Romana Barboříková
25. dubna 2016 • 05:00

Kajakářka Kudějová: Ve třetině trati jsem zjistila, že mám Rio jisté

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sny jsou od toho, aby se plnily, řekla si kajakářka Kateřina Kudějová a jeden z těch svých velkých si splnila. Probojovala se na olympijské hry. Před čtyřmi lety jí k tomu kousek chyběl, nominačním závodům o Rio de Janeiro už ale kralovala. Střídá tak kajakářskou hvězdu Štěpánku Hilgertovou, která byla na předchozích šesti Hrách. A užívá si mediální pozornosti, které se jí začíná dostávat.



Věděla jste předem, že si už při čtvrtém nominačním závodu v Troji můžete zajistit účast na olympijských hrách?
"Spočítala jsem si to v sobotu večer. Věděla jsem, že Štěpánka by musela vyhrát. Ale když jsem startovala, tak jsem ještě nevěděla, že to mám jisté. (Kudějová startovala jako poslední – pozn. red.) Přede mnou jela Verča (Vojtová), která ji přeskočila, ale to já jsem zjistila až ve třetině trati..."

Počkejte, to jste se ohlídla někde po výsledcích?
"Ne, slyšela jsem komentátora, který o tom mluvil. Říkala jsem si, že je to dobrý. Jelo se mi blbě, kazila jsem to tam, ale už jsem věděla, že to je v pohodě, že už je to jedno..."

Nominace proběhla ve vašem případě docela hladce…
"Trochu jsem měla v plánu jet stabilní výsledky, a to se vedlo celou dobu. A v sobotu, když se mi podařilo vyhrát, tak to ze mě spadlo a už to bylo super. Kvalifikační jízda se mi jela skvěle."

Užíváte si to?
"Moc, určitě bude i oslava. Už se těším."

Mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši už pojedete s čistou hlavou?
"Ano, to jsem chtěla, aby to tak bylo a nemuseli jsme se stresovat. Abysme to mohli oslavit."

Kluci ale ještě slavit nemůžou…
"Je mi to líto, fandila jsem Jířovi (Prskavcovi), jezdíme spolu. I kvůli trenérovi (Jiří Prskavec starší) jsem chtěla, abysme tam byli oba dva. ale má to nahnutý, to mě mrzí. Fandím i ostatním, ale Jířovi jsem to přála nejvíc."

Soustředíte se teď hlavně na OH, nebo chcete letos získat i první zlato z ME?
"Na Evropu se úplně necítím, je to v Lipťáku, jede se kanálu, většina z nás ještě nejela. Bude to nový, nejsem si jistá, co tam dokážu předvést. Už mě to ale netrápí, teď se připravuju hlavně na olympiádu."

Čeho byste chtěla na OH dosáhnout?
"Je jasné, co bych chtěla, reálné možnosti na první místo jsou taky. Ale zůstaňme nohama na zemi, všechny budou chtít vyhrát."

Štěpánka Hilgertová taky nevyhrála první OH…
"Je to první moje olympiáda, ale zároveň jsme se bavili, že tam jede Amálka (Hilgertová, neteř Štěpánky Hilgertové – pozn. red.) na předjízdu. Jede si to tam okouknout, aby tam za čtyři roky udělala nějaký výsledek. Škoda, že jsem tam takhle nebyla před čtyřmi roky já. Pojedu tam jako na MS a uvidíme."

Jste první kajakářka, které se podařilo vystřídat Štěpánku Hilgertovou…
"Jsem ráda, že konečně i novináři pochopily, že tady je další člověk, který má šanci něco zajet. Snad se to projeví na medializaci. Loni v Londýně na MS už se to změnilo, je to takhle dobrý."

Nebude vás větší pozornost médií naopak rozptylovat?
"Nabylo mi hodně povinností, neměla jsem teď moc času, i když jsem dost omezila školu, ale povzbuzuje mě to. Nemyslím si, že mi to ubližuje."

Omezíte kvůli OH školu?
"Můžu studovat přes internet, všechno sama, zajdu tam jen na zkoušky. Aspoň se nebudu na soustředěních nudit. Když tam sedíte sami na pokoji, tak vás to nebaví. Můžu se tam učit, to je dobrý."

Půjde kvůli přípravě na OH všechno ostatní stranou?
"Není to nejlepší přístup. Přemýšlela jsem třeba v zimě, jestli nezačnu řešit jídlo. Všichni se mě ptali, jestli fakt řeším jídlo, ale pak jsem si uvědomila, že by to bylo horší. Nechci se zabývat tím, že je jenom OH a nic jinýho."

Kateřina Kudějová se může těšit na olympijské hry
Kateřina Kudějová se může těšit na olympijské hry

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud