19. července 2009 • 20:04

České volejbalistky si zahrají na MS!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

České volejbalistky se po osmileté přestávce představí v příštím roce na mistrovství světa v Japonsku. V rozhodujícím utkání v kvalifikační skupině české reprezentantky za 99 minut porazily Bělorusko 3:1 po setech 25:21, 21:25, 25:18 a 25:22.



Na světovém šampionátu se představí opět po osmi letech. Společně s českým týmem postoupila domácí Itálie, která ve večerním závěrečném zápasu zdolala Bulharsko 3:2 a turnaj bez porážky vyhrála.

"Závěrečný míč po podání Buckové zakončila smečí na zem Matuszková. Hned po něm vypukla v týmu radostná euforie," řekl ČTK asistent trenérky Táni Krempaské Ondřej Marek.

"Po vyhraném prvním setu, kdy jsme byli lepší hlavně v útoku, jsme ve druhé sadě nedokázali ubránit střídající Zakrevskou. Ovšem v dalším dějství jsme se výrazně zlepšili hlavně v obraně, lépe přihrávali a zlomili odpor soupeřek," dodal.

Vedle Česka a Itálie si z dalších evropských kvalifikačních skupin zajistily postup na šampionát týmy Srbska, Chorvatska, Turecka, Polska, Nizozemska a Německa.

Účast mají jistou i obhájkyně titulu z roku 2006 Rusky.Takřka celé utkání odehrál český tým v sestavě Havlíčková, Bucková, Matuszková, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová a libero Tomanová. Pouze v druhém setu se na palubovce na chvíli objevila Jášová.

Tato sestava se představila i v pátečním vítězném zápase proti Bulharsku.Výškové převaze soupeřek čelil český tým větším důrazem v útočných akcích, přesnější obranou a hlavně precizním podáním.

V prvním setu hrály české hráčky ve větší pohodě a hlavně lépe zvládly koncovku.Bělorusky v druhém setu zpřesnily hru a dostaly své soupeřky pod tlak - zejména zásluhou důrazu smečařek Aksenavové a Kavalčukové, proti kterým české hráčky jen s obtížemi hledaly vhodnou obranu.

Od třetího setu ale převzaly české hráčky režii zápasu znovu do svých rukou.V útoku se nejčastěji prosazovala důrazná Havlíčková společně s Matuszkovou a tmelícím prvkem ve hře českého týmu byla zkušená Bucková, která nejen dobře útočila, ale hlavně trápila Bělorusky tvrdým podáním, jímž získala pět přímých bodů.

Tuto trojici dobře doplňovaly v útoku Havelková s Plchotovou, na nahrávce připravovala akce Mühlsteinová a v roli libera přispěla k vítězství Tomanová.

Po prohraném třetím setu se Bělorusky snažily v poslední křeči o zvrat, soustředěně hrající český tým si ale připravil do koncovky náskok 23:19. Soupeřky sice ještě snížily na rozdíl dvou bodů 23:21 a stačily odvrátit první mečbol, druhý už ale české volejbalistky proměnily v postup na světový šampionát.

Po úspěšné kvalifikaci MS 2010 čeká volejbalové reprezentantky na konci září druhý vrchol letošní sezony, kterým bude mistrovství Evropy v Polsku. K první přípravě na tuto akci se hráčky sejdou 9. srpna ve Vysokých Tatrách.

Česko - Bělorusko 3:1 (21, -21, 18, 22)

Sestava ČR: Havlíčková, Bucková, Matuszková, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová, libero Tomanová - Jášová.

Itálie - Bulharsko (-22, 22, -19, 23, 10).

Konečná tabulka skupiny H:

1. Itálie 3 3 0 9:2 259:217 6
2. Česko 3 2 1 6:5 254:252 5
3. Bělorusko 3 1 2 4:7 229:257 4
4. Bulharsko 3 0 3 4:9 279:295 3

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud