18. května 2009 • 08:25

Phelps změnil styl a opět prohrál

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Plavecký fenomén Michael Phelps utrpěl při návratu do bazénu po devíti měsících od her v Pekingu druhou porážku během dvou dnů. Čtrnáctinásobný olympijský šampion nestačil na 100 metrů volný způsob na Francouze Bousqueta.



Už v sobotu prohrál na znakařské dvoustovce s krajanem Aaronem Peirsolem

Phelps, který opět experimentoval s novým kraulařským stylem spočívajícím v natažených rukách místo pokrčených v loktech, prohrál s Fréderickem Bousquetem téměř o sekundu. Světový rekordman na kraulařské padesátce dohmátl v čase 48,22, Američan byl druhý výkonem 49,02.

"Nejvíc mě tady ničily obrátky a dohmaty. Nejsem zklamaný z času, ale ten závěr byl hrozný. Jsou tu ještě nějaké drobnosti, na nichž musím zapracovat, ale celkově to byl dobrý mítink," uvedl Phelps po svém comebacku.

Devítiměsíční pauza v závodění byla nejdelší v jeho kariéře. Osminásobný šampion z Pekingu se chtěl vrátit dříve, ovšem plány musel změnit kvůli tříměsíčnímu trestu od národního plaveckého svazu, který dostal za kouření marihuany.



V Charlotte Phelps nastoupil na pěti tratích, přičemž první dvě - kraulařskou dvoustovku a stovku znak - v pátek vyhrál. Z rozplaveb postoupil také na padesátce volným způsobem, nicméně finále už neplaval.

"Tyhle porážky mě motivují k tomu, abych v příštích týdnech pár věcí napravil. Jsem na sebe docela naštvaný. Chtěl jsem prolomit hranici 49 sekund, a zůstal jsem za ní kvůli dvěma stupidním chybám," uvedl třiadvacetiletý rodák z Baltimoru. Vyčítal si záběr navíc před obrátkou a totéž před dohmatem.

Stejně jako v pátek Phelps zkoušel nový způsob záběru s nataženými pažemi připomínajícími větrný mlýn. Závod zahájil klasicky s ohnutýma rukama v lokti, což změnil v druhé polovině první padesátky. Po obrátce opět plaval tradičně a na posledních patnácti metrech se opět snažil stáhnout ztrátu stylem, jenž má pomoci k vyšší rychlosti.

"Opravdu to udělal? Fakt? Tý jo," řekl obdivně Bousquet, jenž v dubnu jako první muž v historii zaplaval volnou padesátku pod 21 sekund. "Zvládnout to za 49 sekund a několikrát během závodu změnit styl, to je docela obdivuhodné," dodal potetovaný Francouz, jenž původně neměl v Charlotte startovat a už vůbec ne na volné stovce, ale nechtěl si nechat ujít šanci utkat se s Phelpsem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud