11. prosince 2011 • 10:27

Jachtařku Fenclovou dělil na MS v Laser Radial bod od bronzu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jachtařka Veronika Fenclová skončila čtvrtá na mistrovství světa v Perthu ve třídě Laser Radial. Češku, která si v Austrálii zajistila účast na olympiádě v Londýně, dělil jen bod od bronzové Paige Raileyové z USA. Vyhrála Nizozemka Marit Bouwmeesterová před Evi van Ackerovou z Belgie.



"Jsem rozhodně spokojená, ale trošku mě mrzí ten bodík, který mě dělí od třetího místa. Se čtvrtým místem jsem ale nepočítala, je výborné," řekla v telefonickém rozhovoru ČTK Fenclová, která vyhrála dnešní finálovou rozjížďku. Čtvrté místo je nejlepší umístění Fenclové na MS a z českých jachtařů třetí nejlepší. Stříbrná olympijská medailistka Lenka Šmídová byla ve třídě Evropa dvakrát třetí.

Fenclová v Perthu především splnila základní cíl, kterým byla nominace na olympijské hry. Do Londýna si umístěním na čtvrté příčce zajistila jmenovitou nominaci a navíc může být na hrách považována za jednu z favoritek. "Olympiáda je daleko, ale budu se snažit připravit co nejlépe a uvidíme," řekla Fenclová.

Za dvě v současnosti nejlepší jachtařky třídy Laser Radial označila Bouwmeesterovou a Van Ackerovou. "Potom je to otevřené, dalších patnáct lidí může myslet na medaili," řekla. I ona sama může na olympiádě na cenný kov zaútočit. "Ale musí se všechno povést," doplnila.

"Veronika patří do širšího okruhu favoritek a na olympiádě se může stát cokoli, ale bude to těžké," řekl trenér Jakub Kozelský a ocenil jízdu své svěřenkyně na MS po větru. "A dařila se jí i jízda proti větru. Ona patří k lehčím, ale nahrazuje to technikou a silou v nohách, ale na tom musíme pracovat," doplnil kouč.

Na mistrovství světa v Perthu Fenclová vyhrála první a především poslední rozjížďku, která byla finálová a pouze pro deset nejlepších lodí. "Toho si cením," řekla Fenclová, která ve finiši předjela pět soupeřek. "Přišel mi vítr, projela jsem to, ale bylo to překvapující," řekla Fenclová, která zůstane v Austrálii ještě čtrnáct dnů.

V příští sezoně Fenclová nejspíš vynechá mistrovství světa v Německu, protože nezapadá do plánu přípravy na olympiádu. "A teď, když mám nominaci jistou, tak tam ani nemusím jet. Chceme co nejvíce trénovat ve Weymouth," připomněla dějiště olympijské regaty. "Na olympiádě se musíme připravit na všechno," řekla.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud