18. srpna 2011 • 17:57

Kajakáři jsou ve finále MS a dále sní o Londýně

Autor: sam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští deblkajakáři Ondřej Horský a Jan Štěrba postoupili do finále mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu na olympijské trati 1000 metrů. Pokud by v pátečním finále skončili do šestého místa, zajistili by Česku první kanoistické postupové místo na olympijské hry 2012 v Londýně.



Kajakáři Ondřej Horský a Jan Štěrba (zprava) při posledním záběru v semifinále na 1000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu, v němž obsadili druhé místo za Španěly.
Kajakáři Ondřej Horský a Jan Štěrba (zprava) při posledním záběru v semifinále na 1000 metrů na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v maďarském Szegedu, v němž obsadili druhé místo za Španěly.
„Za postup jsme samozřejmě rádi, ale jde zatím jen o první krůček k cíli. Tím pro mě není jen postup na olympiádu, ale medaile,“ uvedl po semifinále, v němž český kajak obsadil druhou příčku, Horský. On jako háček určuje taktiku a tu pro šampionát změnil. „Snažím se jezdit rychleji první polovinu závodu. Mohou sice v závěru docházet síly, ale ukázalo se, že můžeme mít úspěšní.“ Pro finále, které se jede v pátek v 17.05 hodin, připravuje „bláznivou“ strategii. „Musíme vyrazit a závěr přežít. Je lepší vést, než dojíždět. Ale hlavně to nechce nějaký kontrolovaný závod. Musím se ´zbláznit´ a pak je všechno možné,“ doplnil s úsměvem Horský.

Jeho parťák Štěrba absolvuje v pátek den D a s velkým P. Kromě podvečerního finále na deblkajaku ho čeká ranní rozjížďka na K4 společně s Pavlem Davídkem, Janem Součkem a Lukášem Trefilem. Při postupu by následovalo klíčové semifinále, odkud lze při přímém postupu do finále proklouznout až do Londýna. „Kdyby se to podařilo v obou případech, tak by to byl krásný pátek. Ale zatím vím, že to bude závodnicky můj nejtěžší den v životě,“ objasnil Štěrba a neopomněl si rýpnout do mezinárodní federace: „Ten systém, kdy ze semifinále postupují jen dva přímo do finále a další podle času, se ukazuje jako nesmyslný. V každém semifinále se měnil nejen směr, ale i rychlost větru. Takže by zřejmě vyšlo na stejno, kdyby si posádky třetích lodí střihly o finále.“

Český ženský čtyřkajak Anna Adamová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Lucie Matoušková neprošel přes silně obsazené semifinále na olympijské trati 500 metrů a přišel o start na londýnských Hrách. „Bohužel odstup od postupových příček byl příliš velký. Nezbývá než uznat, že soupeřky byly rychlejší,“ řekl reprezentační trenér Martin Doktor. Češky skončily ve svém semifinále šesté, do finále a tedy Londýna postupovaly první tři lodě.

„Snažila jsem se, jela jsem, co to šlo, ale nestačilo to. Víc jsem udělat nemohla. Bohužel jsou soupeřky o třídu jinde. Mrzí mě to,“ poznamenala Anna Adamová. Stejný výraz volila i za ní sedící Jana Šebestová: „Mrzí to, to je jasné. Po takové porážce je člověk smutný. Navíc, když se nám rozplynul sen o olympiádě.“ Z posádky nejzkušenější Jana Blahová, účastnice olympijských her 2008 v Pekingu, s nadhledem poznamenala: „Druhá olympiáda by byla krásná, ale jsou přece horší věci než nepostoupit do finále. Ale cesta do Londýna ještě existuje a třeba se nám to přece jen podaří.“

Zatímco pro kategorie K4 je szegedský šampionát jedinou olympijskou kvalifikaci, v disciplínách jednotlivců a dvojic postupuje do Londýna prvních šest lodí. Zbývající místa pro Hry se rozdělí při květnové „donominaci“ při Světovém poháru 2012 v Duisburgu.

„Ano, a tam už směřují moje myšlenky. Tím, že už jsem to jednou úspěšně absolvovala, vím, že ta naděje existuje a je třeba ji využít,“ uvedla Blahová, které díky bratru Karlovi, držel palce celý Úřad vlády ČR, v němž pracuje. „Hned mi psal sms zprávu, jak fandili a že je to škoda,“ dodala.

Lucie Matoušková své nepostupové emoce zchladila skokem z mola do vody. „Hodně to bolí, ale musím se s tím vyrovnat,“ řekla už klidná poté, co se sešla s rodiči, kteří ji přijeli do Szegedu povzbudit. „I slzička ukápla,“ přiznala. I ona už přemýšlí o možnosti proklouznout do Londýna přes denominace na K1 či K2. „Vím, že ta možnost je, ale na K4 byla největší. Teď už to bude velmi obtížné,“ uzavřela Matoušková.

Na systém postupů a hry s časy si stěžoval také singkanoista Lukáš Koranda. Podle svého trenéra Waldemara Fibigra nepřišel o postup do finále až v semifinále, ale už v ranní rozjížďce. „Kdyby byl v jiné a nepočítaly se časy, dostal by se do jiného semifinále, odkud by měl výrazně snazší cestu do finále i do Londýna,“ vysvětlil Fibigr.

Kajakář Daniel Havel, který měl původně sedět ve čtyřkajaku, ale kvůli zdravotním problémům s ramenem svou účast raději zrušil, aby neohrozil výkonnost celé posádky, se protrápil rozjížďkami na trati K1 1000 metrů. Na postup do finále nedosáhl. „Nešlo to. Rameno bolí. Ale bojoval jsem,“ hlesl Havel.

Z českého pohledu je vrcholem pátečního programu finále K2 1000 metrů s Horským a Štěrbou v 17.05 hodin. Hodinu před nimi absolvují své finále na neolympijské trati 500 metrů deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří do něj ve čtvrtek prošli přímo bez nutnosti startu v semifinále. Dopoledne pojedou o semifinále a případně i finále také kajakářky Lenka Hrochová na K1 a Andrea Doktorová, Michaela Fasnerová na K2. Radoň a Dvořák budou bojovat o Londýn na trati 1000 metrů. Mužský čtyřkajak začne cestu do Londýna v 10.42 hodin ve třetí ze čtyř rozjížděk. Odpoledne se ve finále útěchy představí opět Hrochová, Koranda a Havel.

Nominace ČR na mistrovství světa 2011 v Szegedu
Ženy
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Michaela Fasnerová (Olomouc).
K2 (neolympijská disciplína): Jana Šebestová (Dukla Praha), Jana Blahová (Hrad. Králové).

500 metrů (olympijská trať)
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).
K2: Andrea Doktorová (Sezemice), Michaela Fasnerová (Olomouc).
K4: Anna Adamová, Jana Šebestová (obě Dukla), Jana Blahová (Hrad. Králové), Lucie Matoušková (Dukla).

1000 metrů
K1:
Lenka Hrochová (Děčín).

5000 metrů
K1:
Anna Adamová (Dukla Praha).

Muži
200 metrů (olympijská trať)
K1:
Filip Šváb (USK Praha).
K2: Jiří Kraft (Nymburk), Branko Tarkulič (Chomutov).
C1: Martin Fuksa (Nymburk).

1000 metrů (olympijská trať)
K1:
Daniel Havel (Dukla Praha).
K2: Ondřej Horský, Jan Štěrba (oba Dukla Praha).
K4: Pavel Davídek, Jan Souček, Lukáš Trefil, Jan Štěrba (všichni Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

500 metrů
C1:
Martin Fuksa (Nymburk).
C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák (oba Dukla Praha).

5000 metrů
K1:
Jan Souček (Dukla Praha).
C1: Lukáš Koranda (USK Praha).

Přehled kanoistických akcí s českou účastí v roce 2011
18. až 21. srpna mistrovství světa v Szegedu (Maďarsko)
1. až 4.září předolympijský test – „London Canoe Sprint Invitational“ v Eaton Dorney Lake (Velká Británie)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud