5. března 2016 • 15:38

Kousek od medaile! Soukalová vydřela čtvrté místo, Vítková byla sedmá

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nervák s bramborovým koncem. Česká biatlonová hvězda Gabriela Soukalová dojela ve sprintu na 7,5 km na mistrovství světa v Oslu čtvrtá, když po jediné chybě na úvodní střelbě předvedla úchvatnou stíhací jízdu a sahala i po medaili. Nakonec ji ale ještě lepším běžeckým výkonem odsunula mimo stupně vítězů Němka Laura Dahlmeierová. Zlato překvapivě ukořistila Tiril Eckhoffová. Další Češka Veronika Vítková dojela s čistým střeleckým štítem sedmá. Mezi muži vyhrál Francouz Martin Fourcade, Čechům se moc nedařilo, nejlepší byl Michal Šlesingr na 15. místě.



Eckhoffová dosud jen jednou vyhrála závod SP a v kariéře byla nejlépe třetí na OH v Soči v závodu s hromadným startem. V Oslu byla ve čtvrtek členkou bronzové norské smíšené štafety.

Druhé místo obsadila obhájkyně titulu Marie Dorinová-Habertová z Francie, která na rychle běžící vítězku ztratila i s čistou střelbou 15 sekund. Třetí místo patřilo Němce Lauře Dahlmeierové, jež měla ze všech biatlonistek nejrychlejší běžecký čas. K bronzu Soukalové chybělo 18 sekund.

Soukalová se držela na prvních mezičasech natěsno u nejrychlejších běžkyň a na střelnici začala čtyřmi přesnými střelami vleže, jenže poslední rána pak dopadla příliš doprava. Manko 25 sekund na čelo závodu po trestném kolečku znamenalo potíž.

Gabriela Soukalová ze sebe ve sprintu vydala všechno, i s jednou chybou útočila na medaili, nakonec skončila čtvrtá
Gabriela Soukalová ze sebe ve sprintu vydala všechno, i s jednou chybou útočila na medaili, nakonec skončila čtvrtá

Jednička průběžného pořadí Světového poháru ale bojovala. Při druhé střelbě si už chybu odpustila a v té chvíli opět atakovala pódium. V závěrečném okruhu předvedla fantastický běžecký výkon, který ji ale posunul jen na nepopulární čtvrtou pozici.

"Zbytečně jsem na to při té střelbě začala spěchat. Po výstřelu jsem nepochybovala o tom, že by to mělo jít vedle. Už jsem skoro házela flintu na záda, ale právě ta rychlost mě dneska stála tu chybu," uvedla Soukalová v rozhovoru pro Českou televizi.

Když přijížděla na druhou střelbu, nešetřila se. Vsadila totiž na jednu kartu - všechno nebo nic. "Protože jsem tušila, že to s tou chybou nebude top výsledek, takže jsem jela nadoraz," řekla Soukalová. "Potom jsem byla překvapená, jak mi ta položka sedla, a dodalo mi to sílu na poslední kolo," prohlásila.

Vítková se parádně srovnala po nepovedené mixové štafetě a na problematické položce vleže nechybila ani jednou, což ji poslalo v průběžném pořadí před Soukalovou. Běžela sice pomaleji než nejrychlejší soupeřky, ale vybělené terče na druhé střelnici ji zařadily do elitní desítky a k nejlepšímu výsledku ve sprintu na MS. Dosud byla dvakrát desátá.

"Trochu jsem se bála, mám s tou střelbou trochu problémy, ale říkala jsem si, proč by to nemohlo jít teď," uvedla v cíli Vítková. Hlídala si ale každou ránu. "Takže to možná bylo pomalejší, ale zato bez chyby. Běžecky to nebylo úplně ideální, ale asi bych měla být spokojená," řekla.

Mlha, obří můstek i růžový traktor. Tady pojedou biatlonisté o medaile
Video se připravuje ...

Vládl Fourcade, Češi se nevytáhli

Sprint mužů na 10 km vyhrál Francouz Martin Fourcade a má ze šampionátu v Oslu druhé zlato po čtvrtečním triumfu ve smíšené štafetě. Stříbro vybojoval legendární Nor Ole Einar Björndalen a přidal do sbírky jednačtyřicátou medaili z mistrovství světa. Čechům se nedařilo, nejlepší byl na patnáctém místě Michal Šlesingr .

Sedmadvacetiletý Fourcade byl nekompromisní. Na střelnici bezchybný a na trati nejrychlejší ze všech startujících. Na Björndalena, který dnes předvedl vynikající výkon, si vytvořil náskok 26,9 sekundy, což historie sprintu na MS nepamatuje. Bronz senzačně vybojoval Ukrajinec Sergej Semenov, který měl dosud z MS medaili pouze ve štafetě z roku 2011.

Dvaačtyřicetiletý Björndalen opět potvrdil, že je legendou tohoto sportu. Vynechal poslední závody Světového poháru a soustředil se na přípravu, což se mu vyplatilo. Na střelnici ani jednou nechyboval a rovněž kvalitní běh mu vynesl třináctou stříbrnou medaili z MS. Devatenáctinásobný mistr světa a osminásobný olympijský vítěz si přál rozloučit se na MS s kariérou medailí, což se mu na domácí půdě vyplnilo hned v prvním startu.

Českým biatlonistům se závod nepovedl. Šlesingr odpálil své naděje na elitní desítku na první střelnici, kde jednou minul, což ve sprintu znamená propad pořadím. I když na druhé střelbě vestoje už chybu neudělal, nestačilo to na nejlepší. Patnácté místo je ale dobrá výchozí pozice do nedělní stíhačky.

"Opravdu mě to mrzí, výsledek mohl být lepší," řekl novinářům po závodu Šlesingr. Podle jeho slov bylo ve hře osmé místo. "Myslel jsem si, že i na trati mně to bude o poznání více chutnat, ale na druhou stranu výchozí pozici do stíhačky mám dobrou. Z toho mám radost a věřím, že to v neděli využiju," prohlásil.

Slušně závod rozjel Ondřej Moravec , který měl před MS zdravotní potíže a dva týdny pauzíroval. Po první bezchybné položce se pohyboval kolem patnáctého místa deset sekund za Fourcadem. Jenomže přišla "stojka", tři trestná kolečka a konec nadějí.

Podobně dopadl Jaroslav Soukup , který také měl navíc 450 metrů, tři chyby ale rozložil do obou střeleckých položek. Moravec se Soukupem měli nakonec štěstí, neboť se seřadili na 59. a 60. místě, což jsou dvě poslední pozice postupující do stíhacího závodu.

Další Čech na startu Michal Krčmář střílel lépe, jednu chybu udělal na první střelnici, ale slabší běžecký čas znamenal 24. místo.

Vše o MS v biatlonu čtěte ZDE »

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:
Ženy - sprint (7,5 km):
1. Eckhoffová (Nor.) 21:10,8 (0),
2. Dorinová Habertová (Fr.) -15,0 (0),
3. Dahlmeierová (Něm.) -19,8 (1),
4. Soukalová (ČR) -37,8 (1),
5. Wiererová (It.) -38,2 (0),
6. Brorssonová (Švéd.) -43,9 (0),
7. Vítková (ČR) -46,0 (0),
8. Dunkleeová (USA) -48,2 (1),
9. Mäkäräinenová (Fin.) -48,5 (1),
10. Hildebrandová (Něm.) -50,9 (0),
...33. Charvátová -1:43,9 (3), 42. J. Jislová (obě ČR) -1:56,1 (0).

 

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů):
1. Soukalová 926, 2. Dorinová Habertová 802, 3. Wiererová 780, 4. Mäkäräinenová 679, 5. Hildebrandová 627, 6. Pidhrušná (Ukr.) 619, ...8. Vítková 588, 23. Puskarčíková 292, 31. Charvátová 190, 74. Landová 22, 90. J. Jislová 7.

Muži - sprint (10 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 25:35,4 min. (0 trest. okruhů),
2. Björndalen (Nor.) -26,9 (0),
3. Semenov (Ukr.) -27,6 (0),
4. J.T. Bö (Nor.) -35,5 (1),
5. Windisch (It.) -39,5 (1),
6. Garaničev (Rus.) -40,4 (1),
7. Peiffer -42,1 (0),
8. Schempp (oba Něm.) -43,8 (1),
9. Landertinger (Rak.) -46,0 (1),
10. Iliev (Bulh.) -52,2 (1),
...15. Šlesingr -1:09,5 (1), 24. Krčmář -1:25,4 (1), 59. Moravec -2:22,8 (3), 60. Soukup (všichni ČR) -2:27,5 (3).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů):
1. M. Fourcade 977 b., 2. Šipulin (Rus.) 694, 3. T. Bö (Nor.) 606, 4. Schempp 585, 5. J. Bö 584, 6. Eder (Rak.) 578, ...20. Moravec (ČR) 335, 24. Šlesingr 290, 26. Krčmář 281, 61. Soukup 51, 72. Krupčík (oba ČR) 22.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud