Ivo Pospíšil
20. března 2016 • 10:34

Nervy ze železa, velká závodnice, říkají o Soukalové ikony biatlonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svými zářezy se stala nejúspěšnější českou biatlonistkou. Ke dvěma medailím z OH a třem z MS přidala letos další tři malé glóby a také si zajistila i ten velký, křišťálový, když včera skončila čtvrtá ve stíhačce v Chanty Mansijsku. Dnes si ho tak převezme. „Finiš její stíhačky mě dojal až k slzám,“ řekla bývalá biatlonistka Kateřina Holubcová-Jakešová.



Sledovali ji v televizi a fandili. Když Gabriela Soukalová dojela a zajistila si definitivně velký křišťálový globus, který si dnes převezme na stadionu po konci závodů, netajili směrem k šestadvacetileté biatlonistce respekt a hrdost.

„Hned po stíhačce jsem psala esemesku jejím rodičům, protože mě v Jablonci trénovali. Úspěch Gabči je úžasný, stejně jako její neuvěřitelná stabilita v průběhu celé sezony, která mě naprosto fascinuje. Navíc její úspěch přišel po dlouhých šestadvaceti letech od vítězství Jiřky Adamíčkové-Pelcové, a o to je cennější. Finiš stíhačky mě dojal až k slzám,“ přiznala bývalá závodnice Kateřina Holubcová-Jakešová.

Roman Dostál se pro stránky českého biatlonu přidal:  „Je to velká paráda. Po mistrovství světa v Oslu jsem měl trochu obavy, jak Gábina v souboji s Marií nakonec dopadne, protože Francouzka měla velkou formu. Ale v Rusku Gábina navázala na to, co předváděla celou sezónu. Dokázala se neskutečně koncentrovat. Celou sezonu šla prostě vytrvale a soustředěně za svým cílem a obětovala mu návraty domů. Muselo to být pro ni nesmírně psychicky náročné. Smekám před ní klobouk,“ uvedl mistr světa z roku 2005.

Soukalová během sezony stanula jedenáctkrát na stupních vítězů a 24krát byla v top 10. Žlutý dres de facto držela bez přestání od prosince

„Co k tomu říct? Úspěch Gábiny to jsou jen samé klady a pozitiva. Všichni jsem nadšení, přestože závěr sezony byl z tohoto pohledu hodně napínavý. Osobně jsem však Gábině věřil. Vím, že má železné nervy, že se dokáže s těžkými situacemi vypořádat. A to, jak si počínala v Chanty Mansijsku, bylo prvotřídní. Je to velká závodnice. Její triumf je určitě obrovská satisfakce za mistrovství světa, kde nebylo štěstí na její straně,“ přiznal proto i další bývalý závodník Jan Matouš.

VŠE O ÚSPĚCHU GABRIELY SOUKALOVÉ ČTĚTE ZDE>>>

Gabriela Soukalová líbá křišťálový globus pro vítězku stíhacích závodů SP
Gabriela Soukalová líbá křišťálový globus pro vítězku stíhacích závodů SP

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud