25. ledna 2015 • 16:48

Skvělé Češky znovu mezi elitou, biatlonistky skončily druhé

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

České biatlonistky sice nevyhrály potřetí za sebou štafetu Světového poháru, ale stupně vítězů neopustily. V poryvech větru dnes v italské Anterselvě jako jediné nemusely na trestné kolo a v sestavě Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a finišmanka Veronika Vítková skončily druhé. Z výhry se podruhé v sezoně radovaly Němky, třetí skončila Ukrajina.



Muži ve složení Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec dojeli šestí a zopakovali umístění z minulého týdne z Ruhpoldingu. Podruhé za sebou vyhráli Norové, na druhém místě dojeli Němci a třetí byla Francie.

Češky stály na stupních vítězů ve všech štafetových závodech této zimy. V Hochfilzenu dojely třetí, pak triumfovaly v Oberhofu a v Ruhpoldingu. "Byl to skvělý kolektivní výkon. Musím je pochválit, jak se popraly s těžkou střelnici a nešly ani jedno trestné kolo," řekl trenér žen Zdeněk Vítek v České televizi.

České biatlonistky vybojovaly v těžkých podmínkách druhé místoFoto ČTK
Na prvním úseku Puskarčíková úvodní dvě rány vleže minula a musela upravovat mířidla. Kritickou situaci zvládla a jela osmá. Na druhou střelbu přijela pátá a v silném větru si se stojkou poradila bravurně. Jednou dobíjela a dostala se do čela.

Soukalová přebírala štafetu těsně před Američankami a Polkami. Vleže dobíjela jednou a držela si mírný náskok. Vstoje prožila těžkou situaci. Jednou minula a to samé se jí přihodilo při první náhradní ráně. Pak přišel silný poryv větru, proto raději čekala, ránu odložila, udělala si i dřep, ale zase netrefila. Přesně zamířila až posledním třetím dodatečným nábojem, vyhnula se trestnému kolu a vedla o 17 vteřin před Ruskami.

Virolajnenová na trati Soukalovou dojela a Landová vyrážela na trať s Šumilovovou. Landová vleže i vstoje bojovala s větrem, který zvedal na střelnici sníh, a pokaždé jen těsně unikla trestnému kolu. Především při stojce strávila na střelnici hodně času a čelo závodu opustila. Finišmance Vítkové předávala na sedmém místě s minutovou ztrátou za Ruskami, ale stále ve skupině bojující o bronz.

Vítková po ležce jela stále o třetí místo s Francií a Ukrajinou a už na dohled Ruskám. Vstoje dobíjela jen jednou a do posledního kola vyrážela druhá. Sice daleko za vedoucími Němkami, ale s pohodlným náskokem před pronásledovatelkami. V cílové rovince už se Vítková usmívala a mávala nadšeně obecenstvu.

Mužský závod rozjel solidně Krčmář a Šlesingr přiblížil tým k bojům o stupně vítězů. Soukup na třetím úseku po čisté položce vleže jel skoro jedno kolo třetí, ale vstoje dvakrát opravoval a klesl na šesté místo. Dobíjet musel i finišman Moravec a do cíle dovezl štafetu šestou s odstupem skoro minuty a čtvrt za vítěznými Nory.

Příští zastávkou Světového poháru bude od 6. do 8. února Nové Město na Moravě, kde se očekává divácký rekord a bouřlivá atmosféra. Na programu na Vysočině budou smíšená štafeta dvojic a klasická smíšená štafeta, sprinty a stíhací závody.

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Norsko (Björndalen, T. Bö, J. Bö, Svendsen) 1:15:36,7 (0 trest. okruhů+5 dobíjení),
2. Německo (Lesser, Böhm, Peiffer, Schempp) -16,4 (0+7),
3. Francie (S. Fourcade, Maillet, Desthieux, Beatrix) -42,0 (0+5),
4. Rakousko -49,8 (0+7),
5. Rusko -58,5 (0+6),
6. ČR (Krčmář, Šlesingr, Soukup, Moravec) -1:13,1 (0+8).

 Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů):

1. Norsko 222 b.,
2. Rusko 208,
3. Francie 193, ...11. ČR 112.

Ženy - štafeta 4x6 km:

1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Kummerová, Dahlmeierová) 1:18:47,7 (2+10),
2. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) -35,0 (0+15),
3. Ukrajina (Džymová, Burdygová, Abramovová, Valj Semerenková) -45,3 (3+14), 4. Rusko -57,2 (1+9),
5. Francie -1:03,1 (2+15),
6. Bělorusko -1:18,2 (3+13).

Průběžné pořadí SP (po 4 ze 6 závodů):

1. ČR 222,
2. Německo 199,
3. Bělorusko 194.

České biatlonistky vybojovaly v těžkých podmínkách druhé místo
České biatlonistky vybojovaly v těžkých podmínkách druhé místo

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud