Ilona Kolářová
8. června 2016 • 09:40

Kiki a Maki opět (skoro) spolu. Jedna může druhou poslat do Ria

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzační zisk stříbra na mistrovství Evropy po krátkodobé spolupráci je pro plážové volejbalistky Markétu Slukovou a Barboru Hermannovou silným impulzem do další práce. A že ho bude potřeba. Blíží se evropská kvalifikace o postup na olympijské hry (22.-25. června v norském Stavangeru). Pikantní je, že boj o Rio svede do čtyřčlenného týmu dříve tak populární dvojici Kiki a Maki, která se loni bolestně rozešla. Přitom Kristýna Kolocová už dopředu ví, že na OH určitě nepojede.



O postup na olympiádu budou za Česko bojovat Markéta Sluková i Kristýna Kolocová , které na londýnských hrách skončily páté, ale loni v létě se za exploze emocí rozešly. Jak Maki Sluková, tak Kiki Kolocová mluví teď o společném tažení smířlivě.

Za dva týdny ve Stavangeru na Kontinentálním poháru, který je evropskou kvalifikací o postup na OH v Riu pro páry, jež si tam nenašly cestu prostřednictvím žebříčku, se odehraje jakýsi volejbalový Davis Cup.

Budou tam proti sobě bojovat národní týmy a za Česko budou hrát dva nejlepší páry, jedničky Markéta Sluková s Barborou Hermannovou a dvojky Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou.

Jen společné úsilí povede k cíli. V každém duelu se jedničky utkají s dvojkami, dvojky s jedničkami a za případného stavu 1:1 na zápasy rozhodne bitva jedniček. Startuje 16 zemí, jen ta vítězná získá místo pro jeden svůj pár do Ria de Janeiro.

Kolocová se na olympiádu nepodívá

Kdyby Češky společně postup vyválčily, do Brazílie poletí čerstvé stříbrné medailistky z ME, Kristýna Kolocová s parťačkou nemají šanci. „I za těchto okolností jsme ochotné do toho jít,“ prohlásila už před časem Kolocová.

Ta totiž společnou kariéru s Kvapilovou teprve začíná. Nesplňují jedno ze základních kritérií účasti na OH, tedy dvanáct společně odehraných turnajů.

Sluková s Hermannovou je navíc porazily v 1. kole play off na právě skončeném evropském šampionátu. „Olympiáda pro nás ani nebyla meta,“ uvědomuje si Kolocová. „Těžko se s tím sice smiřuju, že tam nemůžu, ale pořád je lepší být aspoň u toho, když se tam Česko dostane.“

Jako druhý pár do kvalifikace budou každopádně přínosem, to si uvědomuje i Sluková. „Je to druhý nejlepší český pár, nehrajou špatný volejbal a z tohoto směru je to dobrý tah. Po naší minulosti a jakou cestou se náš příběh ubíral, se s tím musíme popasovat. Jsme ale profíci. Chceme vyhrát každý zápas, bojovat a na to se budeme soustředit.“

Favoritkami budou Rusky i Rakušanky

Vedle Česka budou na Kontinentálním poháru o Rio největšími favoritkami Rusky, Rakušanky, Finky, Španělky či Nizozemky. „Tyto páry mají letos medaile z turnajů Světového okruhu,“ upozorňuje Simon Nausch, trenér Slukové a Hermannové.

„Patříme s nimi k favoritům, medaile z Evropy nám pomůže, ale nemůžeme říkat, že jsme po stříbru jistě ve finále. Zkusíme se tam ale dostat,“ doplnil Nausch.

„Jsme k olympiádě pořád stejně blízko i daleko jako před ziskem stříbra na Evropě,“ myslí si Markéta Sluková. „Chceme zabojovat, a pokud se nám podaří hrát volejbal jako na Evropě a sedne nám to, tak nejsme bez šance. Jde ale o úplně jiný turnaj a naše stříbro nám tam nezaručuje vedení o pět bodů v každém setu. Bude to takový evropský masakr,“ očekává.

Sestavu pro Kontinentální pohár nominoval svaz a reprezentační kouč Simon Nausch už boj o olympiádu probíral s trenérkou druhého páru, bývalou olympioničkou Lenkou Háječkovou.

„Všichni chceme, aby Česko mělo na olympiádě tým. Očekávám od každého, že se bude snažit vyhrávat, a jestli to bude Česku stačit, to teprve uvidíme. Pokud se jim toho podaří společně dosáhnout, bude to skvělé pro ně navzájem i pro volejbalovou komunitu,“ říká na adresu obou párů.

Kontinentální pohár Evropské volejbalové federace (CEV) se bude hrát 22. až 25. června v norském Stavangeru. Vítěz získá místo na olympiádě a celky na druhém a třetím místě postoupí do Kontinentálního poháru pořádaného Mezinárodní volejbalovou federací (FIVB), v kterém se bude od 4. do 10. července hrát v Soči ještě o poslední dvě volná místa.

Cesta na OH
Kontinentální pohár (CEV) - Stavanger (Nor.) 22 - 25. června
Účast Česka - ano
Postupuje vítěz (jeden pár)

Kontinentální pohár pořádaný FIVB - Soči (Rusko) 4. - 10. července
Účast Česka - pokud skončí ve Stavengeru na 2. nebo 3. místě
Postupuje vítěz (1 pár) a druhý v pořadí (1 pár)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud