24. září 2017 • 20:19

Volejbalistky podlehly na ME Nizozemsku 1:3, čeká je Bělorusko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

České volejbalistky zakončily základní část mistrovství Evropy porážkou 1:3 s obhájcem stříbra Nizozemskem. Ve skupině D obsadily třetí místo a v úterním osmifinále nastoupí proti Bělorusku.



Už před závěrečným duelem skupiny měly české hráčky jistotu účasti v play off. S Nizozemkami bojovaly o druhou příčku v "déčku", po počátečním náporu soupeřek a změnách v sestavě dokázaly favoritkám sebrat alespoň set. "Dokázaly jsme si, že i s nimi se dá hrát, to nám určitě pomůže," řekla smečařka Michaela Mlejnková Radiožurnálu.

Z Gandži se nyní reprezentantky přesunou do Baku a o čtvrtfinále se utkají s Běloruskem, které skončilo ve skupině B druhé za Itálií. "Když budeme držet naši hru, solit servis a dodržovat to, co máme, tak určitě máme šanci," přidala nahrávačka Kateřina Valková.

Potřebný klid dodalo českému týmu už odpolední vítězství Srbska nad Belgií (3:1), které připravilo Belgičanky o možnost předstihnout český tým na postupové příčce. "S postupem samozřejmě spokojenost, půl roku jsme se bavili o tom, že je to skupina smrti. Zůstáváme na zemi, ale v úterý určitě půjdeme bojovat o další postup," uvedl trenér Zdeněk Pommer.

Nizozemky však po dva sety prokazovaly, že patří k favoritkám celého turnaje. Byly lepší v útoku a po jejich rychlé bodové sérii zkraje druhé sady byly české volejbalistky bezmocné. Prohrávaly 21:25 a 15:25.

Pommer však vyrukoval s novou sestavou a hráčky ze střídačky neměl soupeř tak dobře "přečtené". Díky rychlým nahrávkám Valkové se začaly prosazovat středové hráčky i Mlejnková s Toufarovou. Odměnou za bojovnost byl zisk třetí sady (25:21).

"Byl to nesmírně bojovný výkon, celý zápas připomínal válku servisů. Do zápasu jsme nevstoupili dobře, ale obrovská pochvala patří celému týmu, protože jsme se výborně vzájemně doplnili a dostali jsme soupeře pod tlak," řekl český kouč.

I ve čtvrtém dějství jeho tým dlouho vedl, z tempa ho vyvedl až sporný míč a od stavu 20:21 už dominovaly Oranjes. Jejich příštími soupeřkami budou Chorvatky. "Poslední set, kdy jsme je mačkali, rozhodly dvě tři malé nepřesnosti. Ale rozhodně na tenhle výkon budeme chtít navázat v dalších bojích," dodal Pommer.

České volejbalistky se i na šestém ME za sebou probojovaly dál ze skupiny, v roce 2005 na turnaji chyběly. V historii samostatné republiky byly nejlépe třetí v roce 1997 v Brně.

Mistrovství Evropy volejbalistek v Ázerbájdžánu a Gruzii:

ČR - Nizozemsko 1:3 (-21, -15, 21, -22)
Rozhodčí: Zulfugarov (Ázerb.), Rapisarda (It.). Čas: 120 min. Diváci: 2000.

Sestava ČR: Kossányiová 4, Nachmilnerová, Kocmanová-Havlíčková 8, Havelková 14, Strušková 7, Vincourová 1, libero Dostálová - libero Vaňková, Purchartová 5, Mlejnková 11, P. Kojdová, Valková 2, Toufarová 9, Kohoutová 1. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Nizozemska: Buijsová 17, Sloetjesová 16, Plaková 12.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud