17. srpna 2011 • 16:51

Medaile nejsou povinnost, hlavně "vyjet" olympiádu

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká reprezentace vstupuje do mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu s jediným cílem. Získat co nejvíce postupových míst pro olympijské hry 2012 v Londýně.



Kajakář Lukáš Trefil ukazuje svou akreditační kartu pro mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu. Fotografií na ní pobavil ostatní reprezentanty. „To jsem vypadal jako masový vrah,“ komentoval sám svou pár let starou podobiznu.
Kajakář Lukáš Trefil ukazuje svou akreditační kartu pro mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu. Fotografií na ní pobavil ostatní reprezentanty. „To jsem vypadal jako masový vrah,“ komentoval sám svou pár let starou podobiznu.
„Dokonce si dovolím tvrdit, že při tomto zcela specifickém mistrovství budu spokojený, když nedovezeme medaile, ale o to víc šestých míst,“ říká reprezentační trenér Martin Doktor. Jeho na první pohled nelogická slova však mají opodstatnění. Šestá příčka ze šampionátu, který začíná ve čtvrtek 18. srpna a vyvrcholí v neděli 21., znamená přímou olympijskou kvalifikaci. V některých disciplínách se může z postupu na olympiádu radovat až deset posádek.

Doktor vkládá největší postupové naděje do mužského deblkajaku Ondřej Horský a Jan Štěrba, který skončil třetí při květnovém závodu Světového poháru v německém Duisburgu, a do nově složeného čtyřkajaku Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil a Jan Štěrba. „Obě lodě mají na to, aby na olympiádu dosáhly. Věřím, že se tak stane,“ míní Doktor. Úspěšný čtyřkajak, který loni získal bronz jak na mistrovství světa, tak i Evropy, se z poloviny obměnil. Ondřeje Horského a Daniela Havla vystřídali Pavel Davídek a Lukáš Trefil, jinak též parťáci z deblkajaku, kteří skončili čtvrtí na letošním ME v Bělehradu. Havel postoupil své místo ve čtyřkajaku ze zdravotních důvodů, týdny ho trápí zraněné rameno. „Bohužel prognóza není dobrá a rameno by nemuselo takovou zátěž vydržet. Takže jsem klukům nabídl, aby mé místo převzal Pavel Davídek. Nechtěl jsem, abychom zbytečně riskovali a čekali do poslední chvíle, jestli budu moct závodit nebo ne,“ vysvětluje Havel, který do dějiště šampionátu dorazil a je přihlášený do závodu na singlkajaku. „Pavel je určitě skvělou adekvátní náhradou, navíc je vyšší a silnější než já, což může hrát pozitivní roli,“ doplňuje Havel. „Kluci jsou na tom skvěle fyzicky, mají na to, aby o olympiádu bojovali,“ míní Jerzy Dziadkoviec, konzultant Českého svazu kanoistů, který stojí za medailemi mužského čtyřkajaku. „Věřím, že zvládnou i to, že v novém složení spolu ještě nezávodili. Ale v tréninku jim to jde skvěle, takže jsem vzhledem k olympiádě optimistický,“ přidává kouč.

Zřejmě nejvytíženějším českým reprezentantem z pohledu olympijské kvalifikace bude Jan Štěrba, který se pokusí do Londýna probojovat jak na čtyřkajaku, tak i deblu. „Vím, že to asi každý řeší, ale já mám jasno. Žebříček oblíbenosti disciplín u mě neexistuje, do obou dám maximum a v obou chci postoupit,“ říká odhodlaně Štěrba. Jasno má také v tom, že letos je „ochotný“ obětovat medaile postupu do Londýna. „Raději budu šestý a devátý, než jednou třetí,“ tvrdí a dodává: „Ano, zní to divně, ale je to tak. Toto mistrovství je těžší než samotná olympiáda a pro mě, pro nás je důležité, abychom se tam dostali.“ Jeho háček Ondřej Horský chce kromě olympiády získat také medaili. „Pro tu jsem sem přijel,“ tvrdí Horský a doplňuje: „Jen postup na olympiádu je pro mě málo. Spokojený budu až s medailí.“ „Když budou dvě ´placky´, těžko se budu zlobit,“ říká s nadsázkou sobě vlastní Štěrba.

Olympijské ambice živí také ženský čtyřkajak ve složení Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková. „Ano, na olympiádu chceme a proto jsme sem přijely,“ říká Šebestová, podle níž je cílem posádky postoupit do szegedského finále. „To totiž už znamená přímou olympijskou kvalifikaci. V posledních týdnech jsme pro ni hodně udělaly. Věřím, že naše výkonnost jde nahoru a potvrdíme to i závodech,“ uzavírá Šebestová.

„Olympijské ambice mají také Lukáš Koranda na singlu a deblkanoisté Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem. Myslím, že i u nich by to mohlo vyjít,“ říká Doktor a vysvětluje specifičnost letošního kanoistického mistrovství světa: „Samotný šampionát a medaile z něj ustupují olympijské kvalifikaci. Vlastně jen o tu tady jde. Moje spokojenost bude vyjádřena počtem postupových míst do Londýna. Čím víc jich bude, tím lépe.“

Ve čtvrtek 18. srpna budou o olympijskou naději bojovat ženy na čtyřkajaku, singlkanoista Koranda a deblkajak Horský, Štěrba.

Nominace ČR na mistrovství světa 2011 v Szegedu
Ženy
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Michaela Fasnerová (Olomouc).
K2 (neolympijská disciplína): Jana Šebestová (Dukla Praha), Jana Blahová (Hrad. Králové).

500 metrů (olympijská trať)
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).
K2: Andrea Doktorová (Sezemice), Michaela Fasnerová (Olomouc).
K4: Anna Adamová, Jana Šebestová (obě Dukla), Jana Blahová (Hrad. Králové), Lucie Matoušková (Dukla).

1000 metrů
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).

5000 metrů
K1:
Anna Adamová (Dukla Praha).

Muži
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Filip Šváb (USK Praha).
K2: Jiří Kraft (Nymburk), Branko Tarkulič (Chomutov).
C1: Martin Fuksa (Nymburk).

1000 metrů (olympijská trať)
K1:
Daniel Havel (Dukla Praha).
K2: Ondřej Horský, Jan Štěrba (oba Dukla Praha).
K4: Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil, Jan Štěrba (všichni Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

500 metrů
C1:
Martin Fuksa (Nymburk).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

5000 metrů
K1:
Jan Souček (Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).

Přehled kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szegedu (Maďarsko)
1. až 4.září předolympijský test – „London Canoe Sprint Invitational“ v Eaton Dorney Lake (Velká Británie)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud