Ondřej Němec
26. května 2016 • 23:00

Hvězdy v Račicích: Fuksa proti stroji na výhry, čtyřkajak ladí sestavu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v této sezoně porovná Martin Fuksa, největší talent české rychlostní kanoistiky a velká olympijská naděje, síly se světovou konkurencí. Dojde k tomu na Světovém poháru v Račicích, který se koná od pátku do neděle (27. - 29. května). Diváci uvidí v akci i slavný olympijský čtyřkajak, tentokrát však v pozměněné sestavě.



Dá-li se mluvit o vlajkové lodi české rychlostní kanoistiky, tak jednoznačně v souvislosti s kanoí Martina Fuksy . Dvojnásobný medailista z loňského mistrovství světa je jednou z největších olympijských nadějí. V této sezoně vůbec poprvé nastoupí v závodu na mezinárodní úrovni. 

Bude to na Světovém poháru v Račicích. Mezi jeho soupeři se objeví i německý stroj na výhry Sebastian Brendel, který loni na mistrovství světa v Miláně Fuksu porazil na kilometrové trati o pouhých 17 tisícin sekundy.  

„Super, ale na druhou stranu zlato bylo blízko. Hodně blízko. Dal jsem do toho všechno, ale nestačilo. Vyjel jsem ale Rio, což je paráda!“ komentoval tehdy stříbro a kvalifikaci na OH 2016 Fuksa. 

Koho do čtyřkajaku? 

Další českou veleúspěšnou lodí je čtyřkajak, který ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba obsadil třetí místo na olympiádě v Londýně v roce 2012 a vyhrál mistrovství světa v roce 2014. Pro Hry v Riu de Janeiro se však řeší změna posádky.

VIDEO: Podívejte se na upoutávku SP v Račicích
 

Díky svým individuálním výsledkům se novým členem týmu může stát Jakub Špicar. Otázkou zůstává, koho by měl nahradit. Na Světovém poháru v Duisburgu tvořili posádku Daniel Havel, Jakub Špicar, Josef Dostál a Lukáš Trefil. Výsledkem bylo páté místo, které členy týmu nepotěšilo.  

„Dnes se projevilo, že jsme spolu v této sestavě absolvovali pouze dva tréninky a jízda nebyla sladěná, tak jak by měla být,“ uvedl na své facebookové stránce Daniel Havel, „Všichni jsme hodně chtěli a v lodi bylo cítit spousta energie, ale nedokázali jsme se v ten správný moment sejít ve vodě.“ 
Stálý člen týmu Josef Dostál navíc pojede i v singlkajaku na kilometrové trati.   

Martin Fuksa je hlavní hvězdou české rychlostní kanoistiky
Martin Fuksa je hlavní hvězdou české rychlostní kanoistiky

Na Poháru v Duisburgu si vyjeli kvalifikaci pro OH v Riu deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Na startovních listinách Světového poháru v Račicích však budou chybět. Po úspěšných, ale velmi náročných závodech se rozhodli pro odpočinek.  

„Vynecháváme i mistrovství Evropy a budeme startovat na mezinárodních závodech až v Riu,“ řekl první z posádky Jaroslav Radoň.

Na Světovém poháru se od pátku 27. května do neděle 29. května představí více jak 600 závodníků z 54 států. Českou rychlostní kanoistiku bude reprezentovat celkem 36 závodníků. 

„Budeme rádi, když se v Račicich opět vytvoří taková atmosféra, jaká byla při loňském Mistrovství Evropy,“ připomněl Daniel Havel mimořádně úspěšnou akci minulého roku. 

„Rád bych pozval co nejvíc fanoušků, kteří nám budou fandit při další velké zkoušce před olympiádou v Riu,“ doplnil Josef Dostál, nejvyšší a nejúspěšnější český kajakář. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud