24. července 2017 • 19:04

Famózní úspěch! Baumrtová zaplavala český rekord a je ve finále MS

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká plavkyně Simona Baumrtová po čtyřech letech znovu postoupila do finále mistrovství světa na 100 metrů znak. V dnešním semifinále vylepšila český rekord na 59,65 sekundy, svůj výkon ze světového šampionátu 2013 v Barceloně překonala o 19 setin sekundy. Do finálové osmičky se chomutovská rodačka dostala ze šesté příčky.



Pětadvacetiletá Baumrtová se po nevýrazných výkonech v uplynulých letech v této sezoně vrátila do výborné formy. V Budapešti dnes v dopoledních rozplavbách obsadila dvanáctou příčku a svůj výkon v semifinále ještě vylepšila. Zaplavala pod hranici jedné minuty a zajistila si účast v úterním finále, kam z prvního místa postoupila Kanaďanka Kylie Jacqueline Masseová.

V úvodních finálových závodech dnešního programu potvrdili role velkých favoritů Švédka Saraha Sjöströmová na 100 metrů motýlek a Brit Adam Peaty na 100 metrů prsa. Třiadvacetiletá Sjöströmová, která v neděli ve štafetě vylepšila historické maximum na kraulařské stovce, zvítězila v rekordu šampionátu 55,53. Za vlastním světovým rekordem z Ria zaostala o pouhých pět setin a navázala v této disciplíně na triumf z loňských OH i ze světových šampionátů 2013 a 2015.

Třetí titul mistra světa za sebou získal na 100 metrů prsa také Peaty. Úřadující olympijský šampion a světový rekordman vyhrál o více než sekundu před Američanem Levinem Cordesem. Rekord šampionátu Peaty vylepšil na 57,47 sekundy, od vlastního světového rekordu ho dělilo 34 setin.

V semifinále ženského závodu na 100 metrů prsa dělila Rusku Julii Jefimovovou jediná setina sekundy od světového rekordu Litevky Ruty Meilutyteové z roku 2013. Jefimovová dnes zaplavala čas 1:04,36. Další z favoritek v této disciplíně, olympijská šampionka Američanka Lilly Kingová, byla při vítězství v druhém semifinále o 17 setin pomalejší.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud