Romana Barboříková
1. října 2017 • 04:56

Češi na MS: Spíme ve stanech nebo na zemi, chatky jsou luxus

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Tady trochu poznáte, co je a co není olympijský sport. Vodní slalomáři a sjezdaři mají letos po 36 letech společné mistrovství světa. A i když se konkrétně ti čeští kamarádí, nebydlí spolu. Vodní slalomáři, jejichž disciplíny jsou na olympijských hrách, bydlí v hotelu, kde mají zařízené snídaně i večeře. To u sjezdařů se dostáváte do úplně jiného světa.



Asi patnáct kilometrů od závodní tratě je malebný kemp u jezírka, kde lze provozovat různé sporty. Z vody právě jeden z českých reprezentantů vylézá a vydává se směrem k chatičkám, které po dobu šampionátu česká grupa okupuje.

„Dlouho jsme vybírali, už jsme tady asi pošesté. Útočiště jsme našli tady v nádherném prostředí v přírodě v chatkách. Trošku jsme sázeli na to, že počasí vyjde, což se podařilo, takže si tu dopřáváme grilování a společné aktivity v přírodě,“ vysvětluje šéftrenér sjezdařů Robert Knebel.

Z chat je na první pohled patrné, že v nich přebývají vodáci. Na zábradlí pověšené mokré závodní oblečení, vesty, u jedné z nich i sjezdařská loď. A pohoda čišící na metry daleko. „Probíhají tu různé schůzky a neoficiální mítinky, někteří tady sportují,“ popisuje Knebel, co ve volném čase závodníci dělají.

Na hotelu by byla nuda, v kempu není, tvrdí vodní sjezdaři
Video se připravuje ...

A proč zvolili zrovna chatky a ne pohodlí hotelu? „Většinou v hotelu nejsme, já zastávám názor, že v hotelu je nuda. Je pravda, že někteří protestují, naznačují, že by mohlo být líp jinde, ale nakonec vždycky uznají, že je to dobrý,“ usmívá se trenér.

V týmu sjezdařů nejsou jen muži, ale i hodně žen. A ani těm bojovější podmínky nevadí. „Jsme na to docela zvyklé. Normálně spíme ve stanech nebo na zemi v tělocvičně, takže tohle je oproti tomu luxus,“ potvrzuje kajakářka Barbora Dimovová.

Je zrovna čas večeře. Uvnitř jedné z dámských chat je frmol, krájí se pečivo, zelenina, nakládá se maso. Bude se grilovat. „Ubytováváme se v přírodě taky proto, abychom si tam sami vařili. Aby bylo co dělat, protože když sportovci trpí nudou, neví, co by roupama dělali. A hlavně si myslím, že to dost tmelí partu,“ říká Knebel.

Podle chuti se pak dohodnou buď obyvatelé jednotlivých chat  nebo i víc členů českého týmu, co si budou společně vařit. „S holkama jsme domluvené, že každá vaří jedno jídlo,“ dodává Dimovová.

A všichni si tyto společné chvíle na šampionátu užívají. „Klape to, jsme super tým.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud