Jiří Punčochář
18. prosince 2016 • 11:01

Američanům pomáhá střelec Emmons. Biatlonisty obdivuju, říká

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi známou a poměrně nečekanou posilu mají američtí biatlonisté na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. V křiklavě oranžové týmové bundě s nápisem USA a v kulichu s bambulí sleduje jejich počínání Matt Emmons, sportovní střelec a manžel olympijské vítězky Kateřiny Emmons. V týmu radí se střelbou, protože, jak říká, je skoro stejná jako ta, které se v kariéře vždy věnoval.



Matt Emmons je ve sportovním světě populární figurou. Svojí bezprostředností si získal fanoušky a dobrou náladu kolem sebe šíří i na Vysočině. „Je to tady báječné. Atmosféra, závody. Užívám si to,“ říká nadšeně.

Při závodech stojí na střelnici v americké sekci za dalekohledem a společně s druhým trenérem sledují počínání svých závodníků. Zaznamenává, kam chodí střely, přispěchá s radou. V ruce má vysílačku.

„Pomáhám na střelnici, můžu analyzovat, rozpoznat, pokud se opakují některé věci. Pokud je potřeba, řešíme věci okamžitě,“ říká.

Tato spolupráce má kořeny zhruba pět let v minulosti, kdy sportovní psychologové, s nimiž je Emmons v kontaktu, začali spolupracovat s americkým biatlonem. „Řekl jsem jim, že kdyby někdy potřebovali pomoct, ať určitě dají vědět. Střelbě rozumím, biatlonu taky, miluji ho. Pár jsem si jich zkusil a byla to zábava. No a před rokem mi šéf biatlonu USA zavolal. Tak jsem tady,“ vysvětlil 35letý účastník čtyř letních olympiád.

S týmem absolvuje některá soustředění, ve zbytku sezony poskytuje konzultace po internetu nebo na Skypu. Týkají se jak techniky střelby, tak psychologické stránky věci. S manželkou Kateřinou žije v Čechách, kde vloni nastoupil jako trenér ve střelecké Dukle, a tak se na svůj první Světový pohár v sezoně osobně vypravil právě na Vysočinu.

Dobrovolnice v Novém Městě vtipkovaly: Naše hlavní věc při závodě je koště
Video se připravuje ...

Většinou prý potřebuje chviličku, aby rozpoznal, pokud je někde potřeba zakročit. „Ale taky jak kdy a jak na které úrovni. S mladšími střelci je odhalení chyb rychlejší, protože je dělají větší. Čím člověk střílí delší dobu, tím jsou jeho chyby menší. Pak potřebuji vidět víc jeho střel, abych byl detailně v obraze, znal jeho návyky,“ vysvětluje Emmons.

Střelba s biatlonovou malorážkou je podle jeho slov podobná jako sportovní střelba, které se věnoval. „Styl je téměř identický. Jsou tam nějaké rozdíly, o kterých vím, takže si na ně dávám pozor. A samozřejmě je rozdíl v rychlosti střelby. Biatlon je mnohem rychlejší,“ upozorňuje.

Ke střílení má co říct jako málokdo. Na čtyřech olympiádách vybojoval tři medaile, a přestože řada fanoušků ho má zafixovaného v paměti hlavně díky jeho často až legračním minelám, jako když jednou omylem vystřelil do soupeřova terče, nenechte se zmást: Emmons je velmi úspěšným sportovcem.

Biatlonisty obdivuje. „Jsou úžasní. Zasáhnout terč, když máte normální tep, není zas tak těžké. Ale když máte puls vysoko a jste unavený, je střílení nesmírně těžké. Extrémně, pro každého. Mám pro biatlonisty hodně respektu,“ říká.

Sám si biatlon zkoušel v Minnesotě, kde dřív s manželkou Kateřinou žili. Běhal tam na běžkách, a protože několik biatlonistů znal, nakonec si koupil i zbraň, aby měl zážitek kompletní.

Krčmář o Vánocích: Dárky ještě nemám, cukroví rád jím, ale nepeču
Video se připravuje ...

Výrazně těžší je podle jeho názoru střílet ve stoje. „Střelba vleže je veskrze mechanickou záležitostí. Pokud si umíte vybudovat pozici a zůstat v ní, měl byste být v pohodě. Mělo by to fungovat. Stojka naproti tomu, speciálně na konci závodu, je něco úplně jiného. Když je závodník unavený, musí zklidnit dech i nohy… to je zkrátka strašně obtížná záležitost,“ popisuje. Dokáže se vžít i do role českých reprezentantů, jejichž počínání sleduje na střelnici dvacet tisíc diváků. „Je pochopitelné, že je to trochu znervózní. Nemluvil jsem ani s jedním z nich, ale psychika v kombinaci s únavou může být důvodem toho, proč se jim ne pokaždé střelba ve stoje podaří tak, jak chtějí. Tomu tlaku v takovém kotli je strašně, strašně těžké čelit,“ říká.

Po Světovém poháru se z Vysočiny vrací k rodině do Plzně, a k Američanům se připojí zas před mistrovstvím světa, které je v únoru. „Závody na Vysočině jsem rád viděl, bylo to potřeba. Vždycky je výhodné vidět sportovce v akci. Někdo závodí jinak než trénuje. Ale pokud máme na něčem pracovat, je na to při závodech málo času. Od toho slouží tréninkový kemp, který budeme mít i před MS. Toho se zúčastním. Cokoliv potřebujete, můžete na tom pracovat tam,“ těší se střelecký sympaťák.

SP V BIATLONU NOVÉ MĚSTO 2016 - AKTUALITY ZDE>>>

Matt Emmons pomáhá americkým biatlonistům se střelbou
Matt Emmons pomáhá americkým biatlonistům se střelbou

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud