11. ledna 2016 • 19:38

Vládce mezi kanoisty? Anketu ovládl mistr světa Prskavec

Autor: iSport.cz, rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímý souboj na vodě je mezi nimi vyloučený. V anketě Českého svazu kanoistů se ale mohli střetnout bez problémů. Ty měli spíš odborníci na svazu, kteří hlasovali v anketě Nejlepší kanoista roku 2015. Nakonec upřednostnili výkony vodního slalomáře Jiřího Prskavce před těmi rychlostního kanoisty Martina Fuksy a Prskavcovy kolegyně Kateřiny Kudějové.



„Byl to nejlepší rok mé dosavadní kariéry,“ shodují se všichni. Prskavec si ocenění vysloužil titulem dvojnásobného mistra světa (individuální soutěž i soutěž hlídek), titulem mistra světa do 23 let a mistra Evropy ve stejné kategorii. „Mám z takového ocenění radost, ale vážím si hlavně úspěchů na vodě. To, co přijde potom, je jen taková třešnička na dortu,“ řekl světový šampion z Londýna.

Kanoista Martin Fuksa v minulém roce vybojoval na velkých akcích hned devět medailí, mezi nimi bylo zlato ze světového šampionátu v Miláně na neolympijské trati 500 metrů a stříbro a olympijské místo na kilometru.

„Rok 2015 se dá považovat za můj zatím nejúspěšnější. Bylo pro mě parádní získat před domácím publikem titul mistra Evropy, pak úplně něco nového byly Evropské hry, to byla taky super akce, ještě okořeněná dvěma plackami. Ale ten největší úspěch přišel na mistrovství světa, kde jsem získal titul a ještě vyjel místo na olympiádu,“ pochvaloval si mladík, jehož největším snem je účast na olympijských hrách letos v Riu de Janeiro.

Vládce mezi kanoisty? Anketu ovládl mistr světa Prskavec
Video se připravuje ...

Úspěchy nejen ve sportu slavila v minulém roce kajakářka Kateřina Kudějová, která k bronzu z mistrovství Evropy a dvěma zlatům z MS přidala bakalářský titul z Vysoké školy ekonomické.

„Začalo to jedničkou z ústní zkoušky. Asi tak čtyři dny na to jsem se stala bronzovou medailistkou z mistrovství Evropy. V tu dobu mě vůbec nenapadlo, že k tomu všemu ještě budu na bedně na Světovém poháru v Praze, dostuduju bakaláře na Vysoké škole ekonomické a nakonec se ještě stanu o týden později i dvojnásobnou mistryní světa. A abych si ty hezké chvíle připomněla i teď v zimě, tak jsem ještě přidala druhé místo z předolympijského závodu v Riu. Byl to rozhodně můj nejúspěšnější a nejhezčí rok. A teď mám jen jedno přání, a to je dostat se na olympijské hry.“

I přes úspěchy hlídek na mistrovství světa ve vodním slalomu brala prvenství v kategorii týmů již dlouhodobě úspěšná posádka čtyřkajaku ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba. „V půlce sezony jsme měli menší problémy s koordinací záběrů v lodi, ale nakonec se vše podařilo doladit do mistrovství světa,“ řekl Josef Dostál.

Stříbrný medailista ze světového šampionátu na singlkajaku dodal: „Letos bych se rád ukázal v dobré formě alespoň ve dvou disciplínách na olympiádě v Riu.“ Zadák čtyřkajaku Jan Štěrba přidal: „Jsme rádi, že jsme se úspěšně kvalifikovali jako posádka. A že to bylo s medailí, to bylo samozřejmě dobře. K olympiádě máme neskromné cíle, ale bude to stát velké úsilí.“

Nejlepší kanoista roku 2015, jednotlivci: 1. Jiří Prskavec (vodní slalom), 2. Martin Fuksa (rychlostní kanoistika), 3. Kateřina Kudějová (vodní slalom), posádky: 1. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba (K4, rychlostní kanoistika), 2. Jiří Prskavec, Vavřinec Hradilek, Ondřej Tunka (K1 hlídky), 3. Kateřina Kudějová, Štěpánka Hilgertová, Veronika Vojtová (K1 hlídky), junioři: 1. Martina Satková (slalom, sjezd), 2. Václav Chaloupka (slalom), 3. Adam Neubert (sjezd), osobnost sjezdu: Martina Satková, osobnost maratonu: Anna Kožíšková, osobnost vodní turistiky: Karel Štemprok.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud