3. února 2009 • 18:50

Phelpsovi hrozí za marihuanu trest

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtrnáctinásobnému olympijskému vítězi v plavání Michaelu Phelpsovi hrozí obvinění z trestného činu. Třiadvacetiletého Američana vyšetřují úřady v Jižní Karolíně, kde byl vyfocen při kouření marihuany, a podle agentury AP zvažují, že Phelpse obviní.



O možném obvinění informoval poručík Chris Cowan z úřadu šerifa v Richland County, který Phelpse vyšetřuje. Cowan nepřiblížil, o jaké obvinění by mělo jít.

Uvedl, že vyšetřovatelé zatím sbírají více informací o fotografii, na které byl Phelps v britském nedělníku News of the World zachycen, jak si drží u úst takzvaný bong, což je speciální druh dýmky určený pro kouření marihuany.

Šestinásobný olympijský vítěz z Atén a osminásobný šampion z Pekingu užíval drogu na listopadovém studentském večírku na Univerzitě Jižní Karolíny. Podle svědků pil Phelps na party jedno pivo za druhým a ani s marihuanou se neostýchal. Plavec se po zveřejnění fotografie veřejně omluvil.

Kvůli kouření marihuany se do potíží dostaly už desítky sportovců. Bouřlivou lavinu diskusí o této látce spustil případ kanadského snowboardisty Rosse Rebagliatiho na OH 1998 v Naganu. Vítěz obřího slalomu musel po pozitivním dopingovém testu vrátit zlatou medaili, jenže záhy ji dostal zpět, protože marihuana tehdy nebyla na listině nedovolených podpůrných prostředků.

K nejznámějším postavám, které se od té doby zapletly s marihuanou, patří bývalý rakouský skokan na lyžích Andreas Goldberger, někdejší gólmani francouzské fotbalové reprezentace Fabien Barthez a Bernard Lama nebo americký plavec a olympijský vítěz Gary Hall.

Za většinou případů udělalo tečku disciplinární řízení u příslušného národního svazu či mezinárodní federace. Americká tenistka Jennifer Capriatiová však byla kvůli kouření marihuany zatčena a na několik hodin uvězněna. Disciplinární trest za pozitivní test na marihuanu nebyl dostatečnou výstrahou pro slovenského hokejistu Marcela Hanzala.

Před třemi lety usedl opilý za volant a způsobil smrt spolujezdce. Loni ho soud poslal na čtyři roky do vězení. V českém sportu je nejznámější sedm let starý případ automobilového jezdce Tomáše Engeho, kterého stál dopingový nález na marihuanu titul šampiona v mezinárodním mistrovství formule 3000.

O účast na olympiádě v Pekingu přišel kvůli stejnému prohřešku lukostřelec Milan Andreas.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud