28. října 2008 • 18:24

Skvělý úspěch české lodní posádky

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělého úspěchu dosáhla česká lodní posádka Three Sisters složená z členů a přátel hudební skupiny Tři sestry v čele s jachtaři Davidem Křížkem a Milanem Hájkem.



V prestižním závodu Rolex Middle Sea Race 2008 kolem Malty, Sicílie a italských ostrovů obsadila v handicapových kategoriích druhé a čtvrté místo a postarala se o nejlepší český výsledek v historii závodu.

Spolu se slavnou regatou ze Sydney do Hobartu je Rolex Middle Sea Race považovaný za jeden z nejnáročnějších tzv. offshore závodů, které se konají na volném moři. "Myslím, že je to jeden z největších výsledků v offshore závodech.

Já to považuju za zázrak, protože jsme se dokázali s jednou z nejmenších lodí v poli postavit proti speciálům za miliony a miliony eur s nejlepšími jachtaři," řekl dnes ČTK Křížek.

Devítičlenné posádce Tří sester trvala plavba okolo Sicílie a po italských ostrovech a zpět na Maltu pět dní a dvacet hodin. V kategorii IRC obsadila čtvrté a v kategorii ORC, kam se započítávají i turistické lodě, dokonce druhé místo. Celkem startovalo 80 lodí.

Plzeňský jachtař si pochvaloval, že mu na rozdíl od květnové plavby Transat napříč Atlantickým oceánem přálo počasí. "Štěstí bylo na naší straně, takové počasí je neopakovatelné. Díky tomu, že vítr zeslábl, jsme si dokázali udržet minimální odstup od velkých lodí.

Pak se k nám začalo dotahovat pár menších lodí, jenže přišly bouřky s větrem 90 km/h a malé lodě začaly ztrácet," líčil Křížek, který opět využil znalostí slovinského meteorologa Jureho Jermana.

Regaty Rolex Middle Sea Race se zúčastnil podruhé v kariéře, ale poprvé startoval s českou posádkou. "Určitě byli rádi. Kapitánem lodi byl Milan Hájek, se kterým jsem se předtím připravoval na Transat.

Pro Tři sestry to byl první takhle obrovský závod, určitě nečekali, že dopadneme tak dobře. Oslava trvala dva, tři dny," smál se Křížek. "David s Milanem se střídali u kormidla. Také díky nim jsme dosáhli takového úspěchu," řekl ČTK člen posádky a kapelník skupiny Tomáš Doležal, přezdívaný Magor.

Křížek momentálně pracuje na knížce "Dnem i nocí Atlantikem", která by měla vyjít v nejbližší době. "To je pro mě do konce roku úkol číslo jedna. Je to o celé dvouleté přípravě k závodu Transat. V podstatě finišujeme s popiskami k fotkám," uvedl.

Snem pro něj stále zůstává účast na slavném Volvo Ocean Race. "Teď jsem byl v Portlandu na tréninku ruského týmu, ve spojení jsem i s irským týmem, takže se kolem toho pořád motám. Mám rozmyšlené tři projekty a bude se rozhodovat, do čeho půjdu a budu se tomu v následujících dvou třech letech naplno věnovat," dodal.

Články odjinud


Články odjinud