27. července 2017 • 08:50

Vítěz v slzách! Plavec věnoval zlato z MS rodičům, oba bojují s rakovinou

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

S motýlkem kdysi začal z obdivu k slavnému Michaelu Phelpsovi, pak ho porazil na olympiádě v Londýně a prožil s ním horkou rivalitu. Ve středu večer jihoafrický plavec Chad Le Clos převzal vládu na 200 metrů motýlek, kde se vloni v Riu Phelps loučil zlatem. Potěšil tím oba své rodiče, kteří bojují s rakovinou.



Několik týdnů před loňskou olympiádou v Riu Chad Le Clos šokoval svět, když otevřeně promluvil o tom, že oba jeho rodiče bojují se smrtelnou nemocí.

„Když plavete pro něco většího, než jste vy sami, může vám to pomoct dosáhnout skvělých věcí,“ říkal Phelps v Riu. „Neplavu jen pro svou zemi, pro moje kamarády z týmu, plavu taky pro svou rodinu. Posledních padesát metrů myslím na ně.“

Le Closův otec Bert byl diagnostikován s rakovinou prostaty, jeho matka Geraldine si prošla dvojitou mastektomií.

A na šampionátu v Budapešti je Le Clos znovu potěšil. Na motýlkářské dvoustovce, kde si v roce 2012 udělal jméno na olympiádě v Londýně památným triumfem nad Phelpsem, zvítězil a porazil domácího hrdinu László Cseha.

Chad Le Clos zvítězil na MS v plavání pro své rodiče, kteří oba bojují s rakovinou...
Chad Le Clos zvítězil na MS v plavání pro své rodiče, kteří oba bojují s rakovinou...

„Bylo to neuvěřitelné a tak emocionální, měl jsem těžký rok se svojí rodinou, oba moji rodiče bojují s rakovinou, dnes jsem bojoval za ně,“ líčil Le Clos. „Před závodem jsem byl docela nervozní. Je velká čest závodit v téhle aréně, zřejmě v té nejlepší, v jaké jsem kdy závodil, navíc s mým velkým přítelem Lászlem. Publikum bylo neuvěřitelné, připadal jsem si jako na fotbalovém stadionu.“

Maďaři v Budapešti postavili novou Duna Arénu pro 15 000 diváků, a během šampionátu tam panuje skvělá atmosféra. Ve finále na 200 metrů motýlek byla o to umocněná, že s Le Closem o titul bojoval László Cseh.

„S Lászlem jsem se poprvé potkal v roce 2010 na tréninkovém kempu v Jižní Africe a samozřejmě jsem věděl, kdo byl. Velký šampion, v bazénu i mimo něj. Maďarský král,“ řekl Le Clos o Csehovi a vyjádřil mu respekt. „Jak můžete nenávidět někoho, kdo má stejný sen jako vy? Je důležité spolu bojovat v bazénu, ale ne mimo něj. A i když nerad prohrávám, byl bych za něj rád, kdyby vyhrál.“

Cseh nebyl navzdory těsné porážce zklamaný a považoval si i stříbra před domácím publikem.

„S Chadem jsme rivalové ve vodě, ale přátelé v životě. Mimo bazén si užíváme legrace a myslím, že je důležité necítit ke svým soupeřům nenávist,“ uvedl Cseh.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud