24. ledna 2016 • 12:40

Skvělé Češky! Vítková dovezla štafetu biatlonistek ke stříbru

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Štafeta českých biatlonistek v neoblíbené italské Anterselvě v nedělním závodě SP získala stříbrné medaile! České kvarteto Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová, Gabriela Soukalová a Veronika Vítková nestačilo jen na Francouzky, na které ztratilo 17 vteřin. Češky uspěly i přes dvě trestná kola, na která musela po své druhé střelbě Lucie Charvátová.



Veronika Vítková po bezchybné poslední střelbě předjela Rusku Podčufarovou o necelé čtyři vteřiny a zároveň odrazila útok Italky Wiererové, která nakonec dojela čtvrtá šest setin za Ruskami.

Muži bez Ondřeje Moravce skončili osmí. Češi běželi v netradičním složení Tomáš Krupčík, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Michal Krčmář, který byl v roli finišmana poprvé. Na trestné kolo jako ženy nemuseli, ale třináctkrát dobíjeli a ztratili dvě minuty na vítězné Rusy, kteří porazili díky Antonu Šipulinovi ve finiši Němce.

"Třináct dobíjení, to je prostě moc," uvedl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář v tiskové zprávě. "Rádi bychom už příště bojovali alespoň o šesté místo, tam podle mého názoru patříme. Chce to mít jednoduše přesnější mušku," dodal.

Soukalová s Vítkovou napravily zaváhání Charvátové

Češkám, jež byly v předchozích dvou štafetových závodech šesté, výborně rozjela závod Eva Puskarčíková. Tradiční první žena české štafety předávala na třetím místě Lucii Charvátové, jež byla netypicky nasazena na druhý úsek místo Soukalové . Položku v leže ještě Charvátová zvládla bezchybně, ale ve stoje se jí nedařilo a musela na dva trestné okruhy.

"Eva to rozjela fantasticky. U Lucky jsme měli ze stojky obavy. Rozhodla první rána, po níž ztratila koncentraci," komentoval pro Českou televizi úvodní dva úseky reprezentační trenér Zdeněk Vítek.

Český tým slaví bednu! České biatlonistky v neoblíbené Anterselvě urvaly stříbrné medaile.
Český tým slaví bednu! České biatlonistky v neoblíbené Anterselvě urvaly stříbrné medaile.

Soukalová rozjela stříbrnou stíhačku

Soukalová tak štafetu přebírala na dvanácté pozici s odstupem 55,5 sekundy na první místo, ale na svém úseku ukázala, proč je vedoucí ženou SP. Nejlepší česká biatlonistka, jež minulý týden v Ruhpoldingu ve štafetě kvůli zdravotním problémům nestartovala, vytáhla vynikajícím během a s jedním dobíjením české kvarteto do boje o medaile.

Finišmanka Vítková po skvělém výkonu Soukalové vyrážela na šestikilometrový úsek jako čtvrtá s odstupem 20,9 sekundy za vedoucí Francií a necelých pěti sekund na třetí místo. Na první střelbě dvakrát dobíjela a klesla na čtvrtou pozici, stojku však zvládla rychle a bezchybně a po úspěšném souboji s Ruskou Olgou Podčufarovovou finišovala jako druhá.

"Klobouk dolů před oběma. Podaly fantastický výkon, jinak se to popsat nedá," řekl Vítek na adresu posledních dvou členek štafety. Klíčová byla závěrečná položka Vítkové. "Jela svůj úsek dobře takticky, nikam se před poslední střelbou nehnala. Z výsledku jsme nadšení," dodal kouč.

Na vítěznou Francii, za niž jela poprvé v sezoně na závěrečném úseku Marie Dorinová Habertová, ztratily Češky 17,2 sekundy. Třetí Rusko zaostalo o 21,1 sekundy.

Reprezentanty čeká po návratu z Anterselvy třídenní odpočinek, poté krátká příprava a v neděli odlet do zámoří. Světový pohár pokračuje od 4. února na olympijských tratích v kanadském Canmore, posléze se biatlonisté přesunou do amerického střediska Presque Isle.

SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):
Ženy - štafeta 4x6 km:
1. Francie (Braisazová, Bescondová, Chevalierová, Dorinová Habertová) 1:07:53,5 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení),
2. ČR (Puskarčíková, Charvátová, Soukalová, Vítková) -17,2 (2+7),
3. Rusko (Šumilovová, Zagorujková, Jurlovová, Podčufarovová) -21,1 (0+10),
4. Itálie -21,7 (0+11),
5. Norsko -47,1 (1+10),
6. Švédsko -50,5 (0+7).

Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Malyško, Šipulin) 1:12:42,8 hod. (0 tr. okruhů+7 dobíjení),
2. Německo (Lesser, Doll, Peiffer, Schempp) -1,1 (1+4),
3. Norsko (Björndalen, Birkeland, J. Bö, Bjöntegaard) -22,9 (0+7),
4. Rakousko -1:01,7 (1+11),
5. Francie -1:39,3 (0+11),
6. USA -1:43,8 (1+13),
...8. ČR (T. Krupčík, Šlesingr, Soukup, Krčmář) -2:00,9 (0+13).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud