Richard Šíma
29. dubna 2013 • 23:04

Ostravské Nagano!!! Volejbalisté senzačně porazili obhájce a mají titul

Autor: Richard Šíma, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Ostravští volejbalisté zvládli nervydrásající šestý duel finálové série extraligy s Českými Budějovicemi a po vítězství 3:2 slaví po sedmi letech mistrovský titul. Na trůnu střídají právě Jihostroj.



Jak se vítězství nad obhájci titulu zdálo nemožné, demonstroval kouč Ivan Husár, když se před finálovou sérií vsadil, že v případě triumfu dojde do moravskoslezské metropole pěšky z Bratislavy. Teď ho tedy čeká pořádná štreka.

Ostravané se v šestém utkání finálové série dostali titulu velice rychle na dohled. Zvládli úvodní dva sety a už už se zdálo, že Jihostroj nebude mít sílu domácí celek zastavit. Zejména fenomenálního univerzála Michaloviče. On to byl, kdo Severomoravany táhnul za nečekaným výsledkem.

V prvním setu nasázel soupeři osm bodů. A ve druhém? Plných dvanáct. Z třinácti nahrávek, které mu spoluhráč Zdeněk Haník adresoval, dokázal bodovat v jedenácti případech. A k tomu přidal jedno eso. To byl důvod, proč stále ještě favorizovaní hosté na Ostravu v prvních dvou setech nestačili.

Volejbalisté Ostravy překvapivě získali ve finále s Českými Budějovicemi mistrovský titul
Video se připravuje ...

Zvrat nastal ve třetím setu. Domácí v něm dlouho drželi krok, ale pak se týmu okolo trenéra Jana Svobody přece jen podařilo Michaloviče zastavit. A hostům se navíc rozehrál smečař Peter Pláteník. Do té doby téměř neviditelný. Nejlépe vydělávající hráč tuzemské extraligy zaznamenal sedm bodů, a to byl jeden z rozhodujících momentů třetího setu.

Napětí ve vyprodané ostravské hale zhoustlo. Dvanáct set diváků vytušilo, co může nastat. Favorit se po získané třetí sadě zmátoří. A taky ano. Zkušení Jihočeši náhle dění před natřískanými a neustále řvoucími ostravskými ochozy ovládli.

Mužstvo Zdeňka Šmejkala teď pro změnu nedokázalo zastavit Michala Kriška, českobudějovického univerzála. Čtvrtý set si podmanil on. Jedenácti zahranými body. Ostravané recept na to, jak ho ubránit, nenašli a zápas šel do tiebreaku.

Ostravští volejbalisté si užívají první slastné chvilky s mistrovským pohárem
Ostravští volejbalisté si užívají první slastné chvilky s mistrovským pohárem

Drama vrcholilo, fanoušci stáli a chlupy na těle se ježily. V té chvíli se projevila síla úřadujícího mistra se zkušenostmi z Ligy mistrů, jehož kádr je nabitý zvučnými jmény.

Vedení 6:3 pro Jihostroj se zdálo být pro výsledek tiebreaku a celého zápasu určující. Nebylo. Nadšeně bojující domácí dokázali vyrovnat. Na poslední chvíli. A stavu 14:13 měli dokonce mečbol. Nevyužili jej. Dostali tedy druhou šanci při skóre 15:14. A zase nic.

Tak tedy do třetice za stavu 16:15. Ale i tentokrát titul Ostravanům unikl. Pak přišel na řadu první mečbol Jihočechů. Kriško ale narazil na ostravský blok. Až čtvrtý ostravský mečbol přinesl rozhodnutí.

VK Ostrava - Jihostroj České Budějovice 3:2 (22, 23, -22, -20, 17)
Rozhodčí: Labašta, Hudík. Čas: 132 min. Diváci: 1000. Konečný stav série: 4:2.
Ostrava: Mauler 14, Wolff 5, Michalovič 36, Záhorský 15, Široký 13, Haník 2, libero Václavík - Fořt, Rodek, David. Trenér: Šmejkal.
České Budějovice: R. Mach 11, Kriško 28, Rojas, Sukuba 11, Habr, Pláteník 20, libero Michálek, Juračka - Zapletal 2, Fila 8. Trenér: Svoboda.

Konečné pořadí extraligy 2012/13:
1. Ostrava,
2. České Budějovice,
3. Liberec,
4. Příbram,
5. Zlín,
6. ČZU Praha,
7. Brno,
8. Benátky n.J.,
9. Havířov,
10. Odolena Voda,
11. Staré Město,
12. Ústí n.L. (Ústí se udrželo v baráži s EGE České Budějovice).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud