29. listopadu 2015 • 16:45

Česká paráda na úvod! Smíšená biatlonová štafeta skončila třetí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Štafeta českých biatlonistů ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec skončila na Světovém poháru v Östersundu třetí. Na vítězné Norsko ztratili úřadující mistři světa minutu a 11 sekund, na druhém místě dojelo Německo.



"Česko patří v téhle disciplíně už delší dobu mezi favority a já jsem rád, že jsme to potvrdili. Bylo tam hodně dobíjení, ale zaplaťpánbůh to dopadlo takhle," řekl České televizi šéftrenér Ondřej Rybář, jehož svěřenci využili 11 náhradních nábojů, ale na trestné kolo nemuseli.

Závod přitom pro českou čtveřici nezačal nejlépe: Vítková při první střelbě musela třikrát dobíjet a Soukalové předala až na sedmém místě. "Vítr se na střelnici hodně točil, Veronice to utíkalo nahoru, ale zvládla to dobít a to bylo klíčové," poznamenal Rybář.

Soukalové naopak střelba pomohla do čela a na předávku pak přijela těsně druhá za Norkou Tiril Eckhoffovou. Šlesingr ale kontakt s Johannesem Böem neudržel a posléze klesl i za Němce Benedikta Dolla.

Na čtvrtém úseku se už pořadí nezměnilo, jen odstupy mezi nejlepší trojicí se zvětšily. Norskou štafetu přivezl s více než půlminutovým náskokem vítězně do cíle Tarjei Bö.

Světový pohár předtím otevřela štafeta dvojic, v níž Eva Puskarčíková a Michal Krčmář obsadili 13. místo. Také tuto disciplínu vyhráli Norové, Lars Helge Birkeland a Kaia Woeien Nicolaisenová.

Puskarčíkové s Krčmářem se nedařilo

Puskarčíková s Krčmářem obsadili stejné místo jako při premiéře závodu dvojic v únoru na Světovém poháru v Novém Městě na Moravě. Puskarčíková musela jednou na trestné kolo, celkem český pár dobíjel třináctkrát. "Byl to v našem podání podobný závod jako tehdy, trochu se nám to nepovedlo. Dobíjení bylo moc," řekl Rybář.

Největší zklamání si prožila favorizovaná Francie kvůli chybě Simona Fourcada. Nepoužil náhradní náboj a neabsolvoval trestné kolo, za což následovala penalizace čtyř minut. S Marií Dorinovou Habertovou skončili až jednadvacátí z 26 dvojic.

První díl Světového poháru pokračuje ve Švédsku středečním vytrvalostním závodem mužů.

Smíšená štafeta dvojic:
1. Nicolaisenová, Birkeland (Nor.) 36:27,3 (1 trest. kolo+7 dobíjení),
2. Crawfordová, Smith (Kan.) -11,9 (0+9),
3. Hammerschmidtová, Böhm (Něm.) -13,2 (1+8),
4. Perssonová, Arwidsson (Švéd.) -24,4 (1+6),
5. Šumilovová, Šipulin (Rus.) -41,8 (1+10),
6. Mäkäräinenová, Hiidensalo (Fin.) -42,3 (0+9), ...13. Puskarčíková, Krčmář (ČR) -2:24,0 (1+13).

Smíšená štafeta:
1. Norsko (Birkelandová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) 1:11:42,6 (0+9),
2. Německo (Hildebrandová, Hinzová, Doll, Schempp) -33,6 (0+7),
3. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) -1:11,5 (0+11),
4. Francie -1:48,2 (0+8),
5. Švédsko -1:48,5 (0+4),
6. Rusko -2:14,3 (2+10).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud