28. července 2017 • 09:50

Stojka a pak ze 27 metrů do propasti! Docela adrenalin, hlásí Navrátil

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BUDAPEŠTI | Jde na to! Highdiver Michal Navrátil se dnes postaví na úzkou plošinu, sedmadvacet metrů nad hladinou umělého bazénku uprostřed Budapešti a začne bojovat o medaili na mistrovství světa. „Když jsem nahoře, tak si to neskutečně užívám. A říkám si, že mám hrozné štěstí, že tady můžu být,“ usmívá se Navrátil.



Ready! 27 metrů nad zemí a Michal Navrátil tam dělá stojku. Uklidní tělo, vydýchne si a pak skočí do hlubiny. Bazén naproti budově budapešťského parlamentu z té výšky vypadá jako malá loužička.

„Průměr má patnáct metrů, od věže je to na délku dvanáct metrů. Když jsem ale dělal vruty ze stojky, tak jsem pořádně neviděl nic, pak najednou vodu, do které jsem směřoval nohy. Docela adrenalin…“ popisuje Navrátil.

Ale to je prostě jeho život. Patří k nejlepším highdiverům na světě. Má za sebou angažmá na obrovské zaoceánské lodi, patří k hvězdám populární série Red Bull. A na mistrovství světa je velkou českou nadějí na medaili.

Bláznivý skok ze 27 metrů! Navrátil se ze stojky vrhl do hlubin
Video se připravuje ...

„Rozhodl jsem se v mládí a už skok z deseti metrů pěkně bolí. Já jsem ale věděl, že chci výš, až na tu hraniční výšku 27 metrů,“ říká Navrátil. „Většinou to štípne, adrenalin ale zajistí, že se člověk cítí super. Až po soutěži většinou zjišťuji, jestli mě bolí záda nebo něco jiného. Každý skok je trochu nebezpečný a vyžaduje pokaždé stoprocentní soustředění.“

V Budapešti před parlamentem ho dnes čekají dva skoky. K jednomu se odrazí z nohou, k druhému ze stojky. Ve čtvrtek si oba vyzkoušel.

„Přímo je budu skákat. Chtěl jsem si je osvěžit, abych cítil jistotu. Před závodem si skočím ještě jeden a během sobotní pauzy budu trénovat další dva skoky, které mám v plánu na neděli,“ líčí Navrátil. „Cítím se výborně. Je pro mě důležité odskákat tréninkové skoky, trochu si zacvičit a vědět, že mě nic nebolí.“

Před měsícem si při prvním závodě série Red Bull narazil ledviny a postupně tělo opět dostával do kondice. Pak ale skončil druhý ve Furore a na dalším závodě série Red Bull v Polignanu a Mare byl pátý.

Měli byste odvahu? Navrátil se ze 27 metrů vrhl do bazénu
Video se připravuje ...

„Před dvěma týdny jsem se moc dobře necítil. Za těch čtrnáct dnů se ale hodně změnilo, vyskákal jsem se. A tady při tréninku jsem se cítil komfortně,“ pochvaluje si Navrátil. „Věděl jsem, že trénink bude trvat dvě hodiny, nijak jsem nepospíchal. Byli jsme se se ženou podívat trochu po památkách, pak jsem si dal kafe, pořádně se protáhl, projel se na rotopedu a pak šel na to. Musel jsem se trochu nutit, počasí nebylo moc dobré, ale nedalo se nic dělat, musel jsem zkusit závodní skoky.“

Už na čtvrteční trénink Navrátila přišli podpořit další čeští reprezentanti. A highdiver se na ně těší i dnes.

„Bude to dobrá podpora. Těším se, až všechny uvidím a bude to pořádně živé!“ říká Navrátil.

I letos se v termínu od 4. do 5. srpna uskuteční cliffdivingové závody Desperados Highjump.
I letos se v termínu od 4. do 5. srpna uskuteční cliffdivingové závody Desperados Highjump.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud