3. června 2015 • 12:26

Knapková si sedne do osmy, v telefonní budce bude mít desku

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympijská vítězka Mirka Knapková si během nedělních Primátorek odpočine od skifu a sedne si do osmiveslice VK Slavia. Při odpoledních oslavách stotřicátého výročí založení oddílu se jí pak dostane netradiční pocty, v prostorách klubu na vltavském nábřeží jí odhalí pamětní desku v telefonní budce.



Sezonu začala vítězstvím v závodě Světového poháru na Bledu a čerstvou obhajobou titulu evropské šampionky v Poznani. Teď se Mirka Knapková chystá na zábavnou vyjížďku ve slávistické osmě při Primátorkách Skupiny ČEZ.

„Nepřesedám ze skifu do osmy poprvé, mám to za ty roky natrénované,“ usmívá se Knapková. „V minulých letech jsem kombinovala skif i osmiveslici i během Primátorek. Teď to program nedovolí. Nevím, jestli bych měla síly, abych jela obě disciplíny. Jako slávistky jsme jedny z favoritek, doufám, že to potvrdíme.“

Na Slavii, za kterou Knapková závodí, letos po pěti letech došla řada při organizaci tradičního veslařského svátku. Jeho program začíná už v pátek závody univerzitních osem, v sobotu pokračuje kvalifikačními závody a v neděli je finálový den (od 10.30 vysílá přímým přenosem ČT Sport). Přihlášeno je rekordních 1268 veslařů, tenhle počet překoná i počet z předloňského stého ročníku.

„Je to společensko-sportovní událost,“ vysvětluje Knapková. „Je hezké, že se potkají veslaři z různých měst i generace. Není to jenom o elitním veslování, potkávají se všichni.“

Knapková: Na Primátorkách budeme favoritky
Video se připravuje ...

Po závodě si Knapková užije i slavnostní chvíle. V loděnici na Smíchově jí VK Slavia ke stotřicátému výročí svého vzniku odhalí pamětní desku jejího olympijského vítězství z roku 2012, pro niž je přichystané místo v „londýnské“ telefonní budce. Ta v klubových prostorách stojí právě od olympijského roku.

„Je to hezké,“ říká Knapková. „Já už takovou jednu desku mám na Lodních sportech Brno, kterou mi dali už po olympiádě. Když se tahle telefonní budka pořizovala, Jirka Kejval (předseda ČOV) říkal, že je na pamět toho vítězství. Je to symbolické.“

Vrcholem klasické vltavské trati se slavnou zatáčkou pod Vyšehradem bude závod mužských osem o Primátorský štít. Jasným favoritem je elitní posádka Dukly, která na Primátorkách vyhrála posledních 36 závodů, nepřetržitě od roku 1979. Letos jim kromě domácích sestav bude konkurovat také posádka ze Stuttgartu.

„Elitní posádka je velmi dobrá. Myslím, že opět neudělají ostudu a pojedou důstojný závod,“ věří svým trenér Dukly Petr Blecha.

Kormidelníkem favorizované osmy opět bude sedmapadesátiletý Oldřich Hejdušek, který se Primátorek poprvé účastnil už v roce 1977.

Na startu naopak bude chybět trojnásobný mistr světa na skifu Ondřej Synek, který se po stříbrné medaili na víkendovém evropském šampionátu v Poznani soustředí na svou hlavní disciplínu.

„Ondra se vrátil z mistrovství Evropy nespokojený se svým výkonem. Bylo to nedůsledným nastavením lodi. Přišli jsme na to a je to v pořádku, Ondřej bude nadále tak dobrý jako byl,“ uvedl Blecha. „Ondra se věnuje skifu, chce si vyčistit hlavu. Vrazil všechno do hlavní disciplíny. Ale trénoval s námi, nevyhýbá se spolupráci.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud