Ivo Pospíšil
8. února 2017 • 12:48

Tady půjde o medaile Koukalové a spol.: zrádný sníh a tuhý finiš do kopce

Vstoupit do diskuse
0
  • Trať pro biatlonové MS v Hochfilzenu skrývá mnohé nástrahyTrať pro biatlonové MS v Hochfilzenu skrývá mnohé nástrahyFOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z HOCHFILZENU | Nic proti tomuto údolí v Rakousku nemají. Vlastně se jim zde i trochu líbí. Ale ono jako by Čechy nemělo rádo. Gabriela Koukalová tu byla poprvé na stupních vítězů až vloni, Ondřej Moravec nikdy. Počasí zde umí roztočit pořádnou ruletu. „Je tu řada zákeřností,“ uznal Moravec a představil pasti tratě v Hochfilzenu. Tam, kde od čtvrtka bude chtít s ostatními prolomit kletbu a bojovat o medaile. Na trati, která je obávaná, vysilující… unikátní.

  • Trať – tuhý finiš do kopce

    Čechům se v Hochfilzenů moc nedaříFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Něco takového nenajdete nikde na světě. Finišovat z kopce nebo po rovině, fajn. Ale ve chvíli, kdy toho máte za celý závod plné zuby ještě zrychlit do mírného stoupání? To je znak Hochfilzenu. „Ta cílová rovinka je v tomto dost zrádná a těžká. Člověk tam musí ušetřit nějaké síly nebo se vzepnout psychicky,“ ví Moravec . Jinak je trať plná mírných kopců, jednoho atraktivního hupu (skoku) a též s řadou tunelů. Motokros! „V těch kontaktních závodech, kdy má dojít na finiš, je dobrý to mít nějak zmapované a vědět kudy najet do finiše abych byl rychlejší a vydělal na tom,“ říká Moravec.

  • Zázemí – jako v Lize mistrů

    Trať v Hochfilzenu umí být zrádnáFoto Petr Slavík/Český biatlon

    I v tomto jsou napřed. V minulých letech areál zrekonstruovali a dodali k němu luxus navíc buňky závodníků se sprchami a záchody. „Je to sice komfortní, ale už je to i trochu moc,“ culí Moravec. „Fakt neznám nikoho, kdo by se po závodě sprchoval na stadionu. Na druhou stranu ten biatlon za posledních 15 let někam směřuje a ty areály se tak staví,“ tuší. Hochfilzen je navíc nejen dějištěm MS, ale i útočištěm rakouských biatlonistů v přípravě. „Počítají s ním i dál a udělali zde krytou střelnici s pěti stavy či pás na kolečkové lyže. Je to komplet tréninkové centrum,“ vnímá Moravec.

  • Sníh – buď sněhopád, nebo mýdlo

    Čechům se v Hochfilzenů moc nedaříFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Pro servis to bude skutečná výzva. A pro závodníky obava. Trefit tu typ sněhu při stále se měnících podmínkách je loterie. „Sníh je zde alfa a omega všeho. Může být mejdlo, kde je jedna vyjetá stopa a v další se nedá předjíždět, protože je to pomalé, nebo vzpomeňte na rok 2005, kdy Roman Dostál bral zlato, a to byl zase neskutečný sněhopád,“ ví Moravec. Tato past je zákeřná hlavně v intervalových závodech jako sprint či vytrvalostní závody. „Může záležet, komu zasněží a komu to jen umrzne a bude náhle o půl minuty rychlejší. V tomhle si přeji, aby to bylo regulérní,“ avizuje Moravec.

    Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE >>

  • Střelnice – zdánlivá pohoda neplatí

    Střelnice v HochfilzenuFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Vítr se tu netočí jako v Novém Městě na Moravě, ani by neměl chodit v poryvech jak v Östersundu, i tento zdánlivý klid ale může být dočasný – a zrádný. „Když jsme zde byli na soustředění, tak nám Alfred Eder (rakouský trenér), který tu žije, říkal, že v časech našeho startu (po 14 hodině) se tady může vítr zvedat. Tím, že je to v údolí, si řeknete: nefouká tak moc, na to reagovat nebudu, ale ono vám to najednou udělá dost,“ varuje Moravec. A v údolí se skrývá ještě jedna zrada: „Občas to tahá rány i výškově, což nikde moc nebývá. Je to těžké, někdy je tu klid, ale na pohodu to také není.“

  • Atmosféra – Český ráj to na pohled

    Trať v Hochfilzenu umí být zrádnáFoto Petr Slavík/Český biatlon

    Geograficky se MS nekoná v Česku, ale co je pro některé 250 kilometrů od hranic? Co se MS týče, blíž už dalších několik let nebude. „Budu rád, pokud tam za námi lidé přijedou. Může nám to jen pomoct,“ věří Moravec v atmosféru, která může být díky lokalitě takřka domácí. „Navíc mohou být víc na tratích než u střelnice, kde na vás vytváří tlak. Tím, že na vás budou křičet po tratích, vyždímáte v běhu 110%,“ míní český biatlonista. Jednodenní vstupné se pohybuje od 15 do 45 eur. „Může to být z půlky jako doma. Určitě tu budou stovky, možná tisíce našich fandů,“ přeje si.

    Speciální příloha: Vše o MS v biatlonu 2017, Hochfilzen - čtěte ZDE >>

    Trať pro MS 2017 v biatlonuFoto Media Guide MS v Hochfilzenu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud