Ivo Pospíšil
17. března 2016 • 10:40

Vítejte v Chanty: Na biatlonových dálnicích tu Rusové fandí jen Rusům

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | ONLINE 14.15 |  Je to místo, kde prostor nehraje roli. Když zafučí od řeky Irtyš, pochopíte, proč Rusové rádi vodku na zahřátí. Benzín zde stojí v přepočtu dvanáct korun a mínus 10°C v poledne je touto dobou standard. Vítejte v Chanty Mansijsku, kde dnes startuje závěrečný díl biatlonového SP. Pro Česko důležitější, než kdy dřív. Tři závody totiž rozhodnou, zda Gabriela Soukalová letos získá velký křišťálový globus.



Otevře se vám vchod z letištní haly a už z dáli se k vám přitom nese zvuk harmoniky. Jakmile vyjdete ven, vítají vás i slečny v krojích s ošatkou plnou brusinek.

„Ať se vám u nás líbí,“ popřejí srdečně.

„Přivítání bylo vřelé. Živá hudba, brusinky... ukázali pohostinnost,“ usmál se trenér Marek Lejsek. Při východu z vyhřáté místnosti ale nasaďte čepici, rukavice a omotejte se šálou. Tenhle kraj není pro zmrzlíky. Prostor se tu zdá nekonečný, bez hranic jsou i minusové teploty.

Sprint žen na 7,5 km sledujte od 14.15 ONLINE zde »

Zkrátka Sibiř. Nebo konkrétněji... Chanty Mansijsk.

„Umí tu docela foukat, což ten mráz ještě umocňuje. Teď to vypadá sice dobře, ale hlásí vítr až minus deset, což je nepříjemný. Snad se s tím popasujeme,“ říká Lejsek.

Aby ne, místní areál se nachází jen dva kilometry od řeky Irtyš, přes kterou vede ve městě jen jeden most a mrazivě to od ní na střelnici z levé strany fouká. Závodníci si proto všemožně zahalují tvář a Jaroslav Soukup Gabrielou Soukalovou trénují i s trubičkou pro ohřívání vzduchu.

V areálu je při tom pozorují desítky vojáků v uniformách.

Podívejte se, jak to vypadá v Chanty Mansijsku, dějiště finále SP v biatlonu
Video se připravuje ...

Rusové fandí jen Rusům

A nejen tratě se svou šířkou vypadají jako dálniční přivaděče. „Ukazují, jak to umí udělat velké. I ty konstrukce, na kterých jsou tratě nebo tribuny. Zároveň ale hlásí, že bude vyprodáno na všechny závody, takže bude pěkná atmosféra. I když jednostranná, Rusové fandí jen Rusům,“ říká Lejsek.

Velikost platí ale nejen o tratích.

„Už to Rusko docela znám, jsem tu asi podvacáté, je to klasika, velké, vzhledově hezké stavby, detaily nejsou vždy optimální, ale snaha je. Mají ale rádi biatlon a dokážou stadion a věci kolem připravit,“ říká Soukup.

Kraj kolem Chanty Mansijsku je jedním z celosvětově důležitých producentů ropy
Kraj kolem Chanty Mansijsku je jedním z celosvětově důležitých producentů ropy

Místní kraj se podílí až 7 % na celesvětové produkci ropy, takže je zde litr benzínu čtyřnásobně levnější než půl litru piva na hotelu. Litr pohonných hmot stojí 35 rublů (cca 12 českých korun). Byla zde šachová olympiáda, šachové mistrovství světa, a když sejdete z areálu k řece Irtiš, narazíte na hokejovou arénu místního klubu, který hraje KHL nebo park plný mamutů. A propos, mamut je i oficiálním maskotem závodů SP.

Tak v tomto místě bude ode dneška Gabriela Soukalová hájit žlutý dres. A bojovat, aby v neděli mohla převzít velký křišťálový globus pro celkovou vítězku SP. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud