30. dubna 2017 • 20:55

Volejbalový ZÁZRAK. Čeští kadeti jsou mistry Evropy, titul urvali v dramatu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
PRVNÍ DOJEM: Vsetín by si měl pomoct přesilovkami. Naskočí do baráže Jágr?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští volejbaloví kadeti zakončili senzační tažení mistrovstvím Evropy ziskem titulu a zlato slaví poprvé v historii. Výběr hráčů do 19 let pod vedením Jiřího Zacha a Jana Svobody porazil v Györu ve finále Italy 3:2, v pátém setu po dramatickém průběhu 15:13.



Čeští kadeti prošli skupinu s jednou prohrou, v semifinále pak šokovali výhrou nad dosud neporaženým Ruskem. "Dokázali jsme z pozice Davida vzdorovat volejbalovému Goliášovi, a co víc - porazili jsme ho. Obrovitým Rusům jsme se vyrovnali ve volejbalových dovednostech. Rozhodla naše odvaha a obrovité srdce, které jsme do této bitvy vložili," radoval se hlavní trenér Zach po sobotním postupu do finále.

Dnes čeští volejbalisté získali skalp další velmoci Itálie. Vždy byli o vyhraný set napřed a tie-break proměnili ve splněný sen. Českobudějovický univerzál Marek Šotola proměnil druhý mečbol a s 24 body byl znovu oporou týmu. Na titulu s ním měli hlavní podíl nahrávač Piskáček, smečaři Svoboda s Vašinou, blokaři Polák s Horákem a libero Pavlíček.

Česká výprava si kromě poháru a zlatých medailí odvezla i dvě individuální ceny. Nejlepším univerzálem byl vyhlášen Šotola a nahrávačem liberecký Ondřej Piskáček.

Dosud jedinou medailí kadetské kategorie byl evropský bronz z roku 1999. Na konci srpna české kadety čeká další výzva - mistrovství světa v Bahrajnu.

"Do pátého setu jsme dali srdce. Tohle je to nejcennější, čeho v našem věku můžeme dosáhnout. Je to neuvěřitelné," radoval se Piskáček. Kouč Zach prozradil na tiskové konferenci i další důvod zlatého úspěchu. "Před každým zápasem jsme si pouštěli motivační video od naší statističky Petry a tohle je důkaz, že to funguje," řekl.

 

Mistrovství Evropy volejbalistů do 19 let v Györu (Maďarsko):

Finále: ČR - Itálie 3:2 (19, -14, 17, -19, 13),

o 3. místo: Turecko - Rusko 3:2 (22, -21, -24, 17, 13),

další pořadí: 5. Polsko, 6. Francie, 7. Belgie, 8. Finsko.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud