Romana Barboříková
17. června 2015 • 09:00

Biatlon na vodě? V Česku je možné vše, už podruhé to dokázal Hradilek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nasednout do lodi, sjet ze strmé rampy přímo do studené vltavské vody, prokličkovat mezi brankami, na střelnici z laserové pušky trefit pět terčů a sprintovat do cíle. Zní to jednoduše, ale skutečnost byla v úterý na pražské náplavce jiná. Své o tom vědí závodníci, kteří o víkendu v Praze Troji pojedou závod Světového poháru, ale i sportovci z úplně odlišných odvětví, kteří si při akci Prague Riverside Cross přesně tuto legraci vyzkoušeli.



A legrace opravdu byla. Bavili se nejen diváci, kteří mohli vidět třeba sjezd kajakáře Jiřího Prskavce z rampy pozadu nebo vítězství pětibojaře Davida Svobody, kterému se všichni soupeři při závodu vykoupali, ale především si užili velkou zábavu samotní sportovci. „Je to super. Ta odlehčená atmosféra, to je něco, co na normálních závodech jen tak nezažijeme, tady si to můžeme komplet užít. Je krásný den, lidi na náplavku přišli, takže si to hrozně užívám,“ prohlásil nadšeně dvojnásobný mistr Evropy kajakář Jiří Prskavec.

Právě on předvedl divákům něco, co u ostatních závodníků neviděli – sjezd z rampy pozadu. „No je to cool, ne?“ usmíval se dvaadvacetiletý vodák. A jeho sjezdy pokaždé ocenil nejen moderátor akce, ale i diváci potleskem. Nadšená byla z akce, jejímž ambasadorem a také částečně organizátorem byl stříbrný olympijský medailista Vavřinec Hradilek, také australská kajakářská hvězda Jessica Foxová. „Je tady velká sranda, skvělá atmosféra. Vávra odvedl fantastickou práci při organizování.“

Hradilek v akci.Foto Barbora Reichová (Sport)

Biatlon na vodě je novinka, se kterou přišel Hradilek v minulém roce. „Přemýšlel jsem už delší dobu, že by bylo fajn, kdyby byl paralelní slalom v centru. To že do toho přišla střelba a je z toho takový biatlon, byla spontánní myšlenka. Myslím, že náplavka si takovýhle akce zaslouží. Jsem rád, že tady nějaký lidi jsou. Víc se jich sem asi bohužel ani nevejde,“ řekl kajakář.

Právě střelba, která tolik baví biatlonové fanoušky, byla pro mnohé nejen novinkou, ale také tvrdým oříškem. „Ve střelbě moc dobrá nejsem. Při kvalifikaci jsem trefila všech pět terčů, ale myslím, že to bylo jen začátečnické štěstí, protože při druhém pokusu jsem trefila, myslím, jen dva,“ přiznala Foxová. V dalších kolech se ale zlepšila a závod v ženské kategorii vyhrála. Problémy s trefením terče nebyly ale většinou způsobené tím, že by kanoisté pro tento sport neměli vlohy, ale vlnami. „Ty vlny u nás, to je strašný. Přejede parník, teď přijdou vlny, to člověka rozhodí. Nebo si člověk i sám dělá vlny,“ vysvětlil kajakář Vít Přindiš, který první ročník exhibičního závodu vyhrál.

Pro mnohé byl ale obtížný už samotný začátek, tedy sjezd z rampy. „Je to zpestření, je ale trošku škoda, že není udělaný jinak. Aby to byl skok, tady je to takový zapíchnutí do vody. Prostě tomu chybí takový zakončení jako na skluzavce,“ postěžoval si v legraci kanoista Stanislav Ježek. V jeho kategorii C1 vyhrál závod Tomáš Rak, který byl jediným českým vítězem. Kategorii K1 totiž vyhrál dobrý Hradilkův kamarád Mike Dawson z Nového Zélandu.

Že jsou pro každou legraci, dokázali i sportovci z jiných odvětví. V soutěži osobností se představili například skikrosař Tomáš Kraus, moderní pětibojař David Svoboda, snowboardista Michal Novotný či judista Jaromír Ježek. Zatímco ostatní před závodem trénovali, Kraus do něj šel, jak se říká, z jedné vody načisto. „Nezbyl na mě čas na trénink. Ale minule, když jsem trénoval, tak potom při závodě jsem se vyklopil, tak letos jsem si řekl, že pojedu rovnou naostro,“ žertoval muž, který se stále zotavuje ze zranění, které si přivodil při únorovém závodu SP. Při první jízdě se sice nekoupal, ovšem vltavskou vodu naplno přeci jen okusil. Ovšem nebyl sám, stalo se to všem soupeřům pětibojaře Svobody.

Hradilek v akci.Foto Barbora Reichová (Sport)

Prvním byl horolezec Marek Holeček, který chtěl pro diváky předvést eskymácký obrat. Ten se mu ale nepodařil a z lodi musel Holeček vyplavat. Přesto závod nevzdal, doplaval na střelnici, odstřílel a společně se Svobodou, který na něj kolegiálně počkal, dojeli do cíle, když se Holeček zavěsil na Svobodovu loď. Něco podobného se pak opakovalo ještě s hokejistou Andrejem Nestrašilem i s Krausem, a Svoboda tak závod osobností vyhrál.

„Žádný vítězný ambice jsem předem rozhodně neměl. Měl jsem jedinou ambici – nevykoupat se – což se nepovedlo. Ale to vítězství mi vlastně spadlo do klína, protože kdokoliv proti mně jel, tak se vykoupal. A já jsem vůbec nechápal, jak je to možný. Asi mám nějakou zvláštní auru. A to jsem se jich ani nedotknul. Vlastně jsem ani nemusel závodit a vyhrál jsem, takže si toho nemůžu ani tak moc vážit,“ zhodnotil olympijský vítěz z Londýna.

Akce Riverside Cross měla lidem v centru Prahy přiblížit vodní slalom, ale také nalákat je do Troje, kde se o víkendu (19.-21.6.) koná Světový pohár.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud