31. srpna 2017 • 19:48

Statečný boj se smutným koncem. Češi končí ve čtvrtfinále ME na Německu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští volejbalisté si na mistrovství Evropy v Polsku o medaile nezahrají. S Německem prohráli v Katovicích 1:3 a nepovedla se jim odveta za porážku v základní skupině. Oproti nedělnímu utkání ve Štětíně však dnes sehráli s německým favoritem vyrovnanou partii. Na Euru zaznamenali nejlepší umístění po 16 letech, celkově by měli skončit osmí.



Čeští reprezentanti ve středu senzačně vyřadili z Eura obhájce zlata Francouze a mezi elitní osmičku se probojovali poprvé od domácího ME v roce 2001 v Ostravě. Vyrovnaný zápas s Němci ztratili po setech 22:25, 25:16, 23:25 a 20:25.

"Jsem zklamaný, že jsme prohráli. Myslím si, že jsme opět předvedli vynikající výkon. Dotlačili jsme Němce k maximálnímu nasazení, museli ze sebe vydat všechno, aby nás porazili. Musím kluky pochválit, protože na hřišti nechali úplně všechno, bohužel to nestačilo," hodnotil trenér Michal Nekola a pochválil celý tým.

"Ukázal velký morální charakter," řekl kouč. "Jsem na kluky pyšný. Pro mě je nejcennější zjištění, že jsme se výkonnostně nesmírně posunuli, a doufám, že si kluci tento šampionát zapamatují a bude pro ně motivací a budou se ještě zlepšovat," dodal.

S dobrým pocitem odjížděli z Polska i hráči. "Teď máme trošku kyselý úsměv. Ale postupem času si řekneme, že to byl úspěch, neudělali jsme tady ostudu," uvedl blokař Marek Beer.

Už samotný postup do čtvrtfinále byl pro české reprezentanty dvojnásob úspěšný i díky tomu, že si zajistili účast na příštím evropském šampionátu za dva roky. Toho se zúčastní 24 místo dosavadních 16 týmů a kvalifikace se bude hrát jiným systémem.

Po středeční odměně v podobě skalpu Francie chtěli volejbalisté svou jízdu prodloužit až do víkendových bojů o medaile v Krakově, jenže Němci po kolapsu ve druhém setu zvládli lépe koncovky dalších dvou sad. Opět je táhl za vítězstvím univerzál maďarského původu Grozer, jenž nasbíral 23 bodů.

Odvetu za nepovedenou neděli začal český tým bez respektu, Němci ale průběh otočili a jen za první set měl Grozer už devět bodů. Pak ovšem úřadovali v hale Spodek Češi.

Skvěle bránili, nad sítí čaroval zejména Beer a spolehlivě zakončovali Finger, Džavoronok i Michálek. Bronzový tým z posledního MS se však z debaklu oklepal a dramatický třetí set získal těsně 25:23. Výrazně mu pomohli střídající blokař Böhme i smečař Schott.

Češi se po celý zápas překonávali, Kryštof nenechal spadnout míč, ale více než jeden set už nevyhráli. Oproti květnové nepodařené kvalifikaci na mistrovství světa v Karlových Varech zanechala parta kolem kapitána Janoucha v Polsku skvělý dojem.

"Bylo to o absolutních detailech. Opět se ukázalo, jak je pro Němce Grozer důležitý. Když jim teklo do bot, tak všechno šlo přes něj. Když jsme ho začali nadrážet nebo zvedat, tak dokázal změnit rytmus, byl opět famózní," řeklo libero Martin Kryštof.

Belgičtí volejbalisté poprvé postoupili do semifinále ME

Belgičtí volejbalisté poprvé v historii postoupili do semifinále mistrovství Evropy. Ve čtvrtfinále v Katovicích se impozantně vypořádali s Itálií: zvítězili 3:0, ve druhém setu dokonce favorita deklasovali rozdílem 14 bodů.

V sobotním semifinále nastoupí belgický celek proti Rusku, které i čtvrtý zápas na šampionátu vyhrálo bez ztráty setu. Rusové hladce vyřadili slovinské obhájce stříbrných medailí, kteří přitom o den dříve zastavili domácí Polsko.

Němečtí přemožitelé českého týmu se o postup do finále utkají se Srbskem. Ani Němci ještě medaili z ME nemají, včetně bilance někdejší NDR čtyřikrát obsadili čtvrté místo.


ČR - Německo 1:3 (-22, 16, -23, -20)
Rozhodčí: Kozlovskij (Ukr.), Zenovič (Rus.). Čas: 114 min. Diváci: 4491.

Sestava a body ČR: Džavoronok 15, Mach 6, Janouch 1, Michálek 9, Beer 5, Finger 21, libero Kryštof - Hadrava 2, Galabov 1, Zajíček. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Německa: Grozer 23, Kaliberda 14, Böhme 9.

Belgie - Itálie 3:0 (21, 11, 23).

Rusko - Slovinsko 3:0 (17, 19, 19),

Srbsko - Bulharsko 3:0 (21, 22, 26).

Semifinálové dvojice (sobota):

Srbsko - Německo, Rusko - Belgie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud