Ivo Pospíšil
6. září 2016 • 16:43

MS v Rusku? Pověst biatlonu je v ohrožení, zlobí se norský funkcionář

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to nečekané rozhodnutí. Zaskočilo je. Překvapilo. Přesto museli přijmout realitu.  „Prohráli jsme a hotovo,“ komentoval šéf Českého biatlonového svazu Jiří Hamza neúspěšnou kandidaturu na pořadatelství MS 2021 v Novém Městě na Moravě. Vyhrál ruský Ťumeň. V Norsku ovšem tato volba vzbudila emoce. I proto, že MOV kvůli dopingovým skandálům doporučil podobné akce do Ruska nedávat. 



Nebylo nic platné, že před třemi lety hostili jedno z nejlepších mistrovství světa vůbec, při němž přišlo na tribuny přes sto tisíc fanoušků, nebo že na volebním kongresu v Kišiněvě zazpívala i aktuální vítězka Světového poháru Gabriela Koukalová .

Úsilí Nového Města na Moravě získat pořadatelství MS 2021 se roztříštilo o sílu nově vystavěného areálu v sibiřské dálavě – ruském Ťumeni. „Prohráli jsme, ale bojovali. Ťumeň vyhrál a my si musíme přiznat, že nás porazil,“ krčil rameny šéf českého svazu Jiří Hamza. Smířeně. Vyrovnaně. Nekonfliktně.

Biatlonistky v cíli předposledního závodu sezony. Gabriela Soukalová (uprostřed) si pojistila celkový triumf.Foto Petr Slavík/Český biatlon

I když veřejnost ta volba překvapila. Především proto, že před několika týdny Mezinárodní olympijský výbor doporučil, aby se kvůli dopingovým skandálům pořádání akcí podobného typu Rusku nepřisuzovalo. Nejasnosti navíc dál panují i ohledně dalších krevních vzorků z olympiády v Soči.

Jenže to během volby nehrálo roli. V systému, kdy každá země má jeden hlas, upřednostnila Ťumeň hned v prvním kole nadpoloviční většina 25 ze 49 delegátů.

„Jsme strašně zklamaní. Je to země, která je předmětem vyšetřování, MOV navíc varoval před udělením pořadatelství. Když ale polovina delegátů nechápe, co to znamená pro pověst světového biatlonu, tak je to zklamání,“ zlobil se prezident Norské biatlonové asociace Erlend Slokvik. A jasně přitom označil zástupce, kteří tak hlasovali. „Šlo o malé země z Asie a země bývalého východního bloku,“ prohlásil Slokvik.

Další šance přijde v roce 2023

Spolu s Novým Městem na Moravě (11 hlasů) a Ťumeněm usilovala o šampionát ještě Pokljuka, která dostala 13 hlasů. I kdyby se tedy slovinské letovisko s tím českým spojilo, stejně by ruského giganta, který letos hostil (jinak povedené) mistrovství Evropy, na kolena nedostaly.

„Areál mají úchvatný, ale ubytování špatné, to jsou však věci, které mě tolik nepálí. Mně vadí ruský doping. Z toho pohledu si Ťumeň vůbec nezaslouží být zvolen,“ prohlásil ještě před kandidaturou na oficiálních stránkách českého biatlonu Ondřej Moravec , který si pak za svůj názor vysloužil v diskusích na ruských zpravodajských webech kritiku. To Hamza byl smířlivější.

Soukalová zářila v červeném. Bude to hřát navždy, řekla s glóbem
Video se připravuje ...

„Prostě jsme nedokázali lidi přesvědčit a většinový názor je, že to má být v Ťumeni, tak to tam je. A nemá smysl říkat, jestli je to dobře, nebo ne. Prohráli jsme a hotovo. Musíme to brát jako informaci a přijmout ji, i když se nám neříká hezky. Závodníci se taky musejí vyrovnat s tím, že nevyhrají každý závod,“ konstatoval Hamza.

Další nejbližší šanci tak bude mít český biatlon až v roce 2023, neboť rok předtím budou vrcholnou akcí OH v Pekingu. A to je pro Nové Město na Moravě a případnou další kandidaturu velmi daleko. „Neumím říct, co bude do budoucna, musíme se rozhodnout jako vedení. Důležitější je ale pro nás hostit Světové poháry než mistrovství světa. Uvidíme, jaký bude další vývoj,“ dodal Hamza.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud