28. května 2016 • 11:51

Kajakář Dostál vyhrál SP v Račicích, kanoista Fuksa má bronz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Josef Dostál vybojoval zlato na kilometrové trati na Světovém poháru v Račicích. Jiný český vicemistr světa kanoista Martin Fuksa při své letošní soutěžní premiéře skončil třetí.



Dostál, jenž zůstal před týdnem na úvodním podniku SP v Duisburgu v závodu na 1000 metrů těsně pod stupni vítězů, dnes byl na račickém kanále suverénní. Bezpečně vyhrál před Němcem Maxem Hoffem, třetí byl Dán René Poulsen.

"Před startem jsem slyšel, jak dojíždí Fuksa, tak jsem si vynadal, že se musím soustředit na sebe," pousmál se Dostál. Od startu se držel vpředu a v polovině trati se posunul do čela. "To mi dalo křídla. Navíc jsem vyzkoušel speciál do Ria a jelo to dobře," pochvaloval si.

V Duisburgu začal pomaleji, ale dnes se této chyby vyvaroval. "V polovině jsem měl náskok, tak už jsem se soustředil jen na svůj záběr," prohlásil.

Fuksa závod v Duisburgu vynechal a olympijskou sezonu zahájil až v Račicích, kde našel dva přemožitele. Zlato vybojoval olympijský vítěz a úřadující světový šampion Němec Sebastian Brendel, před domácím kanoistou skončil ještě Moldavan Serghei Tarnovschi.

"Naprostá spokojenost. Je tam medaile, to byl můj cíl. Že se to povedlo v prvním závodě sezony, je parádní. Chtěl jsem potrápit toho Moldavce, to mě trochu mrzí. Sebastian (Brendel), to je kapitola sama o sobě, ještě budu muset trochu trénovat, on je suverénní," doplnil Fuksa.

Soutěžní premiéra olympijské sezony ho trochu svazovala. "Nervózní jsem trochu byl, ale spíš mi to pomohlo," tvrdil. "Byl jsem ve stresu celý minulý týden, když jsem viděl, jak všichni dobře závodili v Duisburgu," uvedl.

"Vím, co mi ještě chybí. Je potřeba natrénovat finiš, což věřím, že se mi za tři měsíce povede a bude to v Riu lepší. Tam by jakákoliv medaile byla pecka," řekl Fuksa.

V dnešním finále A startovalo celkem šest českých lodí. Kanoistka Jana Ježová obsadila na dvoustovce šesté místo, deblkajak Tomáš Veselý, Radek Šlouf byl v závodu na 1000 metrů pátý. Deblkanoe Dan Drahokoupil, Sebastian Maizner dojela na dvoustovce sedmá, Marek Spálenský s Ivanem Procházkou byli devátí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud