11. června 2016 • 13:20

Už si může říkat vítěz SP! Přindiš ovládl závod v Seu, Gebas byl třetí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kajakář Vít Přindiš poprvé v kariéře vyhrál závod Světového poháru ve vodním slalomu. Sedmadvacetiletý reprezentant USK Praha zvítězil v Seu d'Urgell čistou jízdou s náskokem 18 setin sekundy před Slovákem Jakubem Grigarem, třetí Peter Kauzer ze Slovinska byl o 33 setin pomalejší. Mezi kanoisty vybojoval bronz olympionik Vítězslav Gebas.



Přindiš za životním výsledkem mířil postupnými krůčky. V páteční kvalifikaci byl třetí, v semifinále už zaostal jen za týmovým kolegou Lubošem Hilgertem a v jízdě o medaile nechal za sebou všechny soupeře.

"Konečně jsem se vůbec dostal do finále," řekl Přindiš s úlevou po letošních zkušenostech. V této sezoně už předvedl plno rychlých jízd, ale ničily ho dotyky branek a následné penalizace, o medaili proto ještě letos nejel. "Teď je to úžasný pocit," radoval se v tiskové zprávě svazu Přindiš, který byl dosud v SP nejlépe druhý.

Trať v Seu mu přitom moc nesedí. "Mám radši náročnější kanály, ale zase se mi potvrdilo, že jsem letos dobře připravený a že na to mám. Vždycky jsem zajel čas do nejlepší pětky, ale měl jsem šťouchy. Rychlostně jsem na tom dobře, musím tu jízdu dávat čistou, pak mohu soupeřit s nejlepšími, to je pozitivní zjištění," konstatoval.

Po projetí cílem mu vystřelily ruce vzhůru a na pádlo zahrál jako na kytaru. "To jsem měl naplánované dopředu, až vyhraju nějaký závod," prozradil Přindiš. "Jakože to byla brnkačka, ale nechci, aby to vyznělo nějak špatně," doplnil s úsměvem. V Seu ho ještě čeká kayak cross, který pojede s Ondřejem Tunkou, neboť Vavřinec Hradilek po neúspěchu v kvalifikaci ze Španělska odjel.

Hilgert na semifinálový výkon nenavázal a skončil i kvůli třem dotykům branek desátý, kvalitu české kajakářské školy umocnil osmým místem Ondřej Tunka. Oba si přitom v letošní domácí nominaci ani nevybojovali stálé místo v tříčlenné reprezentační sestavě.

Český tým měl ve finále trojnásobné zastoupení a slavil triumf i přesto, že na startu ve Španělsku nebyl olympionik a mistr Evropy Jiří Prskavec a zmíněný stříbrný medailista z londýnské olympiády i z nedávného ME Hradilek nečekaně ztroskotal v kvalifikaci.

Mezi kanoisty byli v Seu lepší než Gebas pouze slovenský vítěz Alexander Slafkovský a Francouz Denis Gargaud Chanut. Český reprezentant postoupil ze semifinále z druhého místa a v boji o medaile zajel znovu čistou jízdu.

Gebasovi se tím zvedlo sebevědomí, neboť po návratu z kempu v Riu měl ještě v týdnu náročné tréninky. "Do Seu jsem odjížděl docela rozbitej, ale od středy se to začalo lepšit," uvedl kanoista, pro kterého bylo Seu posledním závodem před OH. "Mám před sebou ale ještě hodně práce, protože kanál v Riu je o dost těžší než tady," podotkl Gebas, který od letošní sezony jezdí pod vedením Jiřího Rohana, bývalého elitního deblkanoisty. "Je to mazák, umí mi říct, co potřebuji slyšet, což mě baví," dodal Gebas.

Slafkovský, který v květnu v Liptovském Mikuláši ovládl mistrovství Evropy, byl o 3,54 sekundy rychlejší. Dokonce ještě lepší čas zajel Gargaut Chanut, ale dvě trestné sekundy za dotyk branky jej stály vítězství.

Lukáši Rohanovi uniklo finále o 13 setin a skončil jedenáctý, Tomáš Rak nezopakoval finálovou účast z minulého týdne v Ivree a obsadil 17. místo.

SP ve vodním slalomu v Seu d'Urgell (Španělsko):
Muži:
C1:
1. Slafkovský (SR) 97,25 (0 tr. sekund), 2. Gargaud Chanut (Fr.) -1,39 (2), 3. Gebas -3,54 (0), ...v semifinále 11. Rohan, 17. Rak (všichni ČR).

K1: 1. Přindiš (ČR) 91,85 (0), 2. Grigar (SR) -0,18 (0), 3. Kauzer (Slovin.) -0,33 (0), ...8. Tunka -3,52 (0), 10. Hilgert (oba ČR) -9,87 (6).

Ženy:
C1: 1. Vilarrublaová 113,74 (2), 2. Lazkanová (obě Šp.) -5,26 (2), 3. N. Foxová (Austr.) -6,24 (2), ...v semifinále 13. Fišerová (ČR).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud