21. října 2015 • 08:00

Budeme pro všechny nepříjemným soupeřem, slibují volejbalisté ČZU

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Domácím zápasem proti Brnu odstartují ve čtvrtek v 18 hodin volejbalisté pražského ČZU novou extraligovou sezonu. Do boje je povede brazilský trenér Rafael Petry a vedení klubu věří, že Pražané budou stejně jako v předchozích letech trápit a také porážet. „Věříme, že budeme pro všechny nepříjemným soupeřem,“ vyhlíží sezonu prezident klubu Jiří Olšiak.



Jaké zásadní změny se před sezonou v klubu odehrály?
"Po odchodu hráčů základní šestky Matyáše Démara a Donovana Džavoronka jsme za ně museli najít náhradu. Na post nahrávače jsme nominovali Jakuba Sobka, posilou na místo smečaře je Brazilec Renan de Paula Ribeiro. Na post blokaře jsme pak získali Slováka Šimona Krajčoviče, který se bohužel na mistrovství Evropy lehce zranil. Domluvili jsme se také na příchodu slovenského nahrávače Daniela Končala, který byl jedničkou ve slovenském národním týmu na evropském šampionátu."

Dokážou ale tahle jména nahradit odcházející opory Démara s Džavoronokem?
"Za Džavoronka se těžko hledá náhrada, protože je to největší volejbalový talent posledních deseti let. Je nepochopitelné, že tento hráč nebyl zařazen do základní sestavy národního družstva na mistrovství Evropy. Jeho výkonnost nahradíme bojovností a vynikajícím týmovým duchem, což byla naše deviza i v minulé sezóně. Daniel Končál a Jakub Sobek určitě nahradí Matyáše Démara."

Spoléhat se také můžete na mládežnické talenty z vlastní líhně. Vnímáte to jako obrovskou výhodu proti konkurenci?
"Nechceme od téhle filozofie ustoupit. Na soupisce chceme mít minimálně osmdesátiprocentní zastoupení odchovanců. V téhle sezoně jsme zařadili do týmu mladé blokaře Vladimíra Mikulenku a Martina Hudáka. Další budou s týmem trénovat."

Bude ČZU tedy opět nejmladším týmem v extralize?
"Samozřejmě, že ano. Doufáme, že dravé mládí přinese ovoce ve výsledcích. Vzorem nám mohou být všechny špičkové evropské týmy, které na ME mužů zařazovaly pravidelně mladé hráče do základní sestavy."

Čekáte, že bude právě startující sezona náročnější než ta poslední?
"Podle zpráv z jiných klubů i přípravných zápasů to vypadá, že extraliga bude vyrovnanější. Většina družstev posílila nebo stabilizovala sestavy, těšíme se na urputné mače. Přesto spoléháme na své domácí prostředí, kde jsme v minulé sezoně prohráli jen dva zápasy."

Jak vidíte reálné cíle a plány ČZU?
"Je to trošku věštění z křišťálové koule. Přesto věřím, že dosáhneme stejného výsledku jako v minulé sezoně. Kdyby se nezranil Šimon Krajčovič, troufal bych si tipnout silnou čtyřku. Takto budeme bojovat o střed tabulky."

Brazilský trenér Petry bude dál fungovat u všech týmů ČZU?
"Jeho rolí je posunutí výkonnosti všech družstev ČZU se zaměřením na sjednocení tréninkového procesu a zlepšení herních činností, ve kterých jsme měli v předcházejících sezonách slabiny. I když musím konstatovat, že obzvláště v mládežnických soutěžích jsme dosáhli výsledků, které se těžko překonávají. Ale vždy je co zlepšovat."

V mládežnických kategoriích se vám dařilo náramně… Čím si vysvětlujete, že se právě v tomhle směru ČZU tak daří?
"Je to o důsledné týmové práci všech složek, od přípravky počínaje, přes barevný minivolejbal až po extraligu. Jsme asi jediný mládežnický klub, který tento systém důsledně dodržuje a rozšiřuje členskou základnu. V realizačním týmu máme odborníky na vyhledávání talentů po celé České republice. A samozřejmě péče o hráče a zázemí klubu je jednou z nejlepších v republice. Zkrátka máme co nabídnout."

Jenže konkurence vám stejně bere hráče. Může ČZU konkurovat jejich nabídkám?
"Volejbal je jako každý jiný sport v současném prostředí především o finančních možnostech. ČZU pracuje s minimalizovaným rozpočtem, právě se zaměřením na mládež a především studenty. Na rozdíl od ostatních extraligových klubů nemáme přímou podporu extraligy od Magistrátu hlavního města Prahy. Hráči nám odcházejí za lepšími finančními nabídkami, ne však za lepšími podmínkami v klubu. Budeme se snažit všemi prostředky získat generálního partnera a pokusíme se v budoucnu vynikající mladé hráče udržet."

V názvu klubu máte Českou zemědělskou univerzitu, jak moc s ní je klub spjatý?
"Česká zemědělská univerzita je pro nás prestižní značkou a snažíme se jí propagovat na vysoké úrovni. Přes všechny potíže „růstu“ vnímáme podporu pana Rektora profesora Jiřího Balíka jako nezastupitelnou. Věříme, že spolupráce bude pokračovat ve stejném duchu i v dalších letech."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud