Ivo Pospíšil
24. listopadu 2015 • 18:30

Soukalové a spol. začíná sezona. Jaké jsou hlavní taháky zimy?

Vstoupit do diskuse
0
  • Čeští biatlonisté mají i v nové sezoně smělé cíleČeští biatlonisté mají i v nové sezoně smělé cíleFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    „Zima se blíží,“ všímá si trenér Ondřej Rybář. „Slyšte můj řev,“ může slibovat v cíli emotivní Ondřej Moravec. „Protože rosteme do síly,“ dodá třeba Gabriela Soukalová. Nepatří k Lannisterům ani Starkům ze slavného seriálu, přesto i českým biatlonistům začíná tento týden Hra o trůny! Se startem Světového poháru chtějí navázat na úspěchy a urvat další výhry. A jaké jsou hlavní taháky?

  • Češky v naději: nejede Darja



    Tohle může být velká šance. Na OH v Soči vyhrála tři zlata a ovládla poslední SP, tento ročník však kvůli mononukleóze běloruská hvězda Darja Domračevová vynechá. „Tělo nelze obelhat,“ uznala a s její absencí rapidně vzrostly příležitosti Gabriely Soukalové či Veroniky Vítkové na útok na velký křišťálový glóbus.

    „Věřím, že by někde vysoko mohly být,“ tuší kouč ženského týmu Zdeněk Vítek, ač Soukalová varuje před invazí mladých jmen. „Jako Laura Dahlmeirová,“ míní. Do toho zůstává i Kaisa Mäkäräinenová, která ve 32 letech oddálila plánovaný konec kariéry.

    4 Tolikáté místo bude obhajovat v SP Veronika Vítková. Gabriela Soukalová skončila vloni sedmá.

    Běloruska Darja Domračevová vyhrála stíhací závod žen na olympiádě v SočiFoto EPA

  • Mistrovství světa na



    Říká se, že pro lyžaře je tohle místo jako Mekka. A právě zde, na Holmenkollenu, pod obrovským skokanským můstkem v norském Oslu, se od začátku března bude pořádat světový šampionát. Češi zde budou obhajovat čtyři medaile a titul mistrů světa ve smíšené štafetě.

    „Mně se tam vždy líbí. Je to jediné místo, kde jsem vyhrál individuální závod Světového poháru,“ těší se Ondřej Moravec, jenž bude vedle štafety obhajovat stříbro ze závodu s hromadným startem a bronz z vytrvalostního závodu. „Do toho mají své sny i další závodníci. S jídlem roste chuť,“ ví šéftrenér Ondřej Rybář.

    11 Tolik závodů se pojede na MS v Oslu.

    Ondřej Moravec ve smíšené štafetě v Novém Městě na MoravěFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Björndalen chystá rozlučku

    Björndalen chystá rozlučku Legendu čeká poslední sezona. Bude mu dvaačtyřicet let a zažije 24. ročník SP, až se v březnu oficiálně rozloučí – symbolickou párty Ole Einar Björndalen plánuje právě pro domácí MS v Oslu.

    „Zrovna jemu bych ji nerad zkazil, on je ikona, ale ve sportu na to nemůžete brát ohledy,“ usmál se Moravec. Zářezy krále biatlonu, kterému se rovněž přezdívá Kanibal, jsou dech beroucí: 13 olympijských medailí (osm zlatých), 40 medailí z MS (devatenáct zlatých) a 245 pódií ze SP (a šest mistrovských titulů). Věřte, že některé tyto statistiky se 510 ještě mohou letos klidně přepisovat. Tolik startů ve Světovém poháru dosud absolvoval Ole Einar Björndalen.

    510 Tolik startů ve Světovém poháru dosud absolvoval Ole Einar Björndalen.

    Nor Björndalen se chystá útočit na sto výher.Foto Profimedia.cz

  • Nejblíž Oberhof nebo Hochfilzen

    V únoru ho za tři dny navštívilo přes sto tisíc fanoušků a Forum Nordicum ho pak vyhodnotilo za nejlepší díl v kalendáři, přesto se v této sezoně SP v Novém Městě na Moravě konat nebude. A než přijde prosinec 2016, kdy je další podnik v Česku plánován, budou muset fanoušci maximálně podpořit Soukalovou a spol. za hranicemi.

    Nejblíže jsou německá letoviska Oberhof, Ruhpolding a rakouský Hochfilzen, který je v plánu jako druhý díl SP (11.–13. 12). Na Facebooku biatlonového svazu navíc koluje nabídka výjezdu, který pořádají fanoušci Budíkova a Vyskeře.

    232 Přibližně tolik kilometrů dělí Oberhof od českých hranic (Rozvadov). V této sezoně jde o nejbližší díl SP.

    Po náročné sezoně, se biatlonisté ukázali opět v domácím prostředí v BřízkáchFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Štafeta: ať pokračuje nadvláda

    Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková – složení se nemění. A s ním se dál živí naděje na další úspěchy. V minulé sezoně česká ženská štafeta stanula ve všech pěti podnicích SP na stupních vítězů (výjimkou bylo zaváhání na MS) a vyhrála malý křišťálový glóbus.

    „Všichni od nás očekávají ty nejlepší výsledky a my bychom je nerady zklamaly. Máme ambice jet hranu,“ slibuje Soukalová. Navíc by mohl nadejít i čas pro mužské kolegy. Ti naposledy uspěli na SP v Soči (3. místo) a v minulé sezoně často bednu atakovali.

    3 Oberhof, Ruhpolding a Oslo, v těchto podnicích SP vloni zvítězila česká ženská štafeta.

    České biatlonistky před olympiádou v Soči: Jitka Landová, Eva Puskarčíková, Veronika Vítková, Gabriela SoukalováFoto Michal Beránek (Sport)

  • Dva podniky za velkou louží



    Pro některé z nich to bude tvrdá novinka. Únor stráví za Atlantským oceánem a daleko od domova. Po pěti letech se totiž SP bude konat v americkém Presque Isle a kanadském Canmore. Češi vůbec nejásají.

    „Nechci, aby to vypadalo jako předsudek, ale je to spíše krok IBU, aby se zavděčil i jiným kontinentům. Nejsem toho zastáncem, ale musíme to tak brát,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář. Vadí mu nejen náročná aklimatizace v jiných časových pásmech (-6 a -8 hodin), vyšší náklady na dopravu, ale i horší infrastruktura s malou návštěvností. Jde o poslední díly před MS.

    2009 V tomto roce se konalo MS juniorů v Canmore. A trio českých žen Veronika Vítková, Veronika Zvařičová a Gabriela Soukalová tam získalo zlato ve štafetě.

    Trenér českých biatlonistků Ondřej RybárFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Na tátu Fourcada cílí smečka

     

    Emil Hegle Svendsen, Johannes Thingnes Boe, Simon Schempp nebo Anton Šipulin – nedají mu dýchat a půjdou po něm naplno. Už čtyři roky po sobě vládne Martin Fourcade Světovému poháru a jeho rivalové mu nyní hrozí, že nastal konec jeho vlády.

    „Chci ho sesadit,“ hlásí Šipulin. „Nastal můj čas,“ kontruje Boe, který už ve dvaadvaceti letech vyhrál sedm individuálních závodů. Dobrou formu má i Schempp, jenž vyhrál oba přípravné závody v Sjusjoenu. To Fourcade si ještě stále užívá narození dcery Manon. Otřásá se jeho vláda? A zapojí se do toho i Moravec?

    1042 Tolik bodů vloni nastřádal Martin Fourcade v SP. Ondřej Moravec měl 655.

    Fourcade potvrdil v závodě roli největšího favoritaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Rozpočet narostl, kamion nepřijel

    Zvažovali upgrady, mluvilo se o nákupu servisního kamionu či autobusu, jenž by šetřil závodníkům síly při přesunech. Nakonec však došlo k investicím do zázemí a mládeže. „Za loňský rok jsme nakoupili zbraně za 10 milionů korun. Je to pro nás obrovská suma, ale zbraně jsou základ,“ říká šéf svazu Jiří Hamza.

    Do rozvoje mládeže šly přitom hned dvě třetiny rozpočtu, který jinak stoupl o 30 %. Díky tomu roste i počet členů v klubech a při žákovských závodech se utkává až 400 dětí. „Zůstáváme i nadále tím skromným sportem,“ tvrdí šéftrenér Rybář.

    21Tolik pódiových umístění získali v minulé sezoně čeští biatlonisté.

    Česká nominace

    Muži: Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Tomáš Krupčík

    Ženy: Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Jitka Landová, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová

    Realizační tým: šéftrenér Ondřej Rybář, trenér mužů Marek Lejsek, trenér žen Zdeněk Vítek

    Tisíce fanoušků na beznadějně vyprodaných tribunách v Novém Městě dohnaly Veroniku Vítkovou ke třetímu místu ve sprintuFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud