1. června 2016 • 14:00

Kormidelník Hejdušek se na Primátorkách rozloučí: Letos to myslím vážně

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř čtyři desetiletí strávil kormidelník Oldřich Hejdušek s veslařskými Primátorkami. V neděli na Vltavě je ale pojede naposledy. Teď už opravdu, i když se o konci osmapadesátiletého barda už mnohokrát spekulovalo.



Když se v úterý odpoledne na náplavku kolem Vltavy valily z nebe proudy vody, Oldřich Hejdušek v té sibérii klusal s cílem ještě jednou zhubnout do závodní váhy.

„Šli jsme na vodu, Olda kolem nás běžel, aby shodil kilo. Protože byla průtrž mračen, nabral kilo navíc,“ usmívá se Pavel Knob, trenér favorizované osmy Dukly, která si v neděli v závodě o Primátorský štít půjde pro sedmatřicáté vítězství v řadě. „Olda je naprostý profesionál, který to bere se vším všudy, jak to má být.“

Hejdušek je pro tradiční veslařský svátek živou legendou. Jako kormidelník získal tři medaile na mistrovství světa, naposledy v roce 2009 stříbro s dvojkou Václav Chalupa, Jakub Makovička. Kariéru si prodlužuje už jenom kvůli Primátorkám, pro elitní loď Dukly je totiž složité najít kormidelníka, který by splnil drsný závodní limit 55 kilogramů.

„Ještě jsem nezhubnul. Nejím a běhám, dvě a půl kila chybí. To zvládnu, máme dost času,“ říká Hejdušek čtyři dny před nedělním závodem.

Měl by být jeho poslední, přestože už konečné rozhodnutí bylo několikrát na vážkách. Tentokrát má ale Hejdušek speciální motivaci. Pokud dovede loď Dukly k dalšímu triumfu, bude to pro něj jubilejní pětadvacáté vítězství.

„Už se to stalo takovou frází, legračním rituálem Primátorek. Já to myslím letos vážně, že bych se chtěl loučit,“ říká Hejdušek. „I když vím, že pro Duklu to bude těžké. Malej Radek (kormidelník Šuma – pozn. red.) tam bude sám. Když bude Dukla chtít tři posádky jako letos, bude to složité. Ale jednou to přijít musí…“

Primátorky Skupiny ČEZ patří k nejtradičnějším sportovním akcím v zemi. Poprvé se konaly už v roce 1910 a přerušeny byly jen první světovou válkou. Do letošního závodního programu, který ovládne Vltavu od pátečního do nedělního odpoledne, se přihlásilo 1274 veslařů, což je víc než vloni.

„Primátorky je naše rodinné veslařské stříbro. Pro nás je to nejvýznamnější sportovně-společenská akce v České republice,“ říká předseda veslařského svazu Dušan Macháček.

Pořadatelství, o něž se pravidelně dělí pět pražských veslařských klubů, tentokrát připadlo na VK Blesk, jehož činovníci si nechali na míru vyrobit černo-modro-žluté blejzry. „Počasí jsme objednali, bude určitě krásně. Minimálně na koupání v neděli v poledne to pro někoho bude,“ usmívá se ředitel závodu Jaroslav Starosta.

Tradiční rituál koupání ve Vltavě čeká v neděli (závod startuje v 12.00 v přímém přenosu ČT Sport) veslaře, který zažije v Primátorkách vítězství poprvé. Ve favorizované lodi Dukly by pád do vody čekal Lukáše Helešice.

„Letos jsem vodu ještě nevyzkoušel. Uvidíme, jak to dopadne,“ směje se Helešic.

V závodě ženských osmiveslic se opět představí olympijská šampionka na skifu Mirka Topinková Knapková. „Čím delší dobu vesluju, tím víc se těším na Primátorky,“ říká Topinková Knapková. „Na skifu jsem sama, v osmě je to zpestření, je to větší zábava, člověk si to víc užije.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud