7. února 2016 • 23:15

Vítková zařízla šance třemi kolečky, Češi dojeli štafetu desátí

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smíšená štafeta biatlonistů ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec obsadila na Světovém poháru v Canmore po střeleckém kolapsu Vítkové na prvním úseku až desáté místo. Vítková musela po ležce na tři trestná kola. S velkým náskokem více než minuty vyhráli Němci před Italy, třetí skončili Norové.



Šance úřadujících mistrů světa v generálce na zlatou obhajobu skončily hned na první střelnici. Vítková sice zkraje dobře běžela, ale i za dobrých povětrnostních podmínek třikrát dobíjela a nakonec z osmi pokusů šestkrát netrefila. Po třech trestných kolech byla jasně poslední. Z průšvihu ji nezachránila bezchybná střelba vstoje, Soukalové předávala na chvostu startovního pole s mankem téměř dvou minut.

"Nezvládla to, ty střely byly daleko," komentoval kolaps Vítkové pro Českou televizi kouč žen Zdeněk Vítek. "Doufám, že se tohle nebude opakovat, takovou položku takhle zkušená závodnice... Doufám, že tohle byla výjimka," doplnil.

Vedoucí žena SP Soukalová zahájila stíhací jízdu. Dotáhla pomalejší štafety a když vyčistila všechny terče na první střelnici, posunula se na 16. místo, ale stále s ohromnou ztrátou na čelo. Vstoje ji jedno dobíjení tolik nezdrželo a Šlesingrovi předávala na 14. pozici se ztrátou 41 sekund na elitní desítku.

Šlesingr se rovněž posouval kupředu, na střelnici přijel jako jedenáctý a i když jednou opravoval, na desítku mu scházelo necelých devět sekund. Rychlá a čistá střelba vestoje znamenala další posun až na osmou pozici, ale stále s velkou ztrátou na stupně vítězů.

Vítězové štafety pózují v Canmore fotografům
Vítězové štafety pózují v Canmore fotografům

Moravec jel ve skupině tří mužů o sedmé místo, ale jednou dobíjel a Francouz s Kanaďanem mu trochu ujeli. Nakonec dobíjel i podruhé a předjel ho ještě Švýcar. Česká štafeta zůstala za stupni vítězů o zhruba 40 sekund. O vítězství Německa se postarali Franzisky Hildebrandová a Preussová, Arnd Peiffer a Simon Schempp.

Smíšené štafetě předcházel závod smíšených dvojic a Lucie Charvátová s Michalem Krčmářem obsadili 13. místo. Vyhráli favorizovaní Francouzi, kteří nasadili své nejlepší závodníky Martina Fourcadea a Marii Dorinovou Habertovou.

Charvátová s Krčmářem zopakovali výsledek, jehož dosáhli Krčmář s Evou Puskarčíkovou na úvod sezony v Östersundu. Třináctí byli Češi i při premiéře této disciplíny loni v únoru na SP v Novém Městě na Moravě.

Češi museli na dvě trestná kola a devětkrát dobíjeli, na Francii ztratili výrazných 2:43,8 minuty. Lídr seriálu Fourcade a třetí žena pořadí SP Dorinová Habertová zvítězili s náskokem 45,2 sekundy před Rakouskem, dalších deset sekund ztratilo třetí Norsko.

SP v biatlonu v Canmore (Kanada):
Smíšená štafeta: 1. Německo (Hildebrandová, Preussová, Pfeiffer, Schempp) 1:05:38,8 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Itálie (Wiererová, Oberhoferová, Hofer, Windisch) -1:12,9 (1+10), 3. Norsko (Olsbuová, Solemdalová, Os, Bogetveit) -1:23,8 (0+7), 4. USA -1:25,5 (1+9), 5. Francie -1:30,7 (1+8), 6. Kanada -1:34,3 (0+4), ...10. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) -2:04,3 (3+7).

Štafeta smíšených dvojic: 1. Francie (Dorinová Habertová, M. Fourcade) 37:59,0 (0+4), 2. Rakousko (Hauserová, Eder) -45,2 (0+8), 3. Norsko (Fenneová, Birkeland) -55,3 (0+7), 4. Rusko -57,3 (0+2), 5. Itálie -1:02,6 (0+8), 6. Ukrajina -1:13,6 (0+6), ...13. ČR (Charvátová, Krčmář) -2:43,8 (2+9)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud