16. května 2016 • 14:23

Závadová na ME postoupila do finále, v semifinále je i Baumrtová

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Plavkyně Barbora Závadová si večer zaplave finále mistrovství Evropy v závodě na 400 metrů polohový závod (19.35, PP Eurosport).  Z rozplaveb postoupila sedmým nejlepším časem (4:41,63). V semifinále jsou Simona Baumrtová na 200 metrů znak, Lucie Svěcená a Jan Šefl na 50 metrů motýlek. Znakař Tomáš Franta zlepšil na stovce časem 55,38 sekundy vlastní národní rekord.



Těžký start má na evropském šampionátu v londýnském Aquatics Centre plavkyně Barbora Závadová. Večerní finále si ale zaplave. „Nevzala jsem závod úplně stoprocentně, bolelo to. Nebylo to v pohodě, nebyla jsem v pohodě. Myslela jsem, že mám finále v kapse, že bych tam měla postoupit, proto jsem se asi nesoustředila tak, jak bych měla,“ připustila Závadová.

„Třeba na mistrovství světa, musím o postup bojovat mnohem víc než tady. Ne že bych to fyzicky vypustila, spíš psychicky.“

Závadová na dlouhé polohovce v roce 2012 vybojovala bronzovou medaili, vloni na této trati skončila pátá na mistrovství světa. Jak to bude dnes večer?

„Nechci házet flintu do žita, ale nejsem asi připravená stoprocentně, třeba jako loni v létě,“ říká Závadová. „Já mám radši postupný rozjezd k vrcholu. Nechci to ale úplně shazovat, budu se snažit soustředit na večer a předvést nejlepší výkon, jakého jsem schopná.“

Čeští plavci na ME v Londýně
Video se připravuje ...

Do akce jdou tři čeští plavci

Večer si zaplavou i další tři čeští plavci. Znakařka Simona Baumrtová byla po rozplavbě na 200 metrů (2:11,53 minuty) spokojená. Ze sedmého místa ztratila 32 setin na třetí Jekatěrinu Avramovovou z Turecka.

„Bylo to v pohodě, mně se to jelo docela hezky. Jsem ráda, že jsem před prvním startem nebyla tak nervozní, jak bývám,“ hodnotila Baumrtová. „Já to mám tady v Londýně ráda. Vrátila jsem se někam, kde to mám ráda, tak to bylo lepší. Mně se tady před čtyřmi lety extrémně dařilo, návrat sem byl pro mě snazší.“

Na trati 50 metrů motýlek si zaplavou semifinále i Jan Šefl (24,16) a Lucie Svěcená, která zůstala časem 26,65 sekundy jen čtyři sekundy za vlastním českým rekordem. „Jsem spokojená, na padesátku jsem se moc nepřipravovala. Na stovce se budu snažit přiblížit času z Pardubic,“ připomněla Svěcená nedávný závod, kterým se kvalifikovala na olympiádu.

Kraulař Jan Micka skončil v rozplavbě na 400 metrů časem 3:49,46 minuty desátý a postup do finále mu unikl.  „Po pravdě spokojený moc nejsem, byl jsem vteřinu za osobákem. Už tři roky se mi ten čas nepodařilo překonat, mrzí mě to,“ řekl Micka.

„Na druhou stranu jsem rád, byl jsem nahlášený na osmnáctém místě. Před dvěma týdny jsem byl na závodech v Bratislavě, plavalo se mi hrozně, trenérka mě musela poslat domů. Jsem rád, že se to zlepšilo. Je to moje nejslabší disciplína, zítra mám patnáctistovku, snad to bude lepší.“

Teprve osmnáctiletý znakař Tomáš Franta vylepšil na stovce národní rekord o 32 setin sekundy, v rozplavbě byl dvacátý. „Ze začátku jsem to trochu přepálil, konec už trochu bolel,“ uvedl Franta.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud