28. listopadu 2014 • 14:23

Když budu zdravý, můžu zajet dobrý výsledek, říká Šlesingr

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už do své třinácté sezony ve Světovém poháru vstoupí biatlonista Michal Šlesingr. Před sedmi lety získal dvě medaile na mistrovství světa a odstartoval současnou úspěšnou éru, která vyvrcholila pěti českými medailemi na olympiádě v Soči. Jenomže Šlesingr u toho v Rusku nebyl, uplynulé dvě sezony byl více nemocný než zdravý, a nyní se chce na přední pozice vrátit.



Stříbrný a bronzový medailista ze šampionátu v Anterselvě se v létě snažil dělat co nejvíce v prevenci, aby předcházel nemocem. Rovněž upravil jídelníček, výrazně omezil své oblíbené mléko a jí také méně masa. Ač bral před startem sezony antibiotika, má za sebou vydařenou letní přípravu a je plný odhodlání.

„Jdu do toho s tím, že když budu zdravotně v pořádku, tak zajet můžu," řekl jednatřicetiletý Šlesingr, který olympiádu sledoval doma z gauče. „To bylo hodně psychicky náročné, ale už jsem to hodil za hlavu. Koukám na to tak, že mě podrazilo zdraví. Když budu v pořádku, tak pořád ve mně něco ještě být musí."

I šéftrenér reprezentace věří, že Šlesingr má před sebou ještě dobré výsledky. „Má určitě velký potenciál a byla velká škoda, že tyhle dvě sezony odnesl zdravím. Když mu vydrží, tak je schopen jezdit do deseti," řekl Ondřej Rybář.

V roce 2011 byl Šlesingr devátý v konečném pořadí SP a o rok později svoji příslušnost ke špičce potvrdil desátým místem. Další dvě ale nemohl jezdit naplno. „Doufám, že teď to bude zase lepší. Necítím se špatně a snad by to mohlo být dobrý. Hlavní je zdraví, to je zásadní věc."

Fakt, že se v minulých sezonách prosazovali jeho kolegové, především Ondřej Moravec a Jaroslav Soukup, Šlesingra motivuje. „Jasně. Nechci být vocásek, co se za někým veze. Když člověk vidí, že jsme schopni od nás z Čech na ty výsledky sáhnout, tak je to motivující, aby se k tomu člověk přiblížil," řekl.

Po minulé zimě si chtěl nechat vyoperovat nosní mandli, aby mohl lépe dýchat a odstranil jedno možné ložisko bakterií či infekce. „Už jsem na to měl jít, ale na poslední chvilku jsem to zrušil. Snad to zvládnu na jaře," plánoval Šlesingr. V obličeji vypadal o něco hubenější než dříve. „Už mi to pár lidí říkalo," uvedl před cestou do Östersundu na první závody sezony.

Speciálně ale nehubl, spíš je to výsledek upravené stravy. „Po sezoně mi našli nesnášenlivost na nějaké potraviny, takže jsem omezil mlíko, kterého jsem vypil i dva litry za den. Omezil jsem i pšenici, lepek, maso a mám pocit, že jsem lehčí. Organismus není tolik zatížený."

Po střelecké stránce se Šlesingr cítí dobře. Přes léto měl stabilní mušku a i v přípravě na sněhu střílel slušně. „Po téhle stránce by to snad mohlo být dobrý," věří. I běžecky se cítí docela dobře. „Možná se budu pomaleji rozjíždět, ale pracovali jsem hodně na technice a kéž by se to projevilo," doplnil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud