29. července 2009 • 10:30

Phelpsův kouč zuří: Michael závodit nebude!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní federace FINA by měla co nejdříve vyřešit problém s plavkami, jinak přijde o největší plaveckou hvězdu Američana Michaela Phelpse. Po úterní porážce na trati 200 metrů volný způsob na světovém šampionátu v Římě pohrozil jeho trenér Bob Bowman.



Ten prohlásil, že svému svěřenci doporučí vynechat všechny mezinárodní závody, dokud FINA nezavede zákaz polyuretanových materiálů.

Je prý možné, že čtyřiadvacetiletý Američan vynechá závody Světového poháru ve Stockholmu a Berlíně. "Přemýšlíme o některých Světových pohárech v listopadu," řekl Bowman. "Počkáme, co se bude dít," dodal.

"Mám toho dost. Měli to zakázat okamžitě. Sport je v troskách a radši by s tím měli honem něco udělat, než přijdou o svého chlapce, který jim tu plní hlediště," řekl Bowman agentuře AP.

"Moje doporučení bude jasné, neplavat na mezinárodních akcích. Možná bude závodit jen na regionální úrovni, ale kdo ví," dodal Phelpsův kouč. FINA schválila nová pravidla pro používané plavky, platit ale začnou nejdříve v dubnu nebo květnu příštího roku.

Podle Bowmana měla federace zákaz prosadit už před římským šampionátem, aby zabránila inflaci světových rekordů. Závodníci v revolučních plavkách z polyuretanu posouvají v Římě světová maxima jako na běžícím pásu: během úvodních tří dnů bazénových soutěží padlo 15 rekordů.

To je stejně jako na celém předchozím šampionátu v Melbourne, v Itálii přitom ještě plavce čeká pět dní závodů. Velký rozruch vzbudil především Němec Paul Biedermann, jenž závodí ve zcela polyuretanovém modelu od firmy Arena, který bude v příštím roce zakázaný.

Dvaadvacetiletý plavec nejprve v pondělí překonal sedm let starý rekord legendárního Australana Iana Thorpa na 400 metrů volný způsob, v úterý pak na poloviční trati v přímém finálovém souboji porazil Phelpse a o téměř vteřinu vylepšil jeho maximum z pekingské olympiády.

Pro Američana, jehož model Speedo LZR obsahuje jen necelou polovinu polyuretanových vláken, to byla první porážka na mezinárodní scéně od světového šampionátu v roce 2005.

"Michaelovi to trvalo od roku 2003 do roku 2008, aby se dostal z 1:46 minuty na 1:42,9 a tenhle chlapec to zvládl za jedenáct měsíců. To je úžasný tréninkový program. Hrozně rád bych věděl, jak to funguje," prohlásil ironicky Bowman, jenž Phelpse trénuje od jeho jedenácti let.

Podle Bowmana představují Biedermannovy polyuretanové plavky X-Glide na 200 metrech zrychlení zhruba o vteřinu a půl a plavání v nich stojí závodníka méně energie.

"Michael musel tvrdě dřít, aby s ním na úvodních 150 metrech držel krok a na konci mu to pak chybělo. To dělají ty plavky," řekl kouč. Biedermann je už z přetřásání problematiky plavek unavený.

"Je to problém FINA. Měli by to rychle vyřešit. Samozřejmé, že plavky dělají rozdíly. Vloni to bylo Speedo, teď je to Arena," konstatoval.

"Jsem trochu smutný, že je to jen o plavkách. Pořád je to sportovec, kdo musí trénovat a závodit. Doufám, že přijde čas, kdy Michaela Phelpse porazím i bez nich," dodal.

Německý plavec na sebe poprvé výrazně upozornil vloni v listopadu, kdy překonal osm let starý Thorpův světový rekord na kraulařské dvoustovce v krátkém bazénu.

"Biedermann byl hodně dobrý už jako mladík. Nevynořil se jen tak odnikud. Phelps teď není v nejlepší formě. Uvidíme, co se stane, až bude," řekl k plavkovému sporu italský trenér Alberto Castagnetti.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud