku," přiznal muž, jehož čekají v týdnu stánice.

Přindiš od letošního ME ve Vídni, kde skončil druhý, závodí v bundě od Vavřince Hradilka, v níž si momentálně zraněný mistr světa dojel ve finále olympijských her pro stříbro. "Zatím mi ji nechal, ale bojím se, že za chvíli přijde, abych mu ji vrátil, až se dá do kupy," usmíval se Přindiš.

Před pražským finále mu dokonce Hradilek dokonce nabízel budnu, v níž si loni dojel v Praze pro titul. "Ale byla mi velká, tak jsem mu říkal, ať si jí schová, ale třeba jsem si ji měl vzít, dopadlo by to líp," přemítal v žertu Přindiš.

Druhé místo vybojovala i Kateřina Hošková v neolympijském závodě kanoistek. Lepší byla jen Australanka Rosalyn Lawrenceová, jež byla o 7,28 sekundy lepší. Suverénně nejrychlejší čas zajela její favorizovaná krajanka Jessica Foxová, ale kvůli 50 trestným sekundám za neprojetí branky skončila až osmá.

Penalizace stála medaili i kanoistu Vítězslava Gebase. Při čisté jízdě by bral zlato, se čtyřmi sekundami navíc za dva dotyky branek ale skončil až pátý. I s jednou chybou zvítězil zkušený Slovák Michal Martikán, dvojnásobný olympijský vítěz. Nejrychlejší čas dnes zajel Slovinec Benjamin Savšek, ale se třemi "šťouchy" skončil třetí za úřadujícím mistrem světa Davidem Florencem z Británie.

"Ty dva doteky mě samozřejmě mrzí, ale šel jsem do toho naplno," prohlásil Gebas. Měl trochu i smůlu, protože třetí ve větru houpající se branku trefil lehce lodí. "A na té jedenácté mě voda vzala trochu víc, než jsem čekal," litoval. Bez jednoho dotyku by se býval dostal na druhou pozici. "Ale na to se tady nehraje," prohlásil.

Muži:
C1:
1. Martikán (SR) 93,56 (2 trest. sekundy),
2. Florence (Brit.) 95,43 (2),
3. Savšek (Slovin.) 95,59 (6),
...5. Gebas 96,73 (4), v semifinále 13. Mašek 99,65 (4), 32. Rohan (všichni ČR) 107,21 (8).

K1:
1. Aigner (Něm.) 87,16 (0),
2. Prskavec (ČR) 90,35 (2),
3. Smolen (USA) 92,06 (4),
...8. Přindiš 142,47 (52), v semifinále 11. Vondra 92,37 (2), 29. Tunka (všichni ČR) 139,63 (50).

Ženy:
C1:
1. Lawrence (Austr.) 117,19 (2),
2. Hošková (ČR) 124,47 (2),
3. Cchen Nan-čchin (Čína) 128,30 (6),
...v semifinále 11. Jančová 137,83 (4), 17. Satková (obě ČR) 213,41 (56).

Michal Smolen si dojel pro třetí místo
Michal Smolen si dojel pro třetí místo

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud