26. ledna 2012 • 18:29

Soupeři Čechů pro OH: Francouzi se neshodnou, tak trénují s Angličany

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich národy stále živí jednu z největších rivalit, francouzští a britští deblkanoisté se však před olympiádou dali dohromady. Britská dvojice vodních slalomářů David Florence a Richard Hounslow s Francouzi Fabienem Lefevrem a Denisem Gargaudem v australském Penrithu trénují spolu. Překvapivá dohoda zajímá i český tým, který má v kategorii C2 pro Londýn medailové naděje.



Zatímco velcí soupeři si pomáhají v prosluněné Austrálii, Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem právě končí soustředění v zasněženém Harrachově. I tam ale dolehla zpráva o dohodě mezi Francouzi a Brity, kteří se dělí o tréninkový čas na kanále v australském Penrithu jen mezi sebou a mají tak lepší podmínky než ostatní.

„Každému pomůže, když trénuje s konkurentem. Určitě je lepší, když se dvě lodě stejné úrovně domluví a trénují spolu,“ říká Ondřej Štěpánek z lodi, která Česku na loňském mistrovství světa ve slovenském Čunovu zajistila olympijské místo.

Britové Florence a Hounslow skončili na loňském mistrovství světa čtvrtí, Francouzi Lefevre a Gargaud dokonce získali stříbrné medaile. Česká loď Volf – Štěpánek se tehdy kvůli spornému šťouchu nedostala do finále a skončila jedenáctá.

Zatímco česká reprezentace se do Austrálie na zimní soustředění teprve chystá, Francouzi s Brity už na místě řeší praktické problémy.

„Je tady hodně týmů, takže je to tady přecpané,“ popisuje Richard Hounslow na Twitteru. „Dává smysl, když si dvakrát objednáme hodinu na vodě my a dvakrát Francouzi. Společně pak máme čtyři hodiny kvalitního tréninku, při kterém můžeme být víc soustředění.“

Zatímco při normálním tréninku může být v Penrithu na vodě třicet lidí, Francouzi s Brity se dohodli na maximální kvótě deseti závodníků. Mají tak na trénink větší klid.

„Vím, že Francouzi mezi sebou doma moc nevychází, takže jim nezbývá nic jiného než se domluvit s cizinci. Angličani nemají problém trénovat s kýmkoli,“ říká Štěpánek. „My to nahrazujeme tím, že trénujeme dohromady s ostatními Čechy. Je to pro nás tak jednodušší.“

V Česku přitom v kategorii deblkánoí panuje tvrdá konkurence. Každý stát má v jedné disciplíně právo maximálně na jednu loď, takže ani Volf se Štěpánkem, olympijští medailisté z Atén i z Pekingu, nemají před jarními nominačními závody nic jistého.

„Na jedno místo je nás čtyři, pět lodí. Budeme trénovat a uvidíme, kdo si to vyjede. I nám se může stát, že se tam nemusíme dostat,“ říká Štěpánek.

Reprezentace se v příštích dnech na skupiny přesune do Austrálie. Olympijské nominační závody se konají v dubnu na Trnávce a v Českých Budějovicích.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud