Ivo Pospíšil
3. března 2016 • 11:36

Soukalová může dát soupeřkám mat. Před MS má radost z dopisů od dětí

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle výsadu má jen dáma. Královna. Pálit v šachu cik cak do všech směrů a být nejsilnější figurou ze všech. Ona je vládkyní, jež může stvrdit svou dominanci. A uspořádat korunovaci! „Musí se ale soustředit na každý závod,“ říká trenér Zdeněk Vítek o Gabriele Soukalové, pro niž bude MS v Oslu nejen útokem na medaile, ale i šancí, jak se přiblížit velkému křišťálovému glóbu pro vítězku SP.



Je to pro ni lehce symbolický návrat na místo činu. Do norského Osla, kde Gabriela Soukalová před dvěma lety zakončila svou dosud nejlepší sezonu v životě a pronesla: „Jednou bych ráda vyhrála Světový pohár.“

Smála se tehdy, jak jí kartářka předpověděla těhotenství, a že bude muset přerušit kariéru – nesplnilo se. Vzpomínala také, jak omylem ukradla při smíšené štafetě lyže Ondřeji Moravcovi – už si na to dala pozor. A rovněž ji hřála dvě stříbra ze Soči – její dosavadní největší úspěch v kariéře. Říkala, že něco tak silného asi už těžko zažije.

Teď však na stejném místě – honosném Holmenkollenu – může opět posouvat své limity. Dnes startující MS totiž pro ni může být svátkem hojnosti a ona se zde může usadit na zlato-křišťálovém trůnu pro absolutní vládkyni biatlonového světového poháru.

„V první řadě však zde musí udělat dobré závody a soustředit se na to, co má. Když zajede úspěšné závody, přijdou dobré body do poháru, ona tím zároveň bude moci pomýšlet na medaili a také se udrží ve žlutém dresu. Všechno jsou to spojité nádoby,“ upozorňuje trenér Zdeněk Vítek.

Soukalová je ale aktuálně v pozici, že při troše odvahy může uspět ve všech podnicích. Ani jednou totiž v této sezoně nechyběla v první desítce a v každé disciplíně stála alespoň jedinkrát na stupních vítězů. Je jednou z hlavních favoritek. Pro fanoušky, sportovce i pro sázkové kanceláře.

„Věřím jí. A pokud nepřijde onemocnění, může si tu formu dál držet,“ uznala Jiřina Pelcová, jediná česká vítězka SP z roku 1990. Ač ani viróza nemusí být definitivní stopka. S tou se Soukalová potýkala, stejně jako většina týmu, při soustředění v Pokljuce – a překonala ji.

„Dostala jsem ji až ke konci, když už to odeznívalo. Vyvázla jsem z toho nejlépe, jak jsem mohla,“ přiznala a Vítek popisoval: „Řešila se u ní teplota, byla trochu slabší. Měla proto den volna a druhý už šla do tréninku. Chvíli to trvá, než se do toho člověk vrátí, ale přeci jen se také něco udělalo.“

Jen 4 chyby ze 185 ran. Udrží laťku vysoko?

Klíčem pro českou biatlonistku tak bude nejen udržet nadprůměrný běh, ale i excelentní střelbu, kdy s úspěšností v ležce 97,8 % (jen 4 chyby ze 185 ran) patří mezi nejlepší na světě.

„Jestli je připravená, to ukážou až závody v Oslu, ale nemyslím, že by na tom byla špatně,“ věří Vítek. I navzdory tomu, že Soukalové včerejší trénink příliš nevyšel a byla po něm lehce skleslá. Je totiž odhodlaná bojovat.

„Tlak je takový, jaký si ho člověk připustí. Zatím nepociťuji nic extra než v průběhu sezony, ale jestli ode mě někdo jiný něco očekává, tak já se nechám spíš překvapit. Adeptů je spousta, já však budu samozřejmě dělat všechno pro to, abych tu měla co nejlepší výsledky,“ přiznala.

Máma Soukalové prožívá závody u počítače. Jak fandí své dceři?
Video se připravuje ...

Trať v Oslu by jí mohla sedět. Už vloni zde vyhrála ve štafetách a čeká se i příval mokrého sněhu, u nějž si sice stěžuje, že se boří, ale na který umí servismani v čele s Danielem Müllerem výborně připravit lyže. „Tratě nejsou lehké, ale zase ne extrémně těžké. Záleží tedy na formě, jakou si kdo přiveze,“ přikyvuje Vítek.

Pro Soukalovou je tak pravda jasná. Ač se na šampionátu sejde skutečná smetánka v plném složení, ona je tou, kdo je v SP převyšuje o více než sto třicet bodů. A pokud ještě náskok v Norsku výrazně nepoztrácí, závěrečný díl v Chanty Mansijsku se pro ni může stát korunovačním.

Co ji proto nyní nabíjí? „Musím říct, že mám většinou radost z dopisů od dětí. Vzbuzuje to ve mně emotivní pocity, protože vím, že je mohu motivovat, aby sportovaly. A když si uvědomím, že mě mají třeba jako vzor, tak to je něco neskutečného. To je možná nejvíc, čeho může sportovec dosáhnout,“ usmála se před svým možná životním mistrovstvím světa.

V norském království se může stát biatlonovou královnou a v zemi aktuálního šachového mistra světa Magnuse Carlsena dát soupeřkám definitivní mat.

Takže pěšec z E2 na E4. Hra začíná…

Více o MS v biatlonu čtěte zde>>

Program MS

Čtvrtek 3. března
15:30 smíšená štafeta
Sobota 5. března
11:30 sprint muži, 14:30 sprint ženy
Neděle 6. března
13:30 stíhačka muži, 15:45 stíhačka ženy
Středa 9. března
15:30 vytrvalostní závod ženy
Čtvrtek 10. března
15:30 vytrvalostní závod muži
Pátek 11. března
15:30 štafeta ženy
Sobota 12. března
15:30 štafeta muži
Neděle 13. března
13:00 hromadný start ženy, 16:00 hromadný start muži

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud