7. dubna 2016 • 14:40

Župany dolů! Čeští plavci představili karbonové plavky pro Rio

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou stříbrné, plné karbonových vláken, tudíž pevné, ale dostatečně elastické a pružné, aby umožňovaly plavcům potřebný pohyb. Nové plavky speciálně vyrobené pro olympijské hry v Riu de Janeiro už mají nejlepší čeští reprezentanti. Mají pomoci nejen k lepším výkonům, ale také k lepší psychice. "Víte, že máte něco nejlepšího," prohlásil Jan Micka.



Český rekordman na dlouhých kraulařských tratích přišel do potemnělé místnosti a pomohl odložit červený župan blondýnce Simoně Baumrtové i nejlepší české plavkyni loňské sezony Barboře Závadové. Pak se role otočily a ženy pomohly do plavek Mickovi. Čeští plavci si zahráli na modely, ve světle kamer a blesků fotoaparátů pózovali.

Župany dolů! Čeští plavci představili karbonové plavky pro Rio
Video se připravuje ...

Nebyli úplně ve své kůži. "Tohle není úplně pro nás, raději jsme v těch plavkách v bazénu," shodli se závodníci s úsměvem. Zkušenosti s modelingem a focením má zejména Baumrtová. "Ale barvu neřeším. Jsem pověrčivá hlavně na čepičky, nejradši mám modrou," prohlásila. "Mně se nelíbí růžová, ale loni jsem v takových plavkách byla pátá na MS, tak je mi to vlastně jedno," přidala se Závadová. "Mně je to úplně jedno," mávl rukou Micka.

Nový model Power skin carbon ultra má přinést rekordy a české finále v Riu. "Plavky mají třikrát víc karbonových vláken než ty loňské, ale větší pružnost. Těsně a pevně obepínají svaly, minimalizují tak vibrace, ale neomezují pohyb," vysvětlil zástupce firmy Arena Daniel Machek, bývalý český rekordman na Mickových tratích. "Plavky zafixují tělo v jeho ose, nedovolí tolik rotací. Lepší je komprese svalů i stabilita těla," uvedl.

Vysmátý Micka o dálkovém plavání: Ital mě s**l, tak jsem mu dal pěstí
Video se připravuje ...

Nové modely daly vzpomenout na dobu celotělových kostýmů, které v bazénu přinesly na konci minulého desetiletí smršť světových rekordů, než je mezinárodní federace FINA v roce 2010 zakázala. Nové plavky s karbonovými vlákny se objevily na scéně před olympijskými hrami v Londýně. Ty letošní stojí v mužském modelu více než 7500 korun, pro ženy více než 12.000 a vydrží maximálně pět závodů na vrcholné úrovni.

"Vyzkoušela jsem si je před dvěma týdny v Ostravě a sedí dobře. Na první dojem jsou tvrdé a nedají se moc roztáhnout, ale na těle sedí," pochvalovala si Závadová, která v nich poplave i příští týden na testovacím závodu v olympijském bazénu v Riu. "Mě překvapilo, že jsem je rychlé oblékla, maximálně tři minuty to trvalo," podotkla Baumrtová. "Musím to vyzkoušet co nejdřív," hlásila. "Pro sprinterku by mohly být super," věřila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud