Romana Barboříková
8. října 2015 • 05:00

Kanoista Fuksa: Už jsem si představoval, jak jedu do cíle na OH

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za 302 dní to vypukne. Největší sportovní festival odstartuje v Riu de Janeiro, které bude hostit od 5. do 21. srpna olympijské hry. Základní podmínku pro účast pod pěti kruhy už mají splněnou i Češi. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval ve středu podepsal přihlášku a prezident Miloš Zeman průvodní dopis, které teď poputují do sídla MOV v Lausanne. V Míčovně Pražského hradu tomu přihlížela řada českých sportovců, mezi kterými byla také jedna z medailových nadějí rychlostní kanoista Martin Fuksa.



Na co se na olympiádě nejvíc těšíte a čeho se bojíte?
"Těším se na to, že si poprvé vyzkouším závodit pod pěti kruhy, což byl vždycky můj sen. Jsem hrozně rád za tu možnost. Samozřejmě to ještě není stoprocentní, že do Ria pojedu, ještě musím obhájit svoji neporazitelnost v Česku. Ale doufám, že to vyjde a pod pěti kruhy si zazávodím."

Máte to už teď hodně v hlavě?
"Ne, vůbec! Teď jsem skončil sezonu asi tři týdny dozadu. Takže mám myšlenky na odpočívání. I když… tři týdny jsou pro mě už docela dost, že nic nedělám. Ale ne. Teď se chystám na dovolenou, takže na Rio fakt ještě nemyslím. Zatím si užívám volno a na konci října se do toho budu snažit co nejvíc položit, aby to do Ria bylo top."

A opravdu vůbec nic neděláte?
"To ne. Není to tak, že se válím na gauči. Jezdíme hodně do hor na výlety, tam se mi celkem líbí, je tam dobrý vzduch a je to pro mě celkem fajn. Teď se chystám na týdenní dovolenou k moři, abych se jen tak rozvalil na pláž, zkusil si surfovat, takže na to se těším. Pak ještě nějaké lázně, ještě bych měl jet na Dachstein si zalyžovat a pak už pomalu začne příprava."

Kam jedete za teplem?
"Jedeme na Kapverdské ostrovy."

Dovolenou trávíte s přítelkyní?
"S přítelkyní a s bráchou. Chtěl jsem i s ním, protože on taky pořád jenom závodí a byl by doma jenom s rodiči, takže jede s náma i on."

Co patří ještě k vašim oblíbeným činnostem během toho nicnedělání?
"Hrozně mě baví výlety. Podívám se na pěkná místa tady po Česku a jedním z takových míst jsou určitě ty hory, to se mi strašně líbí. Já jsem jako dovolenou bral už i to Rio, kde jsme byli na předolympijské regatě. To jsme si užili a všechno jsem procestoval. A jinak mi stačí fakt jenom jak teď pojedeme na tu dovolenou. Nejsem nijak náročný."

I jako děti vás rodiče hodně brali na výlety, nebo jste nejvíc času trávili u vody?
"Když jsem byl úplně malý, tak mě děda s babičkou hodně brali na výlety na kolech, ale pak jak jsem přičuchnul ke sportu, první to byl teda hokej, tak jsem byl vždycky takový, že jsem tomu chtěl dát maximum, takže pak už na nic takového čas moc nebyl. Samozřejmě se školou jsme jezdili na různé výlety."

Vzpomněl jste Rio. Jaké jsou tedy vaše zkušenosti s ním?
"Byl jsem tam na té regatě a tam se mi podařilo zvítězit a byl jsem tam i třetí, což je fajn. Ale nijak to nehrotím. Chtěl jsem se tam podívat kvůli tomu, že tam bude olympiáda. Mně se to tam strašně líbilo. Užil jsem si tam cestování i ten kanál, kde se bude závodit. Rozhodně se na to těším."

Kanál je v pohodě? Tomu nic nechybí?... Nebo nepřebývá?
"Hodně se mluví o řasách, které tam jsou. To tam není úplně ideální. Ale doufám, že za rok to tam bude lepší. Vítr tam taky není ideální, ale bude to pro všechny stejné, takže kdo se s tím líp popere, ten tu nejcennější medaili získá."

Máte v plánu s větrem nějak pracovat, abyste si zvyknul a nerozhodilo vás to?
"Trenéři říkali, že si určitě zkusím víc tréninků ve větru a i možná s nějakou brzdou, abych to měl těžší, když bude foukat proti. Takže něco takového se určitě chystá. Ale teď to neřeším."

Jak brzda bude vypadat ještě nevíte?
"Ne ne. To jenom trenéři tak říkali, co bysme mohli udělat, protože už se to blíží. Ale zatím nevíme nic konkrétního."

Kdy se příprava rozběhne?
"Nějak ke konci října, kdy začnu sám individuálně něco dělat. No a od 1. listopadu už to půjde všechno podle plánu až do Ria."

Zdá se vám už teď třeba o tom, jak to v Riu bude vypadat?
"Určitě sním, jak bych tam chtěl dojet, představuju si různé věci asi jako každý. Ale že bych se s tím stresoval dopředu, to by mi rozhodně nepomohlo."

A jaká ta představa je?
"Představoval jsem si, jak jedu do cíle na olympiádě a takovéhle věci. Kdo by si to nepředstavoval… Ale vůbec jsem tuto situaci ještě nezažil, takže nevím, co od toho můžu čekat. A nevím, co se mi bude zdát v červenci."

Představy byly vítězné?
"Nevím, jestli vítězné, ale spíš, že jedu na té olympiádě a že jsem reprezentant české republiky. Takže zatím takové skromnější."

Ale úspěchy se od vás budou očekávat. Jak se perete s tlakem?
"Vůbec se s tím neperu. Snažím si to nepřipouštět. Prostě si užívám to, že můžu dělat to, co mě baví a výsledky jsou samozřejmě krásné, ale snažím se nad nima moc nepozastavovat a pořád pokračovat."

Ještě zpět k Riu. Cestoval jste už někdy tak daleko?
"Už jsem byl v roce 2011 v Americe v San Diegu a to bylo časově plus mínus stejné. Ale tam jsem to zvládal hůř, protože tam ten posun byl větší, než teď v Riu. Tam to bylo celkem v pohodě."

Takže s aklimatizací nebyl problém? Nemáte tedy v plánu jet do Ria dřív, abyste si zvykli?
"Dřív tam pojedeme určitě. Teď jen řešíme, jestli o týden, deset dní… Děda tam chtěl jet třeba i o tři týdny dřív, ale zase se bojíme toho, abych tam něco nechytil. Přeci jen ta Brazílie není úplně jako třeba ta Amerika."

A teď během pobytu v Riu jste žádné problémy neměli?
"Musím zaťukat, že naštěstí se vůbec nic nepřihodilo. Z jiných reprezentací měli kluci nějaké problémy, ale nám Čechům, co jsme tam byli, se naštěstí nic nestalo."

Měli jste nějaký speciální stravovací režim nebo jste si vezli s sebou nějaké vlastní jídlo?
"Brali jsme jenom nějaká probatika, to bylo celé, jinak žádný speciální režim."

Kde jste v Riu bydleli?
"V hotelu asi čtyř nebo pětihvězdičkovém, kousek od Copacabany, a taxíkama jsme dojížděli na závodiště, které bylo asi deset minut jízdy. A jinak jsme to opravdu brali jako dovolenou… vyrazili jsme na pláže, na Ježíše samozřejmě, na Cukrovou homoli, prošli jsme si město. Spíš jsem si to teď užil jako turista, abych si to za rok mohl užít jako sportovec."

Pociťujete větší zájem rok před olympiádou, jak ze strany médií, tak i lidí obecně?
"Ze strany médií rozhodně. Každý rok je větší, ale to k tomu patří. No a jestli mě někdo poznává? Nejsem samozřejmě Jaromír Jágr, ale lidi mi píšou na facebook dopisy a to je hrozně fajn, já si rád s každým pokecám a jsem rád, že to tak je."

A chtějí se s vámi třeba i fotit, když vás potkají někde v obchoďáku?
"Podpisy už teďka nejsou tak cool, takže ty selfíčka jsou mnohem častější. Ale i ti skalní fanouškové podpisů pořád ještě jsou."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud