Ivo Pospíšil
5. března 2016 • 09:36

Mlha, obří můstek i růžový traktor. Tady pojedou Češi o medaile

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NORSKA | Pro lyžaře je to svatostánek, pro místní vyhlášená čtvrť s parádním výhledem na Oslo a malebné fjordy. Vítejte na Holmenkollenu, kde se hned vedle obřího skokanského můstku Holmenkollbakkenu nachází biatlonový areál, v němž dnes budou Češi bojovat ve sprintech o medaile (ONLINE 11:30 muži, 14:30 ženy). Podívejte se, jak to v okolí vypadá.



Svět odsud vypadá jinak. Sice zde často padá mlha, sněží a fouká od moře chladný vítr, přesto je to místo, pro které se hodí přízvisko posvátné – Holmenkollen. Během roku jedna ze čtvrtí v Oslu. Teď, na začátku března, biatlonové centrum planety. Místo, kde se koná mistrovství světa.

„Je to Mekka lyžování,“ přiznává i Ondřej Moravec a dá se lehce pochopit proč.

Tenhle areál tu už stojí od roku 1892, a byť prošel řadou úprav, stále ohromuje. Hlavní dominantou je dnes především skokanský můstek Holmenkollbakken, který pojme až 70 tisíc fanoušků.

A biatlonový areál je přitom hned vedle.

Mlha, obří můstek i růžový traktor. Tady pojedou biatlonisté o medaile
Video se připravuje ...

„I on je moderní a zázemí je zde naprosto bez problémů,“ popisuje Moravec k areálu, který je právě spolu s můstkem součástí areálu Národní aréna Holmenkollen. Samotná oblast nacházející se v městském obvodě Vester Aker je už takhle s nadmořskou výškou 371 metrů nad mořem nejvýše položeným místem v Oslu a i proto je z ní, pokud zrovna nepadne mlha, krásný výhled na fjordy.

Biatlonová aréna pak pojme pětadvacet tisíc fanoušků a je rovněž tradicí, že na závody přijde buď král Harald V., anebo jiný člen královské rodiny, k němuž je po závodě odveden vítěz.

V roce 2013 se tato čest dostala i Ondřeji Moravcovi, který vyhrál v rámci SP závod s hromadným startem. „Myslím si, že setkat se s takovou osobností by byl i pro mě nezapomenutelný zážitek,“ říkala proto před startem šampionátu i Gabriela Soukalová.

Kdo ví, třeba se jí také ta šance naskytne. Dnes ve sprintech má první pokus.

ONLINE (11:30) : Sprint mužů na 10 kilometrů >>>

ONLINE (14:30) : sprint žen na 7,5 kilometru >>>

Vše o MISTROVSTVÍ SVĚTA v biatlonu čtěte ZDE »

Gabriela Soukalová je největší hvězdou českého biatlonu
Gabriela Soukalová je největší hvězdou českého biatlonu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud