25. července 2015 • 12:10

Skvělý Fuksa obhájil titul mistra světa do 23 let, deblkajak bral stříbro

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rychlostní kanoista Martin Fuksa s převahou obhájil titul mistra světa v kategorii do 23 let na trati 1000 metrů. Na šampionátu v Montemoru zopakoval loňský triumf ze Szegedu. Stříbrnou medaili na stejné tati vybojovali v Portugalsku Jakubové Špicar a Zavřel, kteří tvoří novou posádku deblkajaku.



Fuksa zvítězil s třísekundovým náskokem před Ukrajincem Pavlem Alťuchovem, který jej letos na mistrovství Evropy v Račicích těsně připravil o bronz.

Úřadující vicemistr světa mezi seniory Fuksa potvrdil v Portugalsku roli favorita. Do finále postoupil přímo po hladkém vítězství ve čtvrteční rozjížďce a závod o medaile měl od počátku pod kontrolou. Nejdéle se jej držel Ital Carlo Tacchini, ale v polovině trati už měl český reprezentant náskok více než jedné lodi.

Dvaadvacetiletý Fuksa získal první letošní zlatou medaili na olympijské kilometrové trati. Po čtvrtém místě z ME v Račicích, kde pak ale potřetí za sebou opanoval pětistovku, si přivezl stříbro z Evropských her v Baku. Vrchol roku jej čeká v druhé polovině srpna na mistrovství světa v Miláně, kde bude obhajovat stříbro z Moskvy a bojovat o postup na olympijské hry.

Špicara se Zavřelem dělilo od zlata jen 576 tisícin sekundy. Ve finiši předstihli maďarské soupeře, Australané Riley Fitzsimmons a Jordan Wood jejich náporu odolali.

Zavřel stejně jako Fuksa zopakoval výsledek ze Szegedu, v Maďarsku ale před rokem ještě závodil mezi juniory a v lodi seděl s Filipem Skládalem, na letošním ME v Račicích mu dělal parťáka Tomáš Veselý. Závod v Montmeru byl pro novou dvojici prvním soutěžním testem souhry před seniorským MS.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud