Ivo Pospíšil
21. srpna 2014 • 17:15

Za Fiřtíka! Biatlonisté mají letní zlato, závod se jmenuje po předsedovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do sněhu daleko, do zimy ještě pár měsíců. Přesto čeští biatlonisté naznačují další silnou sezonu. Na MS v letním biatlonu na kolečkových lyžích ovládli závod smíšených štafet a ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr se stali světovými šampiony. Příznačně triumfovali v závodě, který byl pojmenován jako Memoriál Václava Fiřtíka.



Bylo to pro ně hodně prestižní. Potvrdit, že v současné době patří mezi světovou špičku a také vyhrát závod, který byl memoriálem jejich přítele a biatlonového mentora.

Češti biatlonisté (Vítková, Soukalová, Moravec, Šlesingr) ovládli v ruské Ťumeni závod smíšených štafet v letním biatlonu na kolečkových lyžích, pojmenovaných jako Memoriál Václava Fiřtíka. „Jsem moc rád, že jsme splnili cíl, se kterým jsme na Sibiř jeli, a to důstojně uctít památku Václava Fiřtíka,“ řekl finišman Michal Šlesingr.

„S tímto námětem přišel Alexander Tichonov, který se po letech vrátil do čela ruského biatlonu a současně kandiduje na post prezidenta IBU,“ přidal se nový šéf českého biatlonu Jiří Hamza.

Václav Fiřtík byl v rámci Mezinárodní biatlonové unie velkým propagátorem letního biatlonu. A v živé paměti je stále i jeho předávání stříbrných medailí českému mixu na ZOH 2014 v Soči.  Závod smíšených štafet na MS v letním biatlon by se jako Memoriál Václava Fiřtíka měl konat každoročně. „A vzpomínka na Václava je také důvodem naší účasti na mistrovství světa zde v Ťumeni,“ podotýká Hamza.

Češi pak v závodě vedli od první předávky, kdy nejprve Vítková, vypracovala náskok 15 vteřin, Soukalová ho navýšila na 33 vteřin a Moravec předával Šlesingerovi s vedením 64 vteřin.

Ten pak už dovezl štafetu suverénně do cíle. „Přestože Michal poslední dvě zimy hodně marodil, za výkony v přípravě si tuto šanci zasloužil,“ řekl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář a Šlesingr si lebedil: „Všichni čtyři jsme ukázali, že naše příprava se vyvíjí dobrým směrem. Na druhou stranu nic nepřeceňuji. Letní a zimní biatlon se nedají srovnávat,“ uvedl letohradský biatlonista.

Úspěšný den dovršili i junioři, kteří se ve složení Jislová, Černá, Václavík a Vojík stali rovněž světovými šampiony.  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud